MSI blog: hűtést a notebooknak!

Lehet bármilyen erős a hardver, ha nem megfelelő a hűtés, nem lesz gyors noteszgépünk!

Minden notebooktesztünk fontos eleme a működés vizsgálata terhelés alatt, aminek során nyomon szoktunk követni a CPU (és esetleg a GPU) által felvett teljesítményt, a hőmérsékleteket és természetesen a ventilátorok zajszintjét is. Ez azért érdekes, mert egy noteszgépnél nem elég egyszerűen csak belepakolni a legnagyobb erejű processzort és grafikus vezérlőt, majd kitenni rá a „gamer gép profiknak” árcédulát, hanem mindezt olyan hűtési megoldással kell köríteni, amely a komponensek által leadott hőt gyorsan, hatékonyan és lehetőleg elfogadható zajszint mellett távolítja el a házból, különben a gép nem fogja tudni produkálni a hardverektől elvárható teljesítményt.


[+]

Ez a feladat természetesen az asztali PC-k esetében is jelentkezik, ám ott sokkal egyszerűbb a helyzet, hiszen bőven van hely ahhoz, hogy több kilogrammos bordák, radiátorok és 12-14 cm-es ventilátorok dolgozzanak a forróság csökkentésén. Ehhez képest a notebookokban sokszor néhány mm-es rések állnak csak rendelkezésre, itt kell elhelyezni a légkavaró(ka)t, a hővezető csöveket és a bordázatot is – és némi helyet is biztosítani a levegő áramlásához. Ez komoly kihívást jelent, ezért a profi notebookgyártók hűtési megoldásai kisebb mérnöki csodák, melyek tervezésével egész csapatok foglalkoznak, és a megcélzott piaci szegmens szerint igyekeznek optimalizálni. Így van ez az MSI-nél is, aki más rendszert alkalmaz a csendes, jól hordozható Prestige szériában, és mást a gigantikus Titanban.

Vékony és intelligens

Az olyan könnyű, vékony és elegáns notebookok esetében, mint az említett Prestige, a Modern vagy a Summit nagyon kevés a hely, hiszen a gépházat a lehető legkisebb térfogatúra tervezik. Ilyenkor a hűtési rendszert tervezőknek kifejezetten nehéz a dolguk, minden trükköt be kell vetniük ahhoz, hogy a hő a lehető leggyorsabban távozzon a gépből, úgy, hogy a felhasználót ne zavarja a túlzott ventilátorzaj. Ennek érdekében például a lehető legsimábbra munkálják meg a processzorral érintkező hűtőblokk felületét, hogy itt a hőátadás a leggyorsabb legyen. Kísérletekkel határozták meg azt is, hogy milyen belső felépítés mellett működik a leghatékonyabban egy hővezető cső, és ezek eredményeképp a szinterezett megoldás mellett döntöttek.


[+]

A hőátadás sebessége persze a levegő térfogatáramának növelésével is javítható, a gyorsan forgó ventilátorok keltette zajt azonban nem sokan szeretik folyamatosan hallgatni. Ezért a fizikai „tuningon” felül az MSI egy ötletes szoftveres megoldással is előrukkolt, mely Ambient Silent AI névre hallgat és az MSI Center Pro programban aktiválható. Nagyon egyszerűen fogalmazva arról van szó, hogy a rendszer folyamatosan figyeli a külvilág zajszintjét, és csak annyira engedi felpörögni a ventilátorokat, hogy a hangjuk még ne váljon zavaróvá, tehát egy zajos irodában vagy mondjuk egy repülőtéren nagyobb fordulatszámot engedélyez, mint egy csendes munkahelyen.

Különleges követelményeket támasztanak a hűtési megoldásokkal szemben a gamer notebookok, melyekben nemcsak egy nagy teljesítményű CPU-t, de egy sok esetben még több hőt termelő grafikus egységet is kezelni kell, ráadásul sokszor egyszerre és akár órákon keresztül. Ezekre az esetekre az MSI-nek többféle különleges hűtőrendszere is van, melyeket az adott notebookkategória igényeire hangolva fejlesztettek ki.

Extrém terhelésre

A Crosshair, Sword/Katana, Stealth GS77 és Raider GE sorozatban a Cooler Boost 5 névre hallgató rendszer üzemel (pontosabban annak különböző módosulatai). Ez két ventilátorral és notebooktól függően hat (Crosshair és Sword/Katana) vagy hét (Raider GE) hővezető csővel rendelkezik, melyek érdekessége, hogy a korábbi megoldásoknál 33 százalékkal vékonyabb fallal rendelkeznek. A ventilátorokat is áttervezték, az eredmény pedig 15 százalékkal nagyobb légáram, illetve 2 °C-kal alacsonyabb maghőmérséklet a CPU és a GPU esetében.

Cooler Boost 5 rendszer
Cooler Boost 5 rendszer [+]

Különleges kihívást jelent a hűtés számára a Stealth GS66, mely egyrészt vékony, másrészt nem rendelkezik a 17,3”-es kijelzővel szerelt GS77 alapterületével sem, így egy rendkívül hatékony egységre van szükség ahhoz, hogy a Core i9-12900H-t és a 105 wattos RTX 3080-at ki lehessen használni. Ehhez az MSI egy három ventilátorral és hét hővezető csővel dolgozó egységet tervezett, mely a Cooler Boost Trinity+ névre hallgat.

A Cooler Boost Trinity+ 0,1 mm-es ventilátorlapátokat használ
A Cooler Boost Trinity+ 0,1 mm-es ventilátorlapátokat használ [+]

Érdekessége, hogy ebben találhatók a világ legvékonyabb ventilátorai (a lapátok vastagsága mindössze 0,1 mm) , melyek segítségével ez az elegáns és karcsú notebook a legújabb játékokkal is nyugodtan használható.


Cooler Boost Titan [+]

Egészen mások a kihívások és a lehetőségek a Titan GT77 esetében – ennél a notebooknál csak a legjobb elég jó, itt ugyanis az akár 150 wattot fogyasztó Core i9-12900HX-et és egy 175 wattos RTX 3080 Ti-t kell hűvösen tartani (bár a kombinált TDP maximuma „csak” 250 watt, azért így is szép feladatról van szó). Erre a célra a G77 egy dedikált megoldást kapott, a Cooler Boost Titant, mely hét hővezető csővel és négy ventilátorral rendelkezik, a külvilág felé pedig négy kiömlőnyíláson át távozhat a meleg levegő. A CPU/GPU és a hűtőblokk közé fázisváltásos elven működő hővezető lapka kerül, mely a megszokott megoldásoknál hatékonyabban szállítja a hőt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Előzmények