Hirdetés

Csúcslap az X570-es mezőnyben: ASUS ROG Crosshair VIII Formula teszt

A tajvani vállalat high-end alaplapján van minden, mi szem-szájnak ingere, csak győzzük pénztárcával!

ASUS ROG Crosshair VIII Formula alaplap

Az idén júliusban elstartolt, újgenerációs AMD Ryzen processzorokkal egyidőben indult útjára a hozzájuk tartozó, új lapkakészlet, ami az X570 nevet kapta, és amelynek legnagyobb újítása a megemelt sávszélességű, 4.0-s PCI Express interfész támogatása (amit korábban boncolgattunk már). Ebből a grafikus vezérlők, illetve az M.2-es formátumú, NVMe protokollal dolgozó SSD-k profitálnak, ám egyelőre még inkább csak az utóbbiak. Ez mind szép és jó, de az X570 bizonyos értelemben visszanyúl a régmúltba, egészen pontosan az aktív hűtéssel támogatott chipsetek korába, mert a megnövekedett hőtermelést egy ventilátor munkára fogásával óhajtja csillapítani.

Ezek a légkavarók meglehetősen kis átmérővel bírnak, aminek egyenes következménye a fokozottabb zajterhelés; szerencsésebbnek tartanánk, ha inkább valamilyen hőcsöves kivitel kerülne előtérbe, ha már a tegnap megoldásait feszegetjük. Egyébként akad is erre példa a piaci felhozatalban, de jelen esetben a gyártó maradt a forgó lapátoknál.


[+]

Az ASUS legfrissebb, Socket AM4-es csúcslapja a beszédes ROG Crosshair VIII Formula elnevezést kapta; egy már sokat bizonyított termékcsalád legújabb, ATX méretben feszítő tagja - és "szimpla", konzumer tokozások frontján talán a legdrágább deszka, amivel eddig összefutottunk. A méretes dobozt felnyitva egy halom apróságot találunk az alaplap mellett: dual band Wi-Fi antenna, M.2 csavarkészlet, 4 db SATA kábel, 2 db ROG weave SATA kábel, kábel RGB szalagokhoz (80 cm), kábel a címezhető LED-ekhez, Q-Connector, ROG matricák (tápkábelekhez is), ROG poháralátét, szoftver DVD, felhasználói kézikönyv, ROG köszönőkártya.


[+]

Az első dolog, ami szembeötlik a fekete nyomtatott áramköri lapot pásztázva, az a 14+2 fázisos (60 amperig "nyújtózkodó" IR3555 PowIRstage-ek) VRM részleg hűtése: egy sztenderd szerelékeket használó, EKWB CrossChill EK III blokk, ami igény esetén egyedi vízkörbe köthető. Igazán high-end extra ez, de szerencsére csak opció, nem vagyunk rákényszerítve a vizezésre, hiszen a terebélyes bordázat önmagában is tisztességgel látja el a rábízott feladatot. A tápellátó áramkörökön csücsülő blokk egybenyúlik az elektrosztatikus védelemmel ellátott, fixált I/O pajzzsal, ezért szereléskor még egyszerűbb dolgunk van.


[+]

A Crosshair VIII Formula a sztenderd, 24 tűs ATX tápcsatlakozón kívül egy fém merevítésű 8 és egy 4 tűs EPS dugaszon keresztül vesz fel áramot, de ha nem szándékozzuk abszolút a csúcsra járatni a rendszert és tápegységünkön nincs ennyi csatlakozó, az egyszeri 8 tűs kivitel is elégséges. A négy DIMM slotba legfeljebb 128 GB DDR4 memóriát pakolhatunk kétcsatornás módban, egészen 4800 MHz-ig srófolva az órajelet (első és második generációs Ryzenekhez "csak" 64 GB-ot tudunk passzintani).


[+]

A különféle kártyákat x1-es PCI Express 4.0 és három x16-os PCI Express 4.0-s sín várja, melyekből kettő fém megerősítést kapott, és amelyek magától értetődő módon visszafelé kompatibilisek a 3.0-s szabvánnyal. Abban az esetben, ha a megfelelő anyagi javak birtokában vagyunk, több videokártyából álló grafikus alrendszert is kiépíthetünk, mivel a kétutas NVIDIA SLI és a háromutas AMD CrossFireX technológia egyaránt támogatott. Hozzátennénk még, hogy ha Zen 2 helyett Zen vagy Zen+ architektúrára épülő központi egységet (tehát az első vagy a második nemzedékből származó Ryzent) használunk, a chipset még mindig lehetővé teszi az egyik sín x4-es, 4.0-s felhasználását.


[+]

M.2-es háttértárolóink számára két PCI Express 4.0-s vezetékezést használó M.2-2242/2260/2280 aljzat adott, melyeket egy vaskos, fémből készült, hővezető padokkal felvértezett fedőlap takar, ami két csavarral rögzül a helyén. Konvencionálisabb meghajtóinkat nem kevesebb mint nyolc darab, 90 fokban elforgatott, 6 Gbps-os SATA port tudja fogadni. A zajkeltés egy ESS ES9023P DAC-kal és Texas Instruments RC4580 erősítővel érkező, nyolccsatornás Realtek ALC1220 hangkodek (SupremeFX) feladata, ami már nem egyszer megmutatta, hogy adekvát integrált megoldásnak tekinthető.


[+]

A már szóba került I/O pajzson a bőség zavara fogad minket: a nyolc, 10 Gbps-os USB 3.2 Gen2 (az egyik Type-C) és a négy, 5 Gbps-os USB 3.2 Gen1 port társaságában találunk még egy Intel I211-AT lapka vezérelte, Gigabit Ethernet portot, egy Aquantia AQC111C alapokon nyugvó, 5 Gbps-os LAN portot, továbbá a Wi-Fi 6 (802.11ax) antennák kivezetését, aranyozott audio jackeket és optikai S/PDIF kimenetet. Ha ez nem lenne elég, helyet kapott itt még egy clear CMOS és egy USB BIOS flashback gomb is, a pajzs felső részén (tehát a bordázat tetején) pedig a már jól ismert, ujjlenyomatokat masszívan gyűjtő, 1,3 hüvelykes LiveDash OLED kijelző figyel, amire a rendszerrel kapcsolatos információk és a POST kódok írathatók ki az egyéni GIF-eken vagy szövegeken túl. A vezeték nélküli kommunikációhoz a beépített Bluetooth 5 modul is alkalmazható.


[+]

Különböző fedélzeti kapcsolókból és tüskesorokból sincs hiány: nyolc darab, 4 tűs (PWM) ventilátorcsatlakozó, valamint két háromtűs és két négytűs AURA RGB header jelentkezik szolgálatra a dedikált power és reset gombokon (no meg a vízhűtésekhez használatos, külső szenzorok hadrendbe állításához szükséges, és a folyékony nitrogénes manőverekhez használt LN2 tűkön) kívül. A resetet amúgy az ASUS FlexKeynek hívja, ami annyit tesz, hogy a gomb átprogramozható az Aura Sync világítás ki- és bekapcsolására, közvetlenül az UEFI-ba történő bootolásra, vagy a UEFI alapbeállításokkal paraméterezett Safe Boot inicializálására; hasznos extrák ezek a tesztelő számára is. A NYÁK alsó szegmensében egy nitrózáshoz való, CPU-frekvenciát csökkentő Slow Mode és egy hard resetet kieszközölő ReTry kapcsolónak szintúgy maradt placc. Gépházunk LED-jeinek, ki- és bekapcsoló gombjának és persze resetjének bekötését a jó öreg Q-Connector könnyíti meg.


[+]

A deszka hátoldalát egy ROG logót viselő, acél hátlap fedi, ami talán egy picit segít a felgyülemlett hő eloszlatásában is, de főleg a nyomtatott áramköri lap meghajlása ellen nyújt hatásos védelmet. Esett már szó a címezhető/szinkronizálható ASUS Aura Sync RGB fényorgonáról, mert hát ez sem maradhatott ki a repertoárból, viszont sokak örömére megvalósítása kellően visszafogott és ízléses lett, nem tol az ember arcába csillagszórókat (főleg, hogy nagyobb része ki lesz takarva, ha valamilyen combosabb VGA-t állítunk csatasorba).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés