Hirdetés

X570-es csúcslap az MSI-től: bemutatkozik a MEG X570 GODLIKE

Utánajártunk, hogy mennyire helytálló a minden földi jóval felszerelt deszka neve.

Játékok, tuning

A játékokban mindenhol 1920x1080-as felbontást párosítottunk High grafikai presettel, természetesen kikapcsolt vertikális szinkronizáció mellett. Alapvetően a DirectX 12-re tettük le a voksot, de ahol elérhető volt, ott a Vulkan API-t részesítettük előnyben.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Az Ashes of the Singularity: Escalation valós idejű stratégiájában a GODLIKE elsőként végzett, de ez így kissé talán erős megfogalmazás, hiszen az 1-2 fps eltéréseket még bőven nevezhetjük mérési hibahatáron belülinek. Azt azért örömmel nyugtáztuk, hogy az átlagos frame rate vonatkozásában írásunk tárgyának mintegy 7,36, illetve 9,68 százalékkal sikerült beelőzni a sor végén kullogó ASUS és Gigabyte modelleket.


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Deus Exben és Ms. Croft legfrissebb kalandjában semmi említésre méltóval nem szembesültünk, de a Strange Bridge minimumát illetően az X570 GODLIKE 7 fps-sel teljesített jobban a mezőny második legdrágább tagjánál (Biostar X570GT8), és még ha a Gigabyte deszka furcsán alacsony értékét nem is nézzük, a többiektől már 14-19 fps választotta el.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Talán kicsit meglepő, de ennél a címnél akár még ez is benne lehetne abban az ominózus hibahatárban, de jelen esetben nem erről van szó: számos alkalommal lement a bench, és az MSI lap előnye arányait tekintve mindig megmaradt. Úgy véljük, ennek az az oka, hogy a chipset és VRM kiváló hűtése miatt a GODLIKE ugyan nem feltétlen boostolja magasabb órajelekre Ryzen 7 3700X-ünket, ellenben huzamosabb ideig, stabilabban tudja tartani a frekvenciákat az olyan címekben, amelyek az átlagosnál kicsivel talán jobban vannak optimalizálva.

Hirdetés

Tuning

Októberben megjelent Crosshair VIII tesztünk hasábjain már elmélyedtünk a Ryzen processzorok tuningfilozófiájában, ezért ezt most nem részleteznénk jobban. Röviden összefoglalva annyiról van szó, hogy nem variáltunk túl sokat a BIOS-ban, mert az automatikus frekvenciaskálázás meglehetősen jól működik és inkább csak a feszültségeket tudtuk volna némileg mérsékelni, ami viszont a jelen szituációban tulajdonképpen irreleváns. Beállítottuk a Precision Boost Overdrive-ot, hozzápasszintottuk a 2933/3000 MHz-es XMP memóriaprofilt, aztán az így kapottakat vetettük össze az AMD Ryzen Master szoftverben aktiválható Auto Overclock funkcióval.

[+]

Elsőként azt néztük meg, hogy az AIDA64 stress testjében milyen frekvenciákra boostol a CPU (balra a PBO, jobbra az Auto OC eredményei vannak), és az Auto OC magonként mindössze plusz 10 MHz-et tudott csak ráígérni a Precision Boost Overdrive-ra.


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Cinebenchben 4,15-4,25 GHz-en pöfögött a központi egység, leggyakrabban 4,175 GHz-en állapodva meg. Ami teljesítményt elvesztettünk több magon a PBO-s rundhoz képest, azt hellyel-közzel behoztuk egy magon, de ez még mindig bőven azon a sokat emlegetett mérési hibahatáron belül van, így igazából nem jelent semmit. HWBOT-ban és V-Rayben ugyanez a helyzet, nincs lényegi különbség az Auto OC és PBO közt, ám a Strange Brigade már érdekesebb egy fokkal.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Ugyan az átlagos frame rate-re elmondható, hogy valójában nem változott a korábbiakhoz képest (mert hát a 297 és a 300 fps az egykutya), de a minimum frame rate 10,61 százalékos növekedést mutatott Auto OC-vel, ami azért már nem piskóta. Egyszer már leírtuk, hogy a Rebellion Developments játékában még akár ez is szóráson belül lehetne, csakhogy újfent nem erről van szó, mert a sokszori újramérés rendre hasonló végkifejletet szült. Lecsekkoltuk, és azt láttuk, hogy a PBO játék közbeni, 4,3 GHz-es boostja Auto OC-vel 4,35 GHz-re nőtt, ami ugyan nem tűnik soknak (csak 50 MHz), de úgy látszik, a Strange Brigade mégis tudott ebből profitálni, csakúgy, mint anno a ROG Crosshair VIII Formula esetében.

Az AIDA-s terhelés során egy Powerfix HG03067-es infrás hőmérővel ellenőriztük a VRM bordák hőmérsékletét.

AIDA stress test PBO, infrás hőmérő Auto OC, infrás hőmérő
ASRock X570 Pro4 41,7 - 46,6 °C 42,5 - 47,1 °C
ASUS Prime X570-P 42,3 - 47,2 °C 44,5 - 49 °C
Biostar Racing X570GT 63,5 - 80 °C 63,2 - 74,6 °C
Biostar Racing X570GT8 49,9 - 54 °C 49,4 - 53,4 °C
Gigabyte X570 Gaming X 57,8 - 65,4 °C 52,9 - 62,8 °C
MSI MEG X570 GODLIKE 41,6 - 50,5 °C 37,5 - 51,1 °C

Látható, hogy az MSI lap bordái remek munkát végeznek, bár ha kizárólag csak a számokra koncentrálunk, úgy gondolhatjuk, hogy azért mégsem annyira kiemelkedőek az eredmények. Ez nincs így; mivel az X570 GODLIKE VRM bordái hőcsöves összeköttetésben vannak a passzív üzemet is támogató, aktív chipsethűtéssel, a hőmérő higanyszála azért nem kúszott lejjebb, mert a deszka nem látta értelmét annak, hogy jobban felpörgesse a légkavarót, és bevalljuk, hogy nem is tudjuk hibáztatni ezért, hiszen a 40-50 °C-os eredmények maximálisan korrektek, és az ennél hűvösebb üzemért cserébe extra zajterheléssel fizettünk volna, ami ilyen jó értékek esetén nem tűnik észszerű áldozatnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés