MSI Stealth 15M notebook: menedzserek játékszere

Gyártója szerint ez a világ legvékonyabb gamer notebookja, mely persze munkára és iskolában is bevethető.

Tapasztalatok

Kijelző

Teljesítményét, kivitelét eddig dicsértük az MSI notebookjának, ám kijelzőjét sajnos nem tudjuk: bár a Full HD felbontású IPS panel betekintési szögei jók, színtere igen szűkre szabott, az sRGB-nek csak 54,3%-át fedi le, ami azt jelenti, hogy fotós, videós, tehát általában a színek pontosságát igénylő feladatok elvégzésére nem igazán ajánlható, hiába végezne ezekkel amúgy gyorsan. További gondot jelenthet kültéren az alacsony, 274 cd/m²-es maximális fénysűrűség, melyen csak némileg segít az elfogadható, 1152:1 kontrasztarány.

[+]

Természetesen egy ennyire szűkre szabott színtérrel a színhűség is elég gyenge lesz, egyszerűen túl sok az olyan árnyalat, amit a panel nem tud reprodukálni. Kicsit javít az összképen viszont a háttérvilágítás egyenletessége, mely jónak mondható, illetve a 144 Hz-es maximális frissítés, mely a játékosok felé tett gesztusként értelmezhető.

[+]

Használat közben

Az MSI megszokott Dragon Center szoftvere több felhasználói profillal érkezik, melyek a teljesítményt és a hűtési házirendet is módosítják. Tesztünkben elsősorban az alapértelmezett Balanced profilt vizsgáltuk, ez ugyanis az, ami a mindennapokban valószínűleg a legtöbbet lesz aktív: a Silent a teljesítményből vág nagyon sokat, az Extreme Performance bekapcsolása pedig munkahelyen, iskolában már kellemetlenül nagy zajjal jár együtt, ráadásul, mint láttuk, hatása elsősorban a GPU-t is erősen használó alkalmazásokban jelentkezik csak.

Szerencsére a Balancednél nincsenek ilyen gondok, ha alacsony terhelésen használjuk a gépet, akkor a hűtés szinte mindvégig néma marad, rövid időszakokra kapcsol csak magasabb fokozatra, de a zajszint ekkor is bőven elviselhető. Komolyabb feladatok hatására persze a ventilátorok is felpörögnek, de nem jobban, mint az egy ilyen teljesítményű, vékony és jól hordozható noteszgéptől elfogadható.

Azt azért rögtön hozzátennénk, hogy a CPU hőmérséklete viszont elég magas, már terhelés nélkül is a 48-50 °C-os tartományban mozog, terhelve pedig egyből a 90-95 °C-on találjuk. Ebből a szempontból egyébként nincs különbség a Balanced és az Extreme Performance között, a rendszer ugyanis a throttling segítségével szabályozza magát, és az utóbbi üzemmódban ebből lényegesen kevesebb van, ezért is látható némi különbség időnként a teljesítményben.

Ami a GPU használatát illeti, itt már sokkal hangsúlyosabb a különbség, és ez annak köszönhető, hogy Balanced üzemmódban a 60 wattos TDP-vel induló GeForce RTX 3060 a rendszer terheltségétől függően egy idő után 30 wattra ugrik vissza, ez pedig érezhetően visszafogja a sebességet. Az Extreme Performance profil aktiválása után ez a visszaesés nem mutatkozott – az eredmény elég jól látszott az előző oldalon, mutatva, hogy GPU-intenzív feladatoknál mennyire fontos lehet a megfelelő profil kiválasztása.

[+]

A ház melegedése, ahogy számítani lehet rá, viszonylag jelentős, és hosszabb távon nemcsak alul érzékelhető, hanem a billentyűzet közepe táján is 40 °C feletti hőmérsékleteket mértünk, ami szintén a vékony gépháznak köszönhető jelenség.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés