Olympus E-P5 – a MILC-ek királya

Hirdetés

Működés II.

Több gyártó alkalmazza az úgynevezett „Focus Peaking” manuális fókusz segédfunkciót, ami színes élekkel jelzi kézi élességállításkor, hogy a téma épp mely része éles. Eddig ez a szolgáltatás az Olympus egyetlen tükör nélküli rendszerkompaktjában sem szerepelt, tehát az E-P5-ben debütál. Így néz ki működés közben:

Videónkban egy másik MF segéd is látható, mégpedig a képrészletnagyítás. Sőt, a két segédet (a nagyítást és a focus peakinget) párosan is lehet alkalmazni. Egy rendellenességre lettünk figyelmesek a focus peaking használata során: amint elkezdjük tekerni az élességállító gyűrűt és megjelennek a fehér élek, a kijelző (vagy az elektronikus kereső) képe belassul, „laggolni” kezd. Így néz ki:

Az automatikus élességállítás sebességével és pontosságával meg voltunk elégedve, igaz, e téren már az E-P3 és az OM-D E-M5 fotómasinák óta nincs különösebb probléma, sőt a nagy riválist, a Panasonicot is sikerült utolérnie az Olympusnak. Erről is készítettünk videót:

Óriási segítség lehet makrózásnál az új, „Super Spot AF” funkció, ami kombinálva a képstabilizátorral a téma legkisebb részleteit is kényelmesen lefényképezhetővé teszi. Csak ráirányítjuk a téma megörökítendő részletére a gépet, bekapcsoljuk az automatikus képstabilizáló módot és/vagy megnyomjuk a nagyító gombot a gép hátoldalán. A legnagyobb, azaz 14-szeres nagyítás mellett a kijelzőn látható kis AF négyzet (zöld keret) a teljes kijelző 1/70-ed részét jelöli. Ez olyan, mintha egyszeres nagyítás mellett egy gombostűfejnyi helyre szeretnénk élességet állítani. Magyarázó kép és felvételünk róla:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés