Hirdetés

Öt 24 hüvelykes kijelző

Samsung SyncMaster 244T


Samsung SyncMaster 244T [+]

Elérkeztünk az egyik leginkább kedvelt gyártóhoz, a koreai Samsungtól először a SyncMaster 244T-t vettük jobban szemügyre. A 244T sokak szeme előtt „ultimate” monitorként lebeg, ugyanis külsőre és belsőre is nagyon jól sikerült. Az elvárásokat fokozza, hogy a Samsung a 24 colos panelek „atyja”, saját monitorának illik jól teljesítenie. A szóban forgó típust két színben lehet megvásárolni, létezik szürkében és feketében egyaránt; igaz, Magyarországra sajnos nagyon ritka, hogy fekete Samsung monitor keveredne.

 

Monitor típusaSamsung SyncMaster 244T
TechnológiaSuper PVA
A panel gyártója / típusaSamsung LTM240M2
Válaszidő8 ms g2g
Felbontás1920x1200 (pixelméret: 0,270 mm)
Kontrasztarány1000:1
Fényerő500 cd/m2
Vízszintes betekintési szög178 fok (10:1)
Függőleges betekintési szög178 fok (10:1)
Színek száma16,7 millió
A panel mérete24 hüvelyk
CsatlakozókD-Sub, DVI-D (HDCP), komponens, kompozit, S-Video, USB
Teljesítményfelvételmaximum 100 watt
Bruttó fogyasztói ár210–220 000 forint
Gyártó honlapja
Termék honlapja
Samsung
Samsung SyncMaster 244T

A Samsung 244T-ben elvileg ugyanaz a panel található, amelyet a Fujitsu Siemens P24-1W-nél már megismertünk. Igaz, a Samsung valamilyen okból kifolyólag a válaszidőt kicsit nagyobb értékben határozta meg, mint a Fujitsu Siemens, konkrétan ez esetben 8 ms-os g2g-ről van szó. Az összes többi paraméter megegyezik, a 1000:1-es kontrasztarány az igen magas fényerővel, a tág betekintési szögekkel, és a 100 wattos fogyasztással. A Samsung SyncMaster 244T egy picit olcsóbb a P24-1W-nél, viszont drágább a Dell UltraSharp 2407WFP-nél, márpedig alapos indokra van szükség ahhoz, hogy az igen jól szereplő 2407WFP-nél is drágább legyen egy monitor. Lássuk, hogy mit kapunk a pénzünkért.


Szemből [+]

A monitort egy a felsőkategóriás Samsung LCD-kre jellemző dobozban kaptuk; mellékeltek hozzá egy felhasználói leírást, egy garanciapapírt, egy CD-t, illetve pár kábelt. Analóg, digitális, USB, tápkábel és meglepetésre egy háromágú komponens kábel lapult a dobozban, utóbbi nem olcsó mulatság. A monitor felépítése kicsit szolidabb, mint a Dell 2407WFP-é, a 244T konzervatívabb formavilágú. A szürke káva igencsak vékony, talán ennek köszönhető, hogy a kijelző elsőre nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában. Szokás szerint a bal felső sarokban találjuk a típusjelzést, középen, a panel alatt pedig a Samsung logót. Az állványt, illetve a talpat úgy alakították ki, hogy a panelt kb. 45 fokban (a függőleges állványrésszel együtt) jobbra-balra el lehessen fordítani (hasonlóan a Dell 2407WFP-hez).


Oldalról és a pivot mód [+]

A 244T támogatja a pivot üzemmódot is, a kijelző akármilyen pózba fordítható, és a panel is dönthető: előre 5, hátra 15 fokig állítható, ami talán kicsit szűkebb az elvárhatónál. A kijelző magassága is változtatható, ezt úgy oldották meg, hogy az állványban egy sínt alakítottak ki, és ebben csúszkál a panel le-fel (kb. 15 cm-es határon belül).


Hátulról és a talp [+]

A hátoldal is szépre sikerült, a panel szellőzik, és a látvány sem utolsó. A 244T külsejét szemlélve az egyetlen kifogásunk a talpat, illetve annak formáját érinti: egyszerűen ormótlan. A funkcionalitást tekintve nincs vele problémánk, mert nem dől el a monitor, és nem is csúszkál, de el kell ismerni, hogy a Dell 2407WFP ezen a téren szebbre sikerült. A 244T esetében egy üreges, téglalap alakúra formált (fémmel bélelt) műanyag a talp, alján néhány csúszásgátló kis tappanccsal.


Csatlakozók [+]

A Samsung 244T csatlakozókból nem szenved hiányt. Balról jobbra haladva kapunk egy HDCP-kompatibilis DVI-D bemenetet, egy analóg bemenetet, egy-egy kompozit és S-Video bemenetet, komponens bemeneteket, egy áramtalanító kapcsolót, illetve a tápcsatlakozót. A monitor oldalában USB portok vannak.


Kezelőszervek [+]

A kezelőszervek a panel alján találhatók, a gombok kezelése jó, lenyomásuk nem problémás, nem tapasztaltunk kattogást, lötyögést vagy hasonló jelenséget. Az OSD a Menu gombbal érhető el, a fel-le nyilakkal lehet navigálni, míg almenükbe lépésre a Source gomb szolgál. Ugyanez igaz a Samsung MagicTune-ra, a kezelőgombokkal is beállítható a program. Az Auto gomb a képernyő pozíciójának igazítására szolgál, ha analóg porton át hajtjuk meg a monitort. Az utolsó gomb a PIP, azaz Picture in Picture bekapcsolására szolgál.


OSD [+]

Az OSD különbözik az olcsóbb Samsung monitoroknál látottaktól, és a prémium kategóriás Samsung kijelzőkre jellemző opciókat találjuk meg benne, gyakorlatilag a legjelentéktelenebb dolgokat is lehetőségünk nyílik beállítani. Érdekesség a menürendszer áttetszőségének szabályozhatósága, a bemeneti jelek forrásának kiválasztása, a MagicBright, mellyel különböző, előre beállított színprofilokat alkalmazhatunk (Entertain, Internet, Text, Custom). Negatívumként kell megemlítenünk, hogy az OSD pozíciója nem állítható be. A színtónust hét előre definiált profilból tölthetjük be, külön menedzselhető a gamma is, és a szokásos három alapszín helyett hat szín telítettségét és árnyalatát állíthatjuk be (vörös, zöld, kék, cián, bíborvörös, citromsárga), ezek viszont nincsenek hatással a színhőmérsékletre. A PIP itt is jól konfigurálható, lehetőségünk nyílik beállítani a forrást, a méretét (kicsi, nagyobb, félképernyőnyi akár) és a pozícióját (melyik sarok). Viszont nincs lehetőség a források megcserélésére és a képminőség beállítására, ahogy azt a Dell 2407WFP-nél és Fujitsu Siemens P24-1W-nél láthattuk.


A MagicTune és a Natural Color [+]

A színhőmérséklet beállítására csak a a Natural Color nevezetű programmal nyílik lehetőségünk, itt azonnal profilba is menthetjük a nekünk tetsző beállítást. A MagicTune a már jól ismert (és nem éppen népszerű) Samsung kalibrálóprogram, mellyel mindent elvégezhetünk Windows alól is, így nincs szükség a gombok nyomogatására.


Működés közben [+]

A Samsung 244T alapállapotban nem kápráztatott el minket; annak ellenére, hogy a Fujitsuval egyező panelre építkeznek, a színhűség igen komoly eltérést mutatott, méghozzá a Fujitsu javára. Valljuk be, ez kicsit furcsa, hiszen azt hinné az ember, hogy egy Samsung panelt a Samsung tud a legjobban beállítani. A színhőmérsékletre még ráfogható, hogy megfelelő (6600 kelvin), de a gamma és a fényerő sem volt éppen a legjobban beállítva. A színhelyességet tekintve a négy preset (Custom, Entertain, Internet, Text) alig tért el egymástól, mindegyiken 6–6,3-as deltaE értéket mértünk, és a grafikonok is nagyon hasonlóan alakultak. A gamma szintén nem sokat változott, 1,8 és 1,9 között alakult, ezzel szemben a fényerő igen széles spektrumon belül mozgott, Internet beállítással éppen 122 cd/m2-t kaptunk, míg Text módban 87 cd/m2-t, de Custom módban 351, Entertain módban pedig 450 cd/m2-t mértünk. Custom módban a kék és a fényerő csökkentésével igen jelentős mértékben javítható a színhűség.


[+]

Kalibrálás után 120 cd/m2-es fényerő mellett 0,2 cd/m2-t mértünk a feketén, ami szokásosnak nevezhető. Minimális fényerő és 50%-os kontraszt mellett 48, 100%-os kontraszt mellett pedig 60 cd/m2-es fényerőt mértünk, ez sajnos alacsony. A 244T maximálisan 504 cd/m2-es fényerőt bocsátott ki, emellé a feketén 0,5 cd/m2-t mértünk, ami kb. 1000:1-es kontrasztaránynak felel meg, ez a specifikációkhoz közel áll. A Samsung 244T-vel a színeket illetően elégedettek voltunk, bár minimális sávosodást tapasztaltunk a gradiensekben.

 

Samsung SyncMaster 244TfényerőkontrasztvöröszöldkékICC profil
120 cd/6500 K/2,2 gamma2071alapalapalap>katt<

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés