Olympus E-P5 – a MILC-ek királya

Filmfelvétel és értékelés

Előre kell bocsátanunk, hogy az Olympus E-P5-nek sem erős oldala a filmfelvétel. Bár a módválasztó tárcsán van külön „videó” részleg, és a menüben meg is határozhatjuk, hogy P, A, S vagy M módban szeretnénk videózni, az expozíciós értékeket csakis a felvétel indítása előtt tudjuk módosítani, közben nem. Persze a dedikált filmes módon kívül az összes többiben is indítható videofelvétel – igazából nem is értjük, miért volt szükség a külön módra (talán egy későbbi firmware-frissítéssel lehetséges lesz az expozíciós értékek változtatása). A felvétel közbeni élességállítás lehet folyamatos, egyszeri, manuális, egyszeri + manuális, illetve követő. Filmfelvétel közben nem aktiválható a focus peaking, cserébe belenagyíthatunk a képbe akár felvétel közben is. Az arcfelismerést is lehet aktiválni, csakúgy, mint a képstabilizátort, ami fantasztikusan jól működik.

A moziklip legfeljebb Full HD felbontású lehet 30 (pontosan 29,97) fps sebességgel. A képfolyam 16,28 Mbps sűrűségű, a hang 1536 kbps-os 48 kHz mellett (sztereó). A képminőség közepes; ha a téma finomabb mintázatú, akkor furcsa hullámzás jelenhet meg ezeknek a helyén, ha kicsit mozgatjuk a fényképezőt. A túl gyors mozgásoknál a képmotor kissé elkeni a részleteket, láthatóvá válik a tömörítés hatása. Tesztvideó.

Hirdetés

Értékelés

Ha anno 2009-ben az Olympus E-P1 így, ezekkel a funkciókkal jön ki, akkor valószínűleg levegő után kapkodott volna mindenki. Az E-P5 fókuszrendszere, képstabilizátora, művészi szűrői, vezeték nélküli kommunikációs egysége, felépítése, kezelőfelülete és rendkívül komplex menüje mind egy nagyon jó, okos és a fotóst minden téren kielégítő gépet takar. A képminőségre nem lehet panasz, gyakorlatilag ugyanazt láthatjuk itt is, mint amire az OM-D E-M5 szoktatott minket. Amiben viszont még mindig messze a konkurencia mögött kullog a gép, az a videofelvétel minősége és funkcionalitása. Míg előbbi középszerű, utóbbi csak alapszintű – persze, rá lehet húzni a művészi szűrőket is a mozgóképekre, és a stabilizátor is eszméletlenül látványosan dolgozik, de azért jó lenne, ha rögzítés közben is lehetne módosítani az expozíciós értékeket, vagy legalább 40 Mbps-re fel lehetne tornázni az adatsűrűséget (a jobb tömörítési algoritmus csak hab lenne a tortán).

A nyomógombok és tárcsák egyéni ízlésre szabhatósága pazar; a feneketlen mélységekbe csalogató menürendszer a legapróbb részletek fölött is a kezünkbe adja a gyeplőt. Persze aki fél megmártózni a gép lelkében, az a főmenüben el is rejtheti a részletes beállításokat, így még véletlenül sem eshet kísértésbe (pedig megéri!). Az 1/8000 mp-es legrövidebb záridőnek és az ISO 100-nak megfelelő „LOW” érzékenységi szintnek nagyon örültünk: mit sem ér egy fényerős objektív, ha egy kis napsütésben máris elvész a művészkedés lehetősége, mert kiég a kép. A dinamika kissé csökken ISO 100 használatakor, de még sosem mondtunk le ennyire szívesen körülbelül egy-másfél FÉ-ről. Ha egy szóval kellene jellemezni az Olympus E-P5-öt, akkor csak azt tudnánk mondani rá: „kell” – gyenge videós képességei mellett is egyértelműen ajánlott vétel.

Termék megnevezése Olympus E-P5
Jellemzés Valóban korszakalkotó MILC az Olympustól.
Pro + Nagyon jó állóképminőség (JPEG és RAW),
+ dönthető, érintésérzékeny kijelző,
+ az automata fehéregyensúly pontosnak bizonyult,
+ nagyon masszív, minőségi kivitelezés,
+ hasznos és érdekes szolgáltatások, funkciók (pl. mágikus szűrők, Wi-Fi, focus peaking, time lapse stb.),
+ gyors és pontos AF-rendszer,
+ nagyon jó képstabilizátor,
+ 1/8000 mp-es záridő,
+ személyre szabható kezelőfelület (2x2 rendszer),
+ neoklasszikus forma,
+ ISO 100-nak megfelelő "LOW" érték,
+ akku és memóriakártya még felcsavarozott cseretalppal is hozzáférhető.
Kontra - Time lapse funkció nagyon le van korlátozva,
- kezdőket elriasztó mélységű menürendszer,
- nem cserélhető a markolat,
- visszafogott filmfelvételi tudás.
Ergonómia
Képminőség JPEG
Képminőség RAW
Mozgóképek minősége
Mozgóképfunkciók
Ár/érték
Felépítés, anyaghasználat
Ennyire kellene


Olympus E-P5 fényképezőgép

MLaca

Az Olympus E-P5 fényképezőgépet a Olympus hazai kirendeltségétől kaptuk tesztelésre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés