Hirdetés

Ez történt 2013-ban a fotótechnika világában

Bevezető, Canon

Bevezető

A 2013-as év nem volt épp unalmasnak mondható a digitális képalkotás terén, hiszen számos olyan fényképezőgépet és objektívet mutattak be a gyártók, amelyek ilyen vagy olyan módon felkeltették az emberek figyelmét. Noha kaptunk pár érdekes tükörcsattogtatót is, az idei esztendő főszereplői egyértelműen a tükör nélküli rendszerkompaktok voltak. Azon pedig már nem is csodálkozunk, hogy a kompakt fotómasinák egyre gyorsabb iramban haladnak a kihalás felé – gyakorlatilag már csak a csúcskompaktoknak van létjogosultságuk az egyre fejlettebb okostelefon-kamerák mellett.

Éves visszatekintőnkben azokat a fényképezőgépeket és objektíveket vesszük röviden ismét célkeresztbe, amelyek kimagaslóan teljesítettek és valamilyen elismerésben részesültek tesztelésük során. A listát ábécésorrendben állítottuk össze, hogy az a lehető legsemlegesebb és legigazságosabb legyen. Persze akadtak azért személyes kedvencek is, de azok a termékek, amelyek szerkesztőinkben birtoklási vágyat ébresztettek, nem ok nélkül és nem (csak) szubjektív benyomások alapján kerültek rivaldafénybe, hanem minden esetben fel tudtak mutatni valami olyan különleges műszaki bravúrt, ami alapján megérdemelik az elismerést.

Canon

A Canontól sokan várták, hogy végre lerántsa a leplet az első igazi tükör nélküli rendszerkompaktjáról, hiszen az EOS-M nem hozott igazán átütő sikert, azonban ez – a várakozások ellenére – most elmaradt. Persze mindig hallani innen-onnan egy-egy újabb pletykát, hogy majd jövőre mekkorát fognak durrantani a japánok, mi azonban inkább a realitásra és a kézzelfogható újdonságokra koncentrálunk. 2013-ban a Canon istállójából az EOS 100D, az EOS 700D és az EOS 70D szabadult. Míg az EOS 700D csupán egy kötelező iterációja az elődmodellnek, addig az EOS 100D és a 70D valódi újdonságok. Előbbi, azaz a 100D a világ (jelenleg gyártott) legkisebb tükörreflexes fényképezőgépe, aminek lelkét egy 18 MP-es CMOS szenzor és a DiG!C 5 jelfeldolgozó processzor alkotja. Kezelőfelületének szerves része a 3”-os, érintésérzékeny kijelző, aminek segítségével sokat gyorsíthatunk a gép használatán.

A hibrid autofókusszal felvértezett, 370 grammos, 117 x 91 x 69 milliméteres csöppség érzékenységi tartománya ISO 100-tól egészen ISO 12 800-ig (kiterjesztve) emelhető. Működését, funkcióit és szolgáltatásait tekintve nagyon hasonlít az EOS 700D-re. Magyarországon való bemutatásáról készítettünk egy videót, melyben a Canon hazai képviseletének szakembere mutatja be a fotómasinát.

A kissé identitászavaros EOS 60D helyére/fölé érkezett az EOS 70D, ami nem csupán egy ráncfelvarrt 60D, hanem egy igen komoly, forradalmi újítást is magában hordozó készülék lett. Az újonc érzésre és tudásra inkább az EOS 7D-hez áll közel, mintsem a már öregedő EOS 60D-hez. Legfőbb újítása a 20,2 MP-es felbontás mellett az új Dual Pixel CMOS AF technológia, amely végre élőképes módban is – a tükrösökhöz képest – gyors élességállítást tesz lehetővé.

„A Dual Pixel CMOS AF egy érzékelő-alapú, fázisészlelő autofókusz (AF) technológia, amelyet kifejezetten a zökkenőmentes, nagyteljesítményű követő élességállításhoz terveztek a videók rögzítésekor, és a gyors autofókuszáláshoz az élőkép módú állóképkészítésnél. A Canon által fejlesztett, egyedi technológia ideális professzionális fókuszhúzási (élességállítási) effektusokhoz és az operatőr felé mozgó tárgy élesben tartására, a háttér elmosása mellett – az EOS videók jellegzetes effektusához.

[…]Az EOS 70D érzékelőjének felületén található minden képponthoz két fotodióda tartozik – ez összesen 40,3 millió fotodiódát jelent. Ezek a fotodiódák külön-külön is kiolvashatók a fáziskülönbség érzékelésén alapuló autofókuszhoz, de kiolvashatók együtt is – szemben más, érzékelő-alapú AF-rendszerekkel, ahol az érzékelő képpontjait vagy csak autofókuszra, vagy csak leképezésre lehet használni, illetve az olyanokkal, amelyek kizárólag a kontrasztérzékelésén alapszanak. Az új, innovatív kialakítású érzékelővel nincs szükség további képfeldolgozásra a kizárólag autofókuszra használt képpontok esetében, vagyis gyorsan beállítható a fókusz és garantálható a lehető legjobb képminőség álló- és mozgóképek felvétele során egyaránt. Ráadásul az új megoldással az EOS 70D a képmező 80 százalékán képes alkalmazni a Dual Pixel CMOS AF technológiát.

A képsíkon végzett fáziskülönbség-érzékeléshez az EOS 70D egymástól függetlenül olvassa ki a bal és jobb fotodiódákat, és utána számolja ki a két, eltérő irányból rögzített (parallax) kép fáziskülönbségét. Ezzel a technikával az EOS 70D képes megjósolni, hogy milyen pozícióban kell lennie a lencsetagoknak a pontos fókuszhoz, majd egyből oda fókuszálja az objektívet. Összehasonlításképpen, a hagyományosabb, kontraszt-alapú AF-eljárások a helyes élességet úgy keresik meg, hogy előre-hátra mozgatják a lencsetagokat a tökéletes fókusz eléréséig – ez az eljárás sokkal lassabb és kevésbé sima.” – olvasható a Canon leírásában.

Természetesen a Canon EOS 70D bemutatóján is jelen voltunk, ahol felvételt készítettünk a remek előadásról.

A japán gyártó azonban nem csak vázakkal, hanem egy pár objektívvel is előrukkolt. Egy méregdrága, profiknak szánt termék az EF 200-400 mm F4L IS USM Extender 1.4x, amibe már gyárilag beépítettek egy bekapcsolható 1,4-szeres fókusztoldót. Noha a lencserendszert már tavaly bejelentették, csak idén vált megvásárolhatóvá: a 11 800 eurós eszköz május végétől került a boltok polcaira.

A hagyományos EF optikák halmaza mellett az EOS-M rendszer is bővült: a gyártó letette elénk az EF-M 11-22 mm F4-5.6 IS STM-et, ami kompakt mérete mellett beépített képstabilizátorral és gyors AF motorral is rendelkezik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés