VGA megateszt: 22 kártya Full HD-ban

Bevezető, és a versenyzők

Az 1920x1080-as, azaz a Full HD felbontás továbbra is nagy előnnyel vezet a különféle statisztikákban, így például a Steam felmérése szerint a játékosok nagyjából 33%-a (egyharmada) alkalmazza ezt a beállítást. Ugyanezen kimutatás alapján ennél magasabb, egy megjelenítős beállítást csupán a felhasználók 3-4%-a használ, ami egyben azt is jelenti, hogy továbbra is meglehetősen sokan ülnek 1920x1080-nál kisebb felbontás előtt.

Ennek apropóján úgy döntöttünk, hogy csokorba szedjük a PROHARDVER! szerkesztőségének polcain éppen felsorakozó VGA-kártyákat, és a jelenlegi legnépszerűbb felbontásban, egy relatíve magas grafikai részletességgel társítva egymásnak eresztjük őket. Tesztünk elsősorban arra a kérdésre próbál választ találni, hogy manapság nagyjából legalább mennyi pénzt kell áldoznunk videokártyára, ha Full HD felbontásban szeretnénk élvezhető szinten játszani.

A versenyzők

A résztvevők esetében nem nagyon válogattunk, ami épp a kezünkbe akadt, azt könyörtelenül lemértük, de azért próbáltunk mindkét márkából ugyanannyi kártyát felsorakoztatni – így végül 11 darab NVIDIA GeForce, és ugyanennyi AMD Radeon került be a tesztbe. Most pedig lássuk a versenyzőket megjelenésük sorrendjében!

Tesztünk legidősebb tagja a Radeon HD 5850, mely egy több mint 5 éves modell. Megjelenésének idején az egyik első DirectX 11-es megoldásnak számított. 1 GB memóriája 2009-ben még bőségesen elég volt szinte mindenre, ugyanakkor ma már igencsak szűkösnek számít ez a kapacitás. Vajon mire elég mindez 2014 végén? Hamarosan kiderül!

A Radeon HD 6870 a HD 5850 után alig egy évvel futott be, és gyakorlatilag a HD 5850 ráncfelvarrásának számított, amivel az AMD kvázi kibővítette a palettát, hisz nem sokkal később befutott a HD 6900-as sorozat.

Néhány hónappal az imént említett HD 6870 után megjelent a GTX 570, ami a meglehetősen nagy étvágyú, Fermi-alapú GTX 470 és 480 ráncba szedett kiadásának volt tekinthető. Az új kártya sokat javított az előd gyengeségein, így tőlünk anno még az ajánlott plecsnit is kiérdemelte.

Alig több mint egy évvel később, 2012 legelején befutott az AMD első GCN-alapú megoldása. A HD 7970 magabiztosan vette át a vezetést az akkoriban leggyorsabbnak számító GTX 580-tól, amit tartani is tudott a Kepler érkezésééig.

Bő két hónappal később a HD 7770 személyében megérkezett az egyik első középkategóriás GCN. Korábbi tesztünkből kiderül, hogy a HD 7770 nem sikerült kifejezetten acélosra, ráadásul akkoriban az ára is elég borsos volt, így nálunk ezzel csak egy "tetszett" plecsnit kaphatott.

Aktuális tesztünkbe Sapphire köntösben került be a HD 7870, mely szerintünk a HD 7850-nel karöltve a HD 7000-es sorozat két legjobban sikerült tagjának tekinthető.

2012 márciusának végén jelent meg az első Kepler-alapú Geforce, a GTX 680. A csúcskártya alacsonyabb fogyasztás mellett hozta, illetve bizonyos játékokban túl is szárnyalta a HD 7970 tempóját, ugyanakkor nem volt kompromisszumoktól mentes, hisz az elődhöz képest általános számításokban gyengébben muzsikált. Mindent egybevéve végül "különösen ajánlott" plecsnivel illettük a GTX 680-at.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés