Hirdetés

Eizo: kakukktojás a 22 colosok között

A kakukktojás

Hosszú idő után ismét készen állunk egy újabb LCD kijelző bemutatására. Legfrissebb tesztalanyunk a 22 colosok köréből került ki, és ezúttal nem mással hozott minket össze a sors, mint a nagynevű Eizo FlexScan S2231W-vel. Talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy ami autóban a Rolls-Royce, az a monitorok esetében az Eizo. És erre mai főszereplőnk sem cáfol rá, az S2231W egy színekkel manipulálóknak készített, grafikai munkára szánt LCD. A tavalyi év során megjelent 22 hüvelykesek híresebb, hírhedtebb példányait már szemügyre vettük. Megállapítottuk, hogy ezek a típusok általánosságban – különösen akkurátus színábrázolást nem igénylő felhasználást feltételezve – jó szolgálatot tehetnek; igaz, vannak velük problémák, melyek a paneltípusból (TN+film) adódnak, de aki ezekkel meg tud barátkozni, kedvező áron juthat hozzá igen nagy méretű, szélesvásznú megjelenítőhöz. Az Eizo FlexScan S2231W viszont kicsit kívülálló ebből a szempontból, ugyanis sem felhasználhatósága, sem ára nem hasonlítható a korábban tárgyalt típusokhoz. De erről később. Most lássuk a szóban forgó modellt közelebbről.

A terméket mi másban kaphattuk volna kézbe, mint egy szép nagy kartondobozban. Ez rendesen ki volt bélelve, hogy a kijelzőnek szállítás közben ne eshessen bántódása. A csomagoláson már messziről jól látható, hogy egy Eizóról van szó. Mi egy S2231W-E típusjelzésűt kaptunk tesztelésre, ezt pedig azért érdemes kiemelni, mert a W-H végződésűnek másmilyen a talpa (lásd az első képen). Az Eizo, bár profiknak szánt termékeket gyárt, azért arra is ügyel, hogy a külsőre se legyen panasz, ezért a legtöbb modellből létezik szürke, fekete vagy fehér verzió; mi egy feketét vizsgálhattunk meg. A dobozt kibontva a monitor könnyedén kicsomagolható, a tartólábat egy kis fémkapocs rögzíti egészen addig, amíg azt el nem távolítjuk. A gyártó az S2231W mellé becsomagolt egy többnyelvű felhasználói kézikönyvet (magyar nincs benne), egy CD-t, csavarokat és kábeleket (DVI-I, USB, analóg, audio- és tápkábel).


Szemből és hátulról [+]

Az Eizo egy igen egyszerű, szögletes formatervet követett. Nincsenek domborulatok, lekerekített élek, csilivili borítás, csak egy egyszerű, egyszínű káva (SlimEdge), amely szemből igen vékony – ez optikailag a kijelző méreteit nagyítja, és jól jön többmonitoros munkánál. Két sarokban megtaláljuk az Eizo logóját és a modell típusjelölését, illetve középen a kezelőszerveket, ezeken kívül nincs is más látnivaló. A káva matt, ennélfogva kevésbé látszanak meg rajta a karcolások és a por, bár utóbbi a feketén mindig feltűnőbb, mint a szürke burkolaton. A kijelző hátoldala sem vadregényes, a panel kapott egy kis szellőzést, a tartókar tetején és fölötte egy Eizo logó díszeleg, a monitor VESA-100 kompatibilis. Az alsó Eizo logó alatt található egy gomb, amely a tartóláb hátradőlését engedélyezi. Ezalatt további lyukakat találunk, melyek közül a négy külső a kábeleket eltakaró borítás patentja, míg a belső kettő a tartóláb felegyenesítését engedélyező fémkapocs (lock metal) helye.


Szemből elfordítva és elforgatva [+]

Bár a formaterv nagyon egyszerű, sokak számára éppen ez a lényeg. Az S2231W-t komoly munkára szánták, de a panel portré módja és a monitor ide-oda forgathatósága jól jöhet itthon is. A talpban van egy forgórész, ennek köszönhetően a kijelző mindkét irányba 35 fokkal elforgatható.


Oldalról [+]

Az S2231W széles kávája miatt oldalról is inkább komolyságot, mint a dizájnos elemek összehangolására való törekvést mutatja. A panel magassága állítható, és hátra is eldönthető 25 fokkal. Legalsó pozícióban elérheti az asztalt is, de fel is állítható, és így elforgatható. A monitor magassága teljesen felállítva 52 cm, a panel szélessége 51 cm.


Csatlakozók [+]

A csatlakozók számának láttán nem estünk eksztázisba, bár a legszükségesebb ki- és bemeneteket megtaláljuk rajta. A S2231W nem kínál fel sem S-Video, sem RCA, sem komponens bemeneteket, és kártyaolvasó aljzatok sincsenek a megjelenítőn, pedig ezért az árért már elvárható lenne legalább az egyik videobemenet támogatása. Szerencsére a digitális csatlakozó HDCP-kompatibilis.


Kezelőszervek [+]

Sajnos ahogy emberből, úgy monitorból sem létezik tökéletes. Mondhatnánk, hogy a csatlakozóbeli hiányosságokat még megbocsátjuk, de a kezelőszervek megtervezésével együtt már a második hibát róhatjuk fel az S2231W-nek. A gombokat a káva közepén találjuk. Mellettük egyetlen kis kék fényű LED található, a gombok felfestése csak világos, nappali fényviszonyok mellett látható, sötétben teljesen leolvashatatlanok. A gombok a lenyomásra könnyen és rögtön reagálnak, de a „láthatatlan” gombokat sötétben igen nehéz kezelni. A helyzetet némileg súlyosbítja, hogy az OSD, bár jól megtervezett, de kezelése kicsit nehézkes, ugyanis egy adott almenüből csak a vissza opcióval lehet kilépni, tehát végig kell lépegetni az összes vissza opció előtt található menüponton.


Működés közben [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • EIZO

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés