Körteszt: négy GeForce GTX 960 a ringben

ASUS GeForce GTX 960 STRIX

Szinte pontosan egy hónappal ezelőtt rajtolt el az NVIDIA vadiúj, közép-felsőkategóriát megcélzó grafikus kártyája, a GeForce GTX 960. Részletes tesztünkből kiderült, hogy a kártya szinte minden szempontból remek lett, csupán az árazást nem sikerült első nekifutásra kedvezőre belőni, de ez természetesen idővel még változhat, sőt minden bizonnyal változni is fog. Mindez röviden annyit jelent, hogy hosszú távon a GeForce GTX 960-ból egy népszerű VGA válhat, ezért úgy döntöttünk, hogy még melegében szemügyre veszünk négy különböző, a GM206 GPU-ra épülő grafikus kártyát.

Hirdetés

ASUS Strix GeForce GTX 960

A fenti bekezdésben említett korábbi tesztünkben már szerepet kapott az ASUS Strix kártyája, amit az összehasonlítás kedvéért most újra elővettünk.


[+]

A doboz szinte már a szokásosnak nevezhető Strix dizájnt kapta. Tartozékok tekintetében nem láthatunk változást, hisz mindössze egy D-Sub->DVI átalakító, a telepítőlemez és némi paksaméta lapul a csomagolásban.


[+]

Maga a VGA viszonylag kompakt méretű a 17 centiméteres NYÁK-kal, ám ezen a dupla ventilátoros, négy darab, GPU-val közvetlen érintkezésben lévő hőcsövet felvonultató, alumíniumbordás hűtési megoldás 3,5 centiméterrel túllóg. A kártya a leghosszabb pontján pontosan 22,5 centiméter.


[+]

Ami a hűtést illeti, a koncepció nem új, ám ezúttal a hőcsövek mindegyike azonos irányban indul el, majd párosával ágaznak szét jobbra és balra. Az alumíniumborda felett összesen két darab, 80 milliméter átmérőjű ventilátor dolgozik, és ezek a GTX 970-nél megismert módon hőmérséklettől függően pörögnek csak fel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a két ventilátor egészen addig nem vesz részt a hűtésben, amíg a GPU hőfoka el nem éri az 52 Celsius-fokot, vagyis addig a VGA hűtése passzív módban üzemel. Természetesen egy hajtós menet után a ventilátorok újra leállnak, amint a GPU kellő mértékben visszahűlt.


[+]

A NYÁK felépítése követi a Strix GTX 970-nél megismert sémát: a tápellátás a kártya elejébe, a különféle kimenetek mögé került, emögött pedig a GPU kapott helyet.

Ahogyan korábban, most is a Samsung szállítja az összesen 2 GB kapacitású GDDR5 memóriachipeket. Sőt a 4 gigabites, K4G41325FC-HC28 típusjelölésű egységek megegyeznek a Strix GTX 970-es VGA-n alkalmazott chipekkel, amelyek a gyári specifikációk alapján 7000 MHz-re képesek, ám ez esetben alapból 7200 MHz-re vannak beállítva.


[+]

Az eredetileg saját hűtőbordák alatt lakó tápellátó áramkör ötfázisú, de a vezérlésért ezúttal nem az ASUS Digi+ felel, hanem az uPI Semiconductor uP1608TK. A kiegészítő tápellátást egy darab 6 tűs PCIe tápcsatlakozóra bízták, ami állapotjelző LED-et is kapott: pirosan világít (kikapcsolt állapotban is), ha nem csatlakoztatunk rá semmit, és zöldre vált, ha minden rendben.

A kártya hátoldali kivezetései között egy DVI-I, három darab DisplayPort 1.2 és egyetlen HDMI 2.0 csatlakozót találunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés