2018. május 22., kedd

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Olympus E-P5 – a MILC-ek királya

Új időszámítás kezdődhet a tükör nélküli rendszerkompaktok világában a több részletében is korszakalkotó E-P5-tel.

H​i​rde​té​s​

Működés IV.

Amint korábban említettük, a fotómasina vezeték nélküli funkcióit a még hiányzó Olympus Image Share 2.0 alkalmazás miatt nem tudtuk személyesen kipróbálni, ezért egyelőre csak tapasztalatok nélkül, a látottak és olvasottak alapján tudjuk leírni a majd elérhető funkciókat:

Az E-P5 Wi-Fi szolgáltatásai közt nem csak a távvezérelt kioldást (automatikus élességállítással), hanem a képek megosztását és a művészi szűrők képeinkre való alkalmazását is megtalálhatjuk. Mindennek a lelke a már többszörösen említett Olympus Image Share 2.0 alkalmazás, mely nemsokára elérhető lesz iOS és Android rendszerek alá. Az egyszeri fájlmásoláshoz a kamerát egyszerű webszerverként is használhatjuk. Ehhez nem kell telepíteni az OI Share 2.0 szoftvert, sőt a gépen azt is beállíthatjuk, hogy mely képek legyenek láthatóak a hozzánk csatlakozottak számára, így a pikánsabbak megmaradnak titoknak.

A fényképezőgépen a vezeték nélküli egységet a „Wi-Fi” feliratú érintésérzékeny felület megnyomásával aktiválhatjuk. Ekkor a gép megjeleníti saját SSID azonosítóját és egy jelszót, amit kézzel kell beírnunk okostelefonunkba/táblagépünkbe. Ezen túlmenően egy QR kódot is elénk tár a gép, amit ha az OI Share 2.0-ból lefotózunk, az okostelefon/táblagép automatikusan megteszi a szükséges beállításokat a kommunikáció érdekében. A fotóapparátus nem képes a helyi Wi-Fi hálózatra való csatlakozáshoz, csupán kiszolgálóként, közvetlen kapcsolatra képes eszközeinkkel. Csatlakozás után a fényképezőgép összes funkciója leáll, s ez így is marad egészen addig, míg a hálózatról le nem bontjuk.

Az E-P5 távvezérlése csakis teljesen automata módban működik (egyelőre?), tehát az automatikus fókuszáláson kívül semmit nem állíthatunk be. Az önkioldó is működik, melynek használata közben a csatlakoztatott (távvezérlő) eszköz kijelzőjén látható a visszaszámlálás folyamata (5-től).

Ha a csatlakoztatott eszköz (okostelefon vagy táblagép) rendelkezik beépített GPS-szel (helymeghatározó rendszerrel), akkor a két készüléket szinkronizálva fényképeinket a helyszín koordinátáival is elláthatjuk (EXIF adatokba való írással). Kérésre a készülék egy naplófájlt is készít megtett utunkról, így később – például a Google Maps vagy Google Earth segítségével – visszanézhetjük, hogy merre jártunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

H​irdet​é​s​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.