Hirdetés

X570-es csúcslap az MSI-től: bemutatkozik a MEG X570 GODLIKE

Utánajártunk, hogy mennyire helytálló a minden földi jóval felszerelt deszka neve.

Fogyasztás, konklúzió

A rendszer fogyasztását – különböző felhasználási módok közepette – a jó öreg Voltcraft Energy Logger 4000-essel vettük górcső alá. Az asztali üresjárat után egy kis filmezés következett Media Player Classic Home Cinemával ([DESS]Nichijou Blu-ray első epizód, MKV konténer, H.264, 1080p, 3387-7029 kbps bitráta, 2.0-s FLAC hangsáv), majd az AIDA64 stress testjére került a sor, legvégül pedig a legnagyobb terhelést adó játék szerepelt a napirenden. Annyit még zárójelben megjegyeznénk, hogy a kijelző által felvett wattok a kapottakon felül számolandók.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Az AIDA (és az idle) kivételével mindenhol a MEG X570 GODLIKE végzett az utolsó helyen, 13-16 wattal többet szipkázva ki a konnektorból, mint az adott versenyszámban legjobban szereplő alaplap, de ez nem volt annyira váratlan, mert az MSI üdvöskéjének nyomtatott áramköri lapján gyakorlatilag minden megtalálható, mi szem-szájnak ingere, beleértve az OLED kijelzőt is. De sejthető, hogy aki ilyen kaliberű deszkát vásárol, annak úgysem az energiatakarékosság lebeg lelki szemei előtt.

Hirdetés

Konklúzió

Az MSI X570-es zászlóshajója igencsak impresszív, és szolgáltatásait tekintve abszolút csúcskategóriás termékkel van dolgunk. Masszív VRM, remek hűtés, négy teljes hosszúságú, fémmel megerősített PCI Express 4.0 sín, három (bordával megtámogatott) M.2 slot, gigabites és 2,5 gigabites Killer LAN, Wi-Fi 6, Bluetooth, bővítőkártyák, dupla hangkodek, Sabre DAC által hajtott, 6,3 mm-es fejhallgató-kimenet, OLED, dupla BIOS, hátul Flash BIOS és Clear CMOS gombok, a fedélzeten power és reset kapcsoló, Game Boost tekerőkapcsoló, BCLK-t 1 Mhz-enként növelő/csökkentő gombocskák, nitrózáshoz cold bug jumper, Type-C elöl-hátul, számos tüskesor házhűtő ventilátoroknak, harisnyázott SATA kábelek – a lista igen hosszú.

Egyetlen dolog köp a levesbe, mégpedig az ár: majd' negyedmillió forint rengeteg pénz egy alaplapért, és tudva azt, hogy a Ryzen processzorok nem kifejezetten jeleskednek túlhajtásban, az automatikus tuning meg jól működik az olcsóbb implementációk esetében is, a hétköznapi(bb) használat során maximum a sok extrából húzhatunk hasznot, ha ugyan húzunk.

Például ott figyel az M.2 aljzatok triumvirátusa, de kapunk belőlük még kettőt egy (jól hűtött) PCI Express bővítőkártya formájában, ami szintén nem egy filléres tétel, öt M.2-es eszköze egy gépben meg nem sokunknak van. A NYÁK-on ott állomásozik egy gigabites és egy 2,5 gigabites Killer chip, de a csomagban van egy 10 gigabites Aquantia LAN kártya is; itt szintén meg lehetett volna fogni jó pár dollárt azzal, ha a 2,5 gigabites portot kukázták volna, a 10 gigabites kapcsolat lehetőségét pedig egy integrált chip segítségével valósították volna meg. A VRM tükrös RGB-je vagy az OLED kijelző csak sallang, s bár jól mutat, növeli a költségeket – akkor már több rációt látnánk egy-két plusz USB portban az I/O részlegen.

Amit még érdemes tudni, az az, hogy bár adott a több GPU-s rendszerek kiépítésének lehetősége, ha négykártyás CrossFire-t szeretnénk összehozni valami combosabb VGA típussal, a 24 tűs tápcsatlakozó önmagában már kevés lehet (mivel 4 x 75, azaz 300 watt megy keresztül csak a PCI Express síneken), az égett műanyag aromája meg nem kifejezetten bizalomgerjesztő. Egyes lapokon az ilyen jellegű gondokat egy PCI Express tápcsatlakozó NYÁK-ra helyezésével oldják meg, és nem értjük, hogy a GODLIKE miért nem részesült efféle figyelemben, ha már a leg-leg volt a gyártó célja.


[+]

Egy ilyen deszkának akkor van igazán értelme, ha a manuális órajelmágiát nagyon komolyan vesszük, meg akarunk harcolni minden egyes MHz-ért, esetleg rekordokat szeretnénk döntögetni, netán folyékony nitrogénnel vagy egyéb elborult dolgokkal kísérletezünk (bár akkor miért nem inkább az Intel térfélen nézelődünk?). Persze ott van a bőséges, szinte minden igényt maximálisan kielégítő szolgáltatáscsomag is, de mint azt fentebb taglaltuk, az már erősen kérdéses, hogy ez tényleg megér-e ekkora felárat; a legtöbb felhasználó számára egészen bizonyosan nem. Ettől függetlenül persze tetszett nekünk az alaplap, mert az X570 GODLIKE meglehetősmód impozánsra sikeredett. Csak bírjuk tárcával!


MSI MEG X570 GODLIKE alaplap

Synthwave

Az MSI MEG X570 GODLIKE alaplapot az AMD bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés