Hirdetés

Körteszt: négy GeForce GTX 960 a ringben

ASUS GeForce GTX 960 STRIX

Szinte pontosan egy hónappal ezelőtt rajtolt el az NVIDIA vadiúj, közép-felsőkategóriát megcélzó grafikus kártyája, a GeForce GTX 960. Részletes tesztünkből kiderült, hogy a kártya szinte minden szempontból remek lett, csupán az árazást nem sikerült első nekifutásra kedvezőre belőni, de ez természetesen idővel még változhat, sőt minden bizonnyal változni is fog. Mindez röviden annyit jelent, hogy hosszú távon a GeForce GTX 960-ból egy népszerű VGA válhat, ezért úgy döntöttünk, hogy még melegében szemügyre veszünk négy különböző, a GM206 GPU-ra épülő grafikus kártyát.

ASUS Strix GeForce GTX 960

A fenti bekezdésben említett korábbi tesztünkben már szerepet kapott az ASUS Strix kártyája, amit az összehasonlítás kedvéért most újra elővettünk.


[+]

A doboz szinte már a szokásosnak nevezhető Strix dizájnt kapta. Tartozékok tekintetében nem láthatunk változást, hisz mindössze egy D-Sub->DVI átalakító, a telepítőlemez és némi paksaméta lapul a csomagolásban.


[+]

Maga a VGA viszonylag kompakt méretű a 17 centiméteres NYÁK-kal, ám ezen a dupla ventilátoros, négy darab, GPU-val közvetlen érintkezésben lévő hőcsövet felvonultató, alumíniumbordás hűtési megoldás 3,5 centiméterrel túllóg. A kártya a leghosszabb pontján pontosan 22,5 centiméter.


[+]

Ami a hűtést illeti, a koncepció nem új, ám ezúttal a hőcsövek mindegyike azonos irányban indul el, majd párosával ágaznak szét jobbra és balra. Az alumíniumborda felett összesen két darab, 80 milliméter átmérőjű ventilátor dolgozik, és ezek a GTX 970-nél megismert módon hőmérséklettől függően pörögnek csak fel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a két ventilátor egészen addig nem vesz részt a hűtésben, amíg a GPU hőfoka el nem éri az 52 Celsius-fokot, vagyis addig a VGA hűtése passzív módban üzemel. Természetesen egy hajtós menet után a ventilátorok újra leállnak, amint a GPU kellő mértékben visszahűlt.


[+]

A NYÁK felépítése követi a Strix GTX 970-nél megismert sémát: a tápellátás a kártya elejébe, a különféle kimenetek mögé került, emögött pedig a GPU kapott helyet.

Ahogyan korábban, most is a Samsung szállítja az összesen 2 GB kapacitású GDDR5 memóriachipeket. Sőt a 4 gigabites, K4G41325FC-HC28 típusjelölésű egységek megegyeznek a Strix GTX 970-es VGA-n alkalmazott chipekkel, amelyek a gyári specifikációk alapján 7000 MHz-re képesek, ám ez esetben alapból 7200 MHz-re vannak beállítva.


[+]

Az eredetileg saját hűtőbordák alatt lakó tápellátó áramkör ötfázisú, de a vezérlésért ezúttal nem az ASUS Digi+ felel, hanem az uPI Semiconductor uP1608TK. A kiegészítő tápellátást egy darab 6 tűs PCIe tápcsatlakozóra bízták, ami állapotjelző LED-et is kapott: pirosan világít (kikapcsolt állapotban is), ha nem csatlakoztatunk rá semmit, és zöldre vált, ha minden rendben.

A kártya hátoldali kivezetései között egy DVI-I, három darab DisplayPort 1.2 és egyetlen HDMI 2.0 csatlakozót találunk.

Hirdetés

EVGA GeForce GTX 960 SSC

Legutóbb a GTX 750 Ti megjelenésének apropóján járt nálunk EVGA grafikus kártya, melynek hűtésével nem voltunk maradéktalanul elégedettek. Lássuk, sikerült-e azóta a gyártónak kiköszörülnie a csorbát!


[+]

A kártya mellett a dobozban egy DVI->D-Sub fordítót és egy 2x6->1x8 pines PCIe tápadaptert, illetve leírást, driver lemezt, matricát, sőt még egy EVGA posztert is találtunk.


[+]

Az EVGA megoldása is két légkavaróval operál. A komplett rendszert ACX-nek (Active Cooling Xtreme) hívják házon belül, melynek a GTX 960 SSC már a második verzióját tapossa. A kártya relatíve hosszú, nagyjából 26 centiméteres.


[+]

A hűtőborda két szekcióból, egy rövidebb és egy hosszabb részből tevődik össze. Ezeken, illetve a réz talpazaton összesen három hőcső fut át. A hűtésről ezen felül még egy vastag fekete fémlap is gondoskodik, ami a memóriák és a tápellátás egyes komponenseinek hőelvezetéséért felel.


[+]

A lakkfekete NYÁK kissé sivár, különösen ami az áramkör hátsó fertályát illeti. A tápellátást egyetlen 8 tűs csatlakozón keresztül kell biztosítani. A középen trónoló GM206-os GPU órajelét a referenciában meghatározott 1127 MHz-ről 1279 MHz-re emelte az EVGA.

Az EVGA kártyáján is 4 gigabites, K4G41325FC-HC28 típusjelölésű Samsung GDDR5-ös chipekből tevődik össze a 2 GB memória, melyek óraléhez ebben az esetben nem nyúltak, ergo maradt a referenciában foglalt effektív 7000 MHz.


[+]

A GTX 960 SSC tápellátása összesen 6 fázist vonultat fel, melyek vezérléséről az OnSemi NCP81174 kontroller gondoskodik.

Ahogy a memóriák órajele, úgy a hátlap sem tér el a referenciától, maradt az egy DVI-I, a három darab DisplayPort 1.2 és az egyetlen HDMI 2.0 aljzat.

Gigabyte GTX 960 WINDFORCE 2X

Harmadik versenyzőnk a Gigabyte oldaláról érkezett. A Windforce jelölés nem újdonság, hisz immáron jó néhány éve ezzel a fantázianévvel illeti a gyártó a kártyán található hűtést.


[+]

A csomagolásban található kellékek tekintetében a leírás és driver lemez mellett egy molex->PCIe tápadapter található, tehát itt sincs eltúlozva a tartozékok tárháza.


[+]

Ahogy már a kártya elnevezése is utal rá, ez a Windforce hűtés két ventilátort pörget, amikor arra épp szükség van. A réz hőcsövek összesen négy ponton futnak át az alumíniumbordázaton a kedvezőbb hőelvezetés érdekében.


[+]

Hosszát tekintve a WINDFORCE 2X nagyjából 25 centiméter, oldalán pedig két darab 6 tűs tápcsatlakozó lapul.


[+]

A Gigabyte megoldás is lakkfekete NYÁK-ot kapott, ugyanakkor ebben az esetben jóval több komponens került az áramkörre, nem olyan lakatlan, mint az EVGA megoldása. A GPU ebben az esetben sem úszta meg a gyári tuningot, így annak órajelét 1127 MHz-ről 1216 MHz-re húzták fel a mérnökök.

Ezen a kártyán is Samsung márkájú memóriákból épül fel a 2 GB RAM, a GDDR5-ös chipek pontosan megfelelnek az EVGA esetében látott modelleknek. Ide nem jutott tuning, így az órajel maradt effektív 7000 MHz.


[+]

A Gigabyte kártyája is 6 fázist vonultat fel, akárcsak az előző két versenyző, ugyanakkor a komponensek típusai kissé eltérnek.

A hátlap eltér az ASUS és EVGA esetében látottaktól, azaz a referenciától. A sor itt egy DVI-D csatlakozóval nyit, amit a DVI-I követ. Az alsó sorban már csak az elrendezés változott, ugyanis HDMI 2.0-s aljzat a DisplayPort 1.2-es sor végére került.

MSI GeForce GTX 960 GAMING 2G

Az MSI GTX 960 GAMING 2G a néhány esztendeje elrajtolt, kifejezetten játékosoknak szánt "GAMING" széria tagjai közé sorakozik be. A dobozról már látszik, hogy ez a kártya is a Twin Frozr hűtést alkalmazza, illetve hogy egy gyárilag tuningolt, "OC" kiadásról van szó.


[+]

Az MSI dobozában a szokásos kiegészítők mellett egy 2x6->1x8 pines PCIe tápadapter és egy DVI->VGA átalakítót találtunk.


[+]

Az MSI nagyjából 27 centiméteres kártyáján is két légkavaró kapott helyet, melyből az elsőn egy matrica figyelmeztet a hűtés egyik jellemzőjére, azaz hogy alacsony GPU-hőmérséklet esetén nem forognak a ventilátorok.


[+]

A kártya oldalán az egyetlen 8 tűs tápcsatlakozó társaságában egy LED található, mely fehér fénnyel borítja be a a sorozat szimbólumául szolgáló sárkányt. A világítás módozata szoftveresen vezérelhető, illetve akár teljesen ki is kapcsolható.


[+]

A hűtés talpazatán összesen három hőcső fut át, melyekből kettő kétszer, míg egy egyszer megy keresztül a bordázaton.


[+]

A matt fekete NYÁK hátsó szekciója az EVGA megoldásához hasonlóan meglehetősen sivár. A GM206-os GPU itt sem maradt ki a túlhajtásból, ugyanis a grafikus processzor alapfrekvenciáját 1190 MHz-ig srófolták fel.

Ahogy az előző három kártya esetében, úgy az MSI megoldásán is Samsung chipek látják el a memória feladatát. A K4G41325FC-HC28 típusjelölésű GDDR5-ös egységekből összesen 2 GB memória áll össze, melynek effektív órajele most is 7000 MHz.


[+]

Az MSI kártyája egy kissé szerényebb tápellátással rendelkezik, mint a másik három versenyző, ugyanis itt csak 5 fázist számoltunk össze, melyekből az egyik el is tér a többitől.

Az MSI az ASUS-hoz és az EVGA-hoz hasonlóan a referencia hátlapi kialakítást vitte tovább, azaz egy DVI-I, három darab DisplayPort 1.2 és egyetlen HDMI 2.0-s aljzat ül rajta.

Tesztkonfig, fogyasztás, tuning

Tesztkörnyezet
Videokártyák ASUS GeForce GTX 960 STRIX 2048 MB (GeForce driver 347.52)
EVGA GeForce GTX 960 SSC 2048 MB (GeForce driver 347.52)
Gigabyte GTX 960 WINDFORCE 2X 2048 MB (GeForce driver 347.52)
MSI GeForce GTX 960 GAMING 2G 2048 MB (GeForce driver 347.52)
Processzor Core i7-3770K (3,60 GHz) – túlhajtva 4,3 GHz-en
EIST / C1E / C-state kikapcsolva; Turbo Boost kikapcsolva
Alaplap MSI Z77 MPOWER (BIOS: V17.5) – Intel Z77 chipset
AHCI driver: Intel 11.5.0.1207
Memória

G.Skill RipjawsX 16 GB (4 x 4 GB) DDR3-1866 F3-14900CL9Q-16GBXL

Háttértárak Intel SSD 320 160 GB SSDSA2CW160G310 (SATA 3 Gbps)
Seagate Barracuda 7200.12 500 GB (SATA, 7200 rpm, 16 MB cache)
Tápegység Seasonic Platinum Fanless 520 – 520 watt
Monitor Acer B326HUL (32")
Operációs rendszer Windows 8.1 64 bit

Tesztünkhöz Intel Core i7-3770K processzorunk órajelét egy egészséges tuning keretein belül 4,3 GHz-re emeltük, ami mellé a 16 GB G.Skill márkájú memóriánk üzemi órajelét 1866 MHz-re srófoltuk fel.

A játékokat a tesztben szereplő kártyákban lapuló számítási teljesítmény miatt 1920x1080-as felbontásban teszteltük. A képminőséget játéktól függően magasra vagy maximálishoz közelire állítottuk.

Játékok

  • GRID Autosport (DirectX 11) – motor: EGO Engine 3.0 / műfaj: autóverseny
  • Middle-earth: Shadow of Mordor (DirectX 11) – motor: LithTech Jupiter EX / műfaj: TPS
  • Sniper Elite 3 (DirectX 11/Mantle) – motor: Asura / műfaj: FPS/akció
  • Tomb Raider (DirectX 11) – motor: Crystal Engine / műfaj: TPS/kaland

A fogyasztást konnektorba dugható, digitális VOLTCRAFT Energy Logger 4000 készülékkel vizsgáltuk. A grafikonon az egyes videokártyákkal kiegészített rendszerek fogyasztása látható alaplappal, processzorral, táppal és a többi alkatrésszel együtt, de természetesen a monitor nélkül. A méréseket a Metro: Last Light benchmarkja alatt végeztük, mely 1920x1080-as felbontásban került lefuttatásra. Játékkal terhelt mérés közben meglehetősen sűrűn és gyorsan ingadozik a fogyasztás, ezért ide egy olyan értéket próbáltunk regisztrálni, mely a legtöbbször villant fel az eszköz kijelzőjén, vagyis nem a csúcsértéket jegyeztük fel.

Fogyasztásban az MSI bizonyult a legjobbnak, ami talán a kevesebb fázisnak tudható be. Játék alatt a másik három versenyző elég közel volt egymáshoz, illetve ami még említésre méltó, az a Gigabyte kissé magasabb üresjárati, valamint DXVA értéke.


ASUS – EVGA – Gigabyte – MSI [+]

Ezután a tuning következett, melyhez egységesen az EVGA Prexision X alkalmazását használtuk. Ezen a téren az ASUS bizonyult a legjobbnak 1373 MHz-es GPU- és 2025 MHz-es memória-órajelével. Ezt követően már nem egyértelmű a sorrend, ugyanis egyik kártya GPU-ban, míg a másik memóriában bizonyult egy kicsit jobbnak.

Tesztelés

Elsőként a kártyák hűtését vettük szemügyre. Tavaly örömmel fogadtuk az ASUS Strix sorozatának kezdeményezését, miszerint üresjáratban, illetve alacsony terhelés mellett nem pörgetik feleslegesen a ventilátorokat. Jelen állás szerint úgy fest, hogy ez a forradalminak nem nevezhető, ámbár annál hasznosabb funkció a többi gyártó figyelmét is felkeltette, hisz már a nálunk járt másik három gyártó kártyái is képesek ugyanerre.


ASUS – EVGA – Gigabyte – MSI [+]

Kisebb eltérések azért akadnak, ugyanis az ASUS 56 Celsius-foknál kapcsol fel, majd 41 °C-nál le. Az EVGA feljebb rakta a lécet, ugyanis a kártya 66 Celsius-foknál pörgött fel és 50 °C-nál kezdett leállni, míg a Gigabyte 43 °C-nál indult be és nálunk végül 30 °C-nál nyomta be a féket. Az MSI esetében 62 Celsius-foknál állapítottuk meg az indulási pontot, majd az 50 °C-ot átlépve pörgött vissza nullára. Zajszint tekintetében egyszerre van könnyű és nehéz dolgunk, hisz üresjáratban mind a négy kártya teljesen csendben van, míg terhelve kvázi nincs különbség köztük, az összes nagyon halk üzemű. Amennyiben feltétlenül választanunk kellene, akkor talán a Gigabyte egy fél hajszállal a legcsendesebb, de nem győzzük hangsúlyozni, hogy az eltérés nüansznyi.

A négy játéktesztben az EVGA bizonyult a legjobbnak, ugyanakkor a különbségek nem voltak számottevőek.

Értékelés

Az ASUS GeForce GTX 960 STRIX a maga 22,5 centiméterével a mezőny legrövidebb megoldása, miközben semmiben nem szenved hiányt, sőt az egyedüli, amelynél a memória is gyárilag tuningolt. Az ASUS kártyája jelenleg 71 000 forint környékén vásárolható meg, amivel nálunk most a tetszett minősítést kapta meg.

Az EVGA GeForce GTX 960 SSC első körben a többiektől eltérő, kissé igényesebb csomagolásával hívta fel magára a figyelmet. Később a legnagyobb mértékű gyári tuning, illetve a teszt leggyorsabb szereplője címet is elnyerte, illetve ez a kártya bírja legtovább ventilátor nélkül. Az EVGA terméke per pillanat nagyjából 71 000 forintért vihető haza, ami a kártya tulajdonságait figyelembe véve relatíve jó árnak mondható, így kiérdemelte ajánlott minősítésünket.

A Gigabyte GTX 960 WINDFORCE 2X hátlapi kivezetéseit tekintve rendhagyó a mezőnyben, illetve ahogy említettük már, a hűtése, ha csak egy leheletnyivel is, de szerintünk halkabb a többinél – ugyanakkor ennél a kártyánál kapcsolnak be leghamarabb a ventilátorok, melyek a terhelés megszűnése után még jó darabig pörögnek. A Gigabyte kártyájának ára jelenleg 66 000 forint körül mozog, amivel tesztünk legolcsóbb tagja, így mindent összevetve részünkről ajánlott vétel.

Az MSI GeForce GTX 960 GAMING 2G a négy kártya közül a leghosszabb, illetve tuning tekintetében ez a modell szolgált a legkisebb mértékű emeléssel. Emellett tápellátása is rövidebb egy fázissal, mint a többieké, ugyanakkor ha csak kicsivel is, de fogyasztásban ez a modell bizonyult a legjobbnak. Az MSI megoldása a teszt pillanatában nagyjából 70 000 forintért vásárolható meg.

EVGA GeForce GTX 960 SSC VGA
Gigabyte GTX 960 WINDFORCE 2X VGA
ASUS GeForce GTX 960 STRIX VGA

Oliverda

Az ASUS GeForce GTX 960 STRIX-et az ASUS biztosította, az EVGA GeForce GTX 960 SSC-t a CHS Hungary Kft.-től kaptuk, míg a Gigabyte GTX 960 WINDFORCE 2X-et a HardverKER, az MSI GeForce GTX 960 GAMING 2G-t pedig a Ramiris Europe Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés