2019. január 22., kedd

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Olympus E-P5 – a MILC-ek királya

Új időszámítás kezdődhet a tükör nélküli rendszerkompaktok világában a több részletében is korszakalkotó E-P5-tel.

Működés I.

A korszakalkotó jelző talán kissé eltúlzott lenne, ha nem ismernénk az új masina műszaki paramétereit, melyek már első olvasásra is tekintélyt parancsolóak. Az E-P5 ugyanis a világ első olyan tükör nélküli rendszerkompaktja, amely 1/8000 másodperces záridőre is képes zárszerkezettel van felszerelve. És ez messze nem minden! Immár belekerült a vezeték nélküli kommunikációs egység (Wi-Fi), amellyel nem csak a fájlátvitel, hanem a gép távvezérlése is megoldható – igen, akár okostelefonról vagy táblagépről is fotózhatunk.

Apple, illetve Android okostelefonunkkal a fényképezőgép távirányíthatóvá válik – többek között az autofókusz és a kioldó is. Az okostelefon és a fényképezőgép kijelzője szinkronban működik, így a telefon (vagy táblagép) kijelzőjén pontosan azt láthatjuk, amit a gépen – ráadásul az érintőkijelzőn keresztül ugyanúgy vezérelhetjük a PEN-t, mintha a kijelző a fényképezőgépen lenne. Ez rendkívül hasznos a FAST AF használatával kombinálva önarcképek készítéséhez, vagy például a vadon élő állatok közeli felvételéhez, amiket egyébként nem tudunk eléggé megközelíteni. A kioldó időzítőjét is vezérelhetjük a telefonunkkal, valamint lehetővé tehetjük, hogy barátaink hozzáférjenek a kiválasztott felvételekhez. Emellett lehetőségünk van – az Olympus új Image Share 2.0 programja által – okostelefonunk GPS adatait a felvételekbe ágyazni (EXIF adatok). Sajnos a készülék tesztelése alatt még nem volt elérhető az említett Olympus Image Share 2.0, így csak a berlini bemutatón szerzett tapasztalatokat tudjuk felidézni.

Szerencsére az E-P5 sok más újdonságot is tartogat részünkre, mint például a „Super Spot AF” (szuperfókusz), a 2x2 vezérlőtárcsa rendszer, a nagyon gyors általános működési sebesség, a „Photo Story” kreatív funkció, a focus peaking manuális fókuszsegéd, a tovább finomított 5 tengelyes képstabilizátor, a time lapse funkció, a művészi szűrők, a továbbfejlesztett „Live Bulb” vagy a nyomógombok és tárcsák szinte számtalan kombinációban való kioszthatósága.

Első körben lássuk a már az OM-D E-M5-ben bemutatkozott képstabilizátort, ami szinte hihetetlen teljesítményre képes! Szerkesztőségünkben megpróbáltunk rekordokat döntögetni, hogy milyen hosszú zársebesség tartható meg kézből. Nyugodt, kipihent állapotban akár a fél másodperc sem volt lehetetlen, de az 1/5 mp szinte mindig mentes volt a bemozdulásoktól 42 mm-es gyújtótávolság mellett.

Fenti képen az említett 1/5 mp-es záridő kézből tartásának eredménye látható. Azonban a rendszer sokkal látványosabb teljesítményre képes videózás közben! A lenti videót díszköves járdán tolt babakocsi tetejére szerelt E-P5-tel vettük fel ki-, majd bekapcsolt stabilizációval. Íme:

A rendszer hatékonyságát nem kommentálnánk tovább; a szolgáltatás elérhető automatikus, függőleges, vízszintes és újabban „fekvő kompozíció”, azaz svenkeléses módban is. A képstabilizátor hatása az élőképen is látszik, ami nagymértékben megkönnyíti a komponálást – főleg teleobjektívekkel.

Másik kedvencünk a time lapse, vagyis az időeltolásos felvételi mód volt. Azonban kissé hervasztó, hogy a fényképezőgép legfeljebb 99 felvétel rögzítését teszi lehetővé. A funkciónál megadható a kioldó megnyomása és az első kép elkészülte közti várakozás időtartama (maximum 24 óra 59 perc 59 mp lehet), az egyes felvételek közti idő (max. 24 óra 59 perc és 59 mp lehet), illetve az, hogy a time lapse felvétel során csak az állóképek (RAW, JPEG vagy RAW és JPEG) készüljenek el, vagy a masina ezeket fűzze is össze videót létrehozva (MJPEG, AVI formátum, 10 fps, 9424 kbps bitráta, 1280x720 pixel felbontás – fekete keretes kép, maximum 10 mp-es hossz). Természetesen utóbbinál is mentésre kerülnek a fényképek, tehát később – külső feldolgozó szoftverrel – akár teljes felbontású mozgóképeket is készíthetünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.