MSI Crosshair 15 notebook: célkeresztben az Alder Lake-H

Az MSI játékosokat megcélzó, különleges dizájnú gépében próbáltuk ki az Intel 12. generációs mobil processzorát.

Bevezető, külső

Asztali verzióban már teszteltük az Intel Alder Lake-S processzorait, melyekkel a gyártó végre valami igazán érdekes, izgalmas újdonsággal tudott megjelenni a piacon, nem csak az előző generációk csiszolgatását, frissítését végezte el. A hibrid felépítésű, külön teljesítményre és hatékony energiafelhasználásra optimalizált magokat tartalmazó processzorok kialakítását az asztali csúcsmodell, a Core i9-12900K tesztjében már alaposan kiveséztük, úgyhogy mostani írásunkban figyelmünket inkább a januárban bemutatott, mobil H széria középkategóriás tagjának, a Core i7-12700H-nak, valamint az egyik első ezzel érkező notebooknak, az MSI Crosshair 15-nek szenteljük.

Dizájn

Tesztünk főszereplője az MSI Crosshair 15 Rainbow Six Extraction Edition névre hallgató notebook, mely az Ubisofttal együttműködésben készül. Ez egyedileg színezett külsőt, a monitor fedelén és csuklótámaszán a játék logóját, fixen beállított háttérvilágítást és a készülék dobozában pár extrát (egér, egérpad, voucher a játékhoz) jelent, de magának a notebooknak a tudására nincs hatással.


[+]

A készülék tehát felsőkategóriás gamer notebook, ennek megfelelő külalakkal: viszonylag vaskos, 25 mm-t meghaladó magassággal, jórészt műanyagból álló burkolattal, melynek szilárdságával ugyanakkor jobbára elégedettek lehetünk. Ez nem jelenti azt, hogy a billentyűzet alatti rész vagy a kijelző teljesen merev, de az átlagosnál egyik terület sem hajlékonyabb, és a notebook is jól összerakott, zörgésmentes. A zsanérok elfogadható könnyedséggel járnak és kellő erővel tartják a kijelzőt, de az egykezes felnyitás-lecsukás nem az erőssége a számítógépnek.


[+]

A Crosshair 15 a feltűnő színezéstől eltekintve formailag igazából egész visszafogott külsővel rendelkezik, szellőzőnyílásait nem hangsúlyozták túl, nincs telehintve RGB világítással sem. Játékos voltát egyedül a hangos ventilátor árulja el, legalábbis addig, míg nem fordítjuk meg, hiszen ekkor láthatóvá válik a rengeteg szellőzőnyílással áttört alsó burkolat. Ennek eltávolítását a gyártó nagyon nem ajánlja, és ezt az egyik csavart letakaró matricával is nyomatékosítja, így bárminemű fejlesztés csak a garancia elvesztésével történhet.


[+]

A csatlakozók kapcsán az MSI valamiért maximális spórolásra váltott: Thunderbolt egyáltalán nincs, és a négy darab USB port közül az egyik USB 2.0 szabványú, ami 2022-ben egy Intel platformra építkező gépnél mondjuk meglepő választás. A maradék három port közül kettő Type-A, egy pedig Type-C konnektort használ, és valamennyien csak USB 3.2 Gen1 szabványnak megfelelő sebességet kínálnak. Ezeken felül egy HDMI és egy Gigabit Ethernet található még a notebook oldalain; az előbbivel kapcsolatban megjegyeznénk, hogy Crosshairből hiányzik a MUX Switch, de ez a HDMI közvetlenül a dedikált GPU-val van kapcsolatban, így pár százalékkal nagyobb sebességet kapunk külső kijelzővel, mint a belsővel.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés