Hirdetés

A GeForce GTX 970 VGA tesztje

Hirdetés

GM204 második felvonás

Nagyjából bő másfél hónap telt el, mióta lehullt a lepel a GeForce GTX 980-ról. Az NVIDIA korábban bemutatott új, elsősorban játékosoknak szánt grafikus kártyája tesztlaborunkban példásan helytállt, hisz amellett, hogy elnyerte az aktuálisan leggyorsabb egyetlen GPU-t felvonultató VGA címét, még teljesítmény/fogyasztás mutatója is magasan a legjobbnak bizonyult. Mindezek mellett a hűtés teljesítményén (és zajszintjén) sem tudtunk fogást találni, így méltán érdemelte ki az ajánlott minősítést.


[+]

Mindezt az NVIDIA azzal a már lassan három esztendős, 28 nanométeres gyártástechnológiával érte el, amivel például 2012 tavaszán befutott a GeForce GTX 680 és 670. Ez röviden annyit tesz, hogy a vállalat mérnökei igen tisztességes munkát végeztek a Maxwell tervezése során, hisz a csíkszélesség csökkentése nélkül sikerült megugrani a gyártástechnológiai váltások során megszokott előrelépési szintet.


[+]

Az aktuális leggyorsabb GeForce most sem maradt pár nélkül, így a GTX 980 mellett piacra került a GTX 970, mely a már jól bevált recept szerint készült el az NVIDIA boszorkánykonyhájában.


[+]

Mindez annyit tesz, hogy a GTX 970 ugyanarra a GM204 kódnevű GPU-ra épül, mint a GTX 980, csupán néhány végrehajtóegységet letiltottak a tervezők. Ez egész pontosan három SMM-et jelent, melyek egyenként 128 darab CUDA magot tartalmaznak, így összesen 384 végrehajtóval kevesebb dolgozik a GTX 970-es kártyákon található grafikus processzorban. Emellett az üzemi órajelet is csökkentette az NVIDA, így az alapfrekvenciát 1050, míg a turbót (boost) 1178 MHz-ben állapították meg. Ezzel gyakorlatilag véget is ért a különbségek listája, hisz a memóriához vagy a hátlapi kimenetek számához már egyáltalán nem nyúltak a tervezők.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés