MSI Stealth 15M notebook: menedzserek játékszere

Gyártója szerint ez a világ legvékonyabb gamer notebookja, mely persze munkára és iskolában is bevethető.

Beviteli eszközök, hang, üzemidő, értékelés

Míg a kijelzőról kissé negatívan nyilatkoztunk, a billentyűzetról nem fogunk: a gépház vékonysága ellenére egy kifejezetten kényelmes, érezhető és kellemes visszajelzést adó klaviatúrát tettek a Stealth 15M-be. Gamer noteszgépként az RGB természetesen kötelező, azonban a kedvezőbb ár elérése érdekében csak egy zónát kapunk. A kiosztás teljesen rendben van, persze aki nem kedveli a többi billentyű közé integrált bekapcsológombot, vagy a jobb oszlopba zsúfolt PgUp/PgDn, Home/End megoldást, az boldogtalan lesz. Nekünk inkább az okozott csalódást, hogy a félmilliós ár ellenére sem kapunk ujjlenyomat-olvasót, így a biometrikus azonosítás egyáltalán nem áll rendelkezésre, ami pedig manapság egy jól hordozható noteszgépnél igenis alapszolgáltatás kéne, hogy legyen.


[+]

A billentyűzet mellett a tapipad is jól sikerült, bár mérete csak átlagos (105 x 65 mm). Érzékenysége rendben van, felületén kényelmesen siklik ujjunk. Dedikált gombok nincsenek.

A bevitel után a kimenet másik részére, a hangszórókra áttérve, ezeket alul találjuk, és ennek megfelelően hátrányból indulnak, hiszen az asztallap vagy épp a lábunk felé sugároznak, így a hangzás elég tompa, a dinamika visszafogott. A frekvenciatartomány is notebookosan szűk, mindent összegezve, ha többre vágyunk némi youtube-os háttérzenénél vagy videótelefonálásnál, akkor muszáj lesz fejhallgatóhoz vagy más külső hangeszközhöz nyúlni.

Akkumulátor

A Stealth 15M nem kapott az MSI drágább notebookjainak fenntartott, 99 Wh-s akkumulátorból, csak ennek nagyjából felével gazdálkodhat, ugyanis hivatalosan egy 52 Wh-s energaforrás került bele. Itt meg kell említenünk, hogy az általunk tesztelt példány ezen komponense meglepő módon 15%-os elhasználódást mutatott, ezért csak 44 Wh-nak megfelelő energiamennyiséget tudott tárolni. Viszont az üzemidővel még akkor sem lehetünk elégedettek, ha ezt figyelembe vesszük, mert csak 4 óra körüli időket kapunk munka és videózás esetén, tehát a töltő nélküli munkanapot csak tényleg nagyon alacsony terhelés és a teljesítményt visszavágó profilok segítségével érhetjük el.

Értékelés

Szupervékony gamer notebook vagy játékra is használható elegáns ultrahordozható? Mindegy, hogy melyik irányból közelítünk hozzá, az MSI Stealth 15M nem egy rossz noteszgép, de vannak hibái, és bár ezek egy része a notebook jellegéből adódóan kivédhetetlen, ám van, ami egyértelműen a gyártó sara. Itt elsősorban a kijelzőre gondolunk, mely egyáltalán nem való egy félmilliós összeállításba: hiába a specifikációs listán szépen mutató 144 Hz-es frissítés, ha a színtér és a fénysűrűség is olyan, hogy az játék és munka közben is érezhetően ront az élményen.

A többi negatívum már inkább a vékony, könnyű notebook és a hosszú üzemidő, illetve nagy teljesítmény közötti ellentétnek köszönhető: az alacsony üzemidő ellen az amúgy erős hardver miatt csak nagyobb akkumulátorral lehetne védekezni, de az vagy a hűtéstől fog helyet elvenni (pedig ettől, mint láttuk, nem kéne), vagy nehezebbé, vastagabbá teszi a noteszgépet. A vékonyság természetesen a sebességre is hatással van, hiszen a ventilátorok vagy teljes erőbedobással dolgoznak, hogy még elfogadható hőmérsékleten tartsák a CPU/GPU párosát (és ezáltal zajosak), vagy a throttling segítségével kell ugyanezt elérni, mely azonban a sebességet fogja erősebben vissza.


[+]

Ezekkel áll szemben pedig a Stealth 15M remek kivitele, a kényelmes billentyűzet, az elegendő csatlakozó és az üzemidőt leszámítva jó hordozhatóság – és persze az, hogy még a korlátok ellenére is bőven elég az ereje arra, hogy akár a legújabb játékokkal is elfogadható sebességgel és minőségben játszhassunk, majd pedig videót vágjunk, fotókat szerkesszünk egész nap (a jobb képminőség érdekében külső monitorral).

Wombath

Az MSI Stealth 15M notebookot az MSI hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés