Lenovo Yoga S740: merevebb derékkal

Bár Yoga, mégsem alakítható tabletté a Lenovo új, Ice Lake CPU-ra épülő, extrém üzemidőt kínáló ultrabookja.

Bevezető, dizájn

Amikor a Lenovo a Yoga márkanévvel megjelent a piacon, a cég az éppen felfutóban lévő, 360 fokban áthajtható kijelzővel szerelt, 2 az 1-ben notebookjait pakolta ebbe a családba. A különleges, óraszíjas zsanérokkal szerelt, csúcskategóriás változatokból többet is teszteltünk, a 900-as, a 910-es és a C930-as is sikert aratott nálunk. Komoly a nyomás tehát a most érkezett S740-en is, hogy öregbítse a hírnevet, miközben a gyártó láthatóan változtatott a termék pozicionálásán: tabletté alakítható eszközből „hagyományos” ultrabookká varázsolta a készüléket.

Hirdetés

Külső

Bár már nem tudjuk tabletté hajtogatni, a Yoga S740 ízig-vérig a prémium kategóriába tartozik, és ez látszik is rajta. A külső erősen emlékeztet ThinkPadnál kevésbé „professzionális”, de az IdeaPadoknál komolyabb ThinkBookéra, de teljesen nem egyezik vele – a zsanérnál, a bekapcsológombnál és a portok tekintetében is eltér azoktól.


[+]

A burkolat, mint ebben a kategóriában elvárható, természetesen teljes egészében fémből készült, és percízen összerakott, nincs recsegés, nincs hajlongás akkor sem, ha a sarkánál fogva emeljük fel. A 14 hüvelykes képátlóhoz mért 322 x 212 x 15 mm-es kiterjedés ma átlagosnak mondható, a kijelző vékony kávát kapott, melyben felül azért még maradt hely a webkamerának. Az 1,4 kg-os tömeg talán még nehéznek is érződik az egyre több 1,1 kg körüli vagy akár 1 kg alá is becsúszó, szuperkönnyű ultrabook mellett – viszont a 62 Wh-s akkumulátor biztosította üzemidő szinte garantálja, hogy a töltőt már nem kell állandóan magunkkal cipelnünk.


[+]

A gépház két felét összekapcsoló zsanér ellenállása határozott, de egy kézzel nyugodtan nyitható-zárható a számítógép, a csukott állapotról gondoskodó mágnesek pont annyira erősek, hogy a fedél még épp felemelhető. Aki esetleg bővítésen gondolkodna, nyugodtan mondjon le róla, a Lenovo nem a házi barkácsolóknak tervezte az S740-et: alul kilenc csavart kell kioldalni, majd pedig sokat feszegetni, ha hozzá szeretnénk férni a belső térhez, melynek nagy részét egyébként az akkumulátor foglalja el. A RAM-ot az alaplapra forrasztották, így legfeljebb az M.2 foglalatban csücsülő SSD-t tudjuk cserélni, illetve a két ventilátorral dolgozó hűtőrendszert tisztíthatjuk meg, ha túlzottan telemenne porral.


[+]

Ejtsünk még szót a csatlakozókról is, melyek kapcsán örömmel láthatjuk, hogy egy TB3-képes Type-C port is került a notebook oldalaira, mely szükség esetén töltésre is bevethető, illetve DP kivezetést is biztosít. Ezen felül kapunk még hagyományosabb USB 3.1 Gen2 portot és egy kombinált hangcsatlakozót – egyedül a HDMI-t hiányoljuk kissé. A vezeték nélküli kapcsolatokról Bluetooth 5.0 és 802.11ax gondoskodik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés