Hirdetés

X570-es csúcslap az MSI-től: bemutatkozik a MEG X570 GODLIKE

Utánajártunk, hogy mennyire helytálló a minden földi jóval felszerelt deszka neve.

MSI MEG X570 GODLIKE alaplap

Az utóbbi időben jó néhány AMD X570-es chipsettel szerelt alaplapot teszteltünk (ASUS ROG Crosshair VIII Formula, olcsóbb X570-es lapok, Biostar X570GT8), de az MSI zászlóshajója csak tavaly júliusban publikált Zen 2-es írásunkban tűnt fel, célzottan nem foglalkoztunk még vele, így most kaptunk az alkalmon, és bemutatjuk az E-ATX formátumban tetszelgő MEG X570 GODLIKE-ot, melynek tervezésekor az utolsó szempont volt a költséghatékonyság.

Hirdetés

[+]

A hordfüllel és kihajtható fedőlappal megspékelt doboz méreténél fogva rögtön vonzza a tekintetet, és tartalma sem mondható éppen átlagosnak, hiszen szinte minden földi jóval meg van tömve, de ez talán a legkevesebb, mikor megpillantjuk a nagyjából 240 000 forintos(!) árcédulát.


[+]

A lap 14+4 fázisos VRM-jét egy 7+1-es konfigurációban dolgozó International Rectifier IR35201 PWM kontroller vezérli. A 14 fázisos CPU VCore részleg 7 IR3599 duplázóval, a négyfázisos SoC egy magányos IR3599-essel operál, s míg az előbbihez 14, addig az utóbbihoz 4, 70 amperes TDA21472 power stage társul. A termetes bordázatokat hővezető cső köti egymáshoz és az X570-es lapka (félpasszív üzemet támogató) ventilátorral ellátott bordájához, vagyis abszolút felsőkategóriás kiszereléssel van dolgunk.


[+]

A dupla 4+4 tűs EPS csatolót viselő deszkán négy DIMM slot várja a legfeljebb 128 GB DDR4 modult, melyeknek órajele – túlhajtás keretein belül – egészen 5000 MHz-ig kúszhat fel. A memóriák mellett helyet szorítottak egy OLED kijelzőnek is (ez az úgynevezett Dynamic Dashboard), amire nem csak a POST kódok vagy a különféle hardverstatisztikák íródnak ki, de saját GIF-jeinket és animációinkat is kirakhatjuk rá.


[+]

A több GPU-s rendszerek szerelmeseinek biztosan felcsillan a szeme, ugyanis négy darab (fém megerősítést kapott) x16-os PCI Express 4.0 sín található a nyolcrétegű nyomtatott áramköri lapon, melyekből három a processzorhoz vezetékezett, a negyedik pedig x4-es sávszélességre korlátozott. Alul kaptak helyet a fedélzeti gombok, amiket a nyitott tesztágyon gyakran ténykedő felhasználók nagyra értékelnek majd: van itt power, reset és dual BIOS kapcsoló, egy Game Boost funkciót dirigáló tekerőkapcsoló, valamint két kis gombocska, melyekkel az alapórajelet (BCLK) lehet csökkenteni, illetve növelni 1 MHz-es lépésekben.


[+]

A háttértárolókat illetően sincs oka szégyenkeznie az X570 GODLIKE-nak, mivel a hat darab 6 Gbps-os SATA port mellé három darab, PCI Express 4.0 x4-es meghajtókat támogató, hűtőbordával megfejelt M.2 aljzatot kapunk, s ha ez nem volna elegendő, a csomag részeként birtokba vehetjük az aktív hűtéssel felvértezett, PCI Expresses M.2 Xpander-Z Gen 4 bővítőkártyát, melynek segítségével további két M.2-es eszközt állíthatunk csatasorba.


[+]

A hangkeltésről két leválasztott Realtek ALC1220 HD audiokodek gondoskodik: az egyik a hátlapi, a másik az előlapi kimeneteket hajtja. Ez persze nem minden; a meglévő ESS 9018-as Sabre DAC a 6,3 milliméteres fejhallgató-kimenettel áll szoros kapcsolatban.


[+]

A vezetékes hálózati kapcsolódásra három opciónk is van. Az első egy Killer E2600 vezérlős Gigabit Ethernet csatlakozó, a második egy Killer E3000-es, 2,5 Gbps-os LAN port, míg a harmadik lehetőség egy 10 Gbps-os Aquantia AQC107 (PCI Expresses) bővítőkártya képében van jelen. Vezetékmentes fronton egy Killer AX1650-es Wi-Fi 6 chip, továbbá egy 5.1-es Bluetooth modul áll rendelkezésünkre.


[+]

A processzorhűtő és a vízhűtések pumpái számára fenntartott tüskesoron kívül még 7 darab négytűs ventilátorcsatlakozó szegődik a szolgálatunkba, így a légkavarókkal gazdagon megpakolt házak tulajainak sem feltétlenül kell mindenféle elosztók után nézniük. Ha már itt tartunk, említést érdemel még a két kéttűs hőszenzor és a vízáramlás érzékelőjének háromtűs konnektora is.


[+]

A fixált I/O pajzson a Clear CMOS és Flash BIOS gomb mellett találhatunk még két antennacsatlakozót, egy PS/2 kombóportot, három USB 3.1 Gen2 Tpye-A és egy Type-C, valamint kettő USB 3.1 Gen1 Tpye-A csatlakozót is a optikai hangkimenet, a (fentebb már említett) 6,3 mm-es fejhallgató-csatlakozó és a megszokott audiojackek társaságában.

A MEG X570 GODLIKE blokkdiagramja
A MEG X570 GODLIKE blokkdiagramja [+]

Természetesen az MSI Mystic Lightos RGB világítás sem maradhatott ki a receptből, ami a sárkányos logóval díszített lapkakészleti, illetve a nagyobbik VRM bordázaton (Infinity Mirror II panel) parázslik fel. A fényorgona ragozására szintén nyílik mód, mert a NYÁK-on elszórva ott figyel még egy négytűs ARGB, két háromtűs RAINBOW RGB, és egy háromtűs Corsair RGB LED header is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés