Hirdetés

Lenovo Yoga S740: merevebb derékkal

Bár Yoga, mégsem alakítható tabletté a Lenovo új, Ice Lake CPU-ra épülő, extrém üzemidőt kínáló ultrabookja.

Bevezető, dizájn

Amikor a Lenovo a Yoga márkanévvel megjelent a piacon, a cég az éppen felfutóban lévő, 360 fokban áthajtható kijelzővel szerelt, 2 az 1-ben notebookjait pakolta ebbe a családba. A különleges, óraszíjas zsanérokkal szerelt, csúcskategóriás változatokból többet is teszteltünk, a 900-as, a 910-es és a C930-as is sikert aratott nálunk. Komoly a nyomás tehát a most érkezett S740-en is, hogy öregbítse a hírnevet, miközben a gyártó láthatóan változtatott a termék pozicionálásán: tabletté alakítható eszközből „hagyományos” ultrabookká varázsolta a készüléket.

Külső

Bár már nem tudjuk tabletté hajtogatni, a Yoga S740 ízig-vérig a prémium kategóriába tartozik, és ez látszik is rajta. A külső erősen emlékeztet ThinkPadnál kevésbé „professzionális”, de az IdeaPadoknál komolyabb ThinkBookéra, de teljesen nem egyezik vele – a zsanérnál, a bekapcsológombnál és a portok tekintetében is eltér azoktól.


[+]

A burkolat, mint ebben a kategóriában elvárható, természetesen teljes egészében fémből készült, és percízen összerakott, nincs recsegés, nincs hajlongás akkor sem, ha a sarkánál fogva emeljük fel. A 14 hüvelykes képátlóhoz mért 322 x 212 x 15 mm-es kiterjedés ma átlagosnak mondható, a kijelző vékony kávát kapott, melyben felül azért még maradt hely a webkamerának. Az 1,4 kg-os tömeg talán még nehéznek is érződik az egyre több 1,1 kg körüli vagy akár 1 kg alá is becsúszó, szuperkönnyű ultrabook mellett – viszont a 62 Wh-s akkumulátor biztosította üzemidő szinte garantálja, hogy a töltőt már nem kell állandóan magunkkal cipelnünk.


[+]

A gépház két felét összekapcsoló zsanér ellenállása határozott, de egy kézzel nyugodtan nyitható-zárható a számítógép, a csukott állapotról gondoskodó mágnesek pont annyira erősek, hogy a fedél még épp felemelhető. Aki esetleg bővítésen gondolkodna, nyugodtan mondjon le róla, a Lenovo nem a házi barkácsolóknak tervezte az S740-et: alul kilenc csavart kell kioldalni, majd pedig sokat feszegetni, ha hozzá szeretnénk férni a belső térhez, melynek nagy részét egyébként az akkumulátor foglalja el. A RAM-ot az alaplapra forrasztották, így legfeljebb az M.2 foglalatban csücsülő SSD-t tudjuk cserélni, illetve a két ventilátorral dolgozó hűtőrendszert tisztíthatjuk meg, ha túlzottan telemenne porral.


[+]

Ejtsünk még szót a csatlakozókról is, melyek kapcsán örömmel láthatjuk, hogy egy TB3-képes Type-C port is került a notebook oldalaira, mely szükség esetén töltésre is bevethető, illetve DP kivezetést is biztosít. Ezen felül kapunk még hagyományosabb USB 3.1 Gen2 portot és egy kombinált hangcsatlakozót – egyedül a HDMI-t hiányoljuk kissé. A vezeték nélküli kapcsolatokról Bluetooth 5.0 és 802.11ax gondoskodik.

Hardver és teljesítmény

A Yoga S740 többféle kiépítésben is megvásárolható, ha úgy vesszük, akkor esetünkben a középső szintet látjuk a Core i5/8GB/512GB kombinációval, hiszen Core i7-tel, 16 GB RAM-mal és 1 TB-os SSD-vel is kérhető ez a gép (hogy a 4K-s panelről ne is beszéljünk), de létezik Core i5-1035G1-es változatban is, vagy, kérhető MX250 grafikus vezérlővel. Mint említettük, a RAM nem bővíthető, így vásárlásnál már előre el kell dönteni, hogy ebből mennyi lesz nekünk elég.

A tsztelt notebook specifikációja
Termék megnevezése Lenovo Yoga S740 (14)
Processzor Intel Core i5-1035G4 – 1,1/3,7 GHz, 15 W TDP
Memória 1 x 8 GB Samsung LPDDR4X-3733 (alaplapra forrasztott)
Kijelző 14"-es, 1920x1080 pixeles, AUO AHVA panel, matt felülettel
Grafika Intel Iris Plus G4
Adattároló 512 GB Samsung PM981a NVMe SSD
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció - Intel Wi-Fi 6 AX200 Wi-Fi
- Bluetooth 5.0
Interfészek - 1 db TB3 (Type-C)
- 2 db USB 3.1 Gen2 Type-A
- kombinált audio ki- és bemenet
Extrák billentyűzetvilágítás
Akkumulátor 62,3 Wh
Méret 322 x 212 x 15 mm
Tömeg 1,41 kg
Operációs rendszer Windows 10 Home
Gyártó honlapja www.lenovo.hu
Termék honlapja Lenovo Yoga S740-14IIL
Fogyasztói ár 299 000 forint
Garancia 2 év

Teljesítmény

Gépünkben a háttértár feladatait egy Samsung PM981a PCIe 3.0 x4-es meghajtó látja el. Az 512 GB az átlagos felhasználásra bőven elegendő lesz, a sebesség pedig tökéletesen megfelel a várható feladatokhoz, és láthatóan kihasználja az x4-es interfész kínálta lehetőségeket is.

Mérés Eredmény
7-Zip Single / Multi 4312 / 21 303 MIPS
Cinebench R15 OpenGL / CPU 63,78 / 525 cb
Cinebench R20 CPU Single / CPU Multi 439 / 1301 cb
Veracrypt SHA 256 / SHA 512 210 MB/s / 117 MB/s
PCMark 8 Home Conventional / OpenCL 3639 / 4043
PCMark 8 Work Conventional / OpenCL 3724 / 4933
PCMark 8 Creative Conventional / OpenCL 3960 / 5568
PCMark 8 Storage 5023
PCMark 10 Extended 3347
PCMark 10 Essentials / Productivity 8604 / 6621
PCMark 10 Digital Content Creation / Gaming 3323 / 1793
SpecWPC 7-Zip Compress* 381,4 sec
SpecWPC Blender BMW 1M* 249,8 sec
SpecWPC Handbreak Normal / HQ 29,87 / 10,54 fps
SpecWPC Maya Shaded Wire 28,14 fps
SpecWPC Python SciPy* 122,38 sec

A Core i5-1035G4 processzor a tavaly bemutatott Ice Lake csapatba tartozik, mely az idei CES-en lett nagyon elterjedt a frissen bemutatott noteszgépekben. Bár a névből nem látszik, ez valójában egy U szériás processzor, 15 wattos TDP-vel, 4 maggal és Hyper Threadinggel, és ami sok teszteredménynél talán fontosabb, a 48 EU-t tartalmazó Iris Plus grafikával. Mindennek köszönhetően az általános teljesítményt mérő tesztekben a Yoga S740 jól szerepel, de játékra azért ezzel az integrált grafikával csak idősebb szoftverek és alacsony felbontás mellett ajánlanánk.

Tapasztalatok

Képernyő

Szórakozásra (is) ajánlja az S740-et a Lenovo, és a kijelzőt nézve biztos, hogy a filmnézésnél nem lesz gondunk a notebook képességeivel, de akár a képszerkesztéssel is megpróbálkozhatunk. Az általunk vizsgált, AUO gyártmányú B140HAN05 panel 374 cd/m² maximális fénysűrűségre képes és 1744:1 kontrasztaránnyal rendelkezik – mindehhez pedig az sRGB színtér 92,4%-át képes lefedni.

[+]

Valamivel rosszabbak a hírek, ha a színhűséget vizsgáljuk (kalibrálás nélkül), itt ugyanis az átlagos ΔE 2,63, a maximális ΔE 4,4 körül alakul, de még ez is elfogadható. A háttérvilágítás esetében 6%-ot valamivel meghaladó mértékű az egyenetlenség mértéke, ami viszont jó hír, hogy a fényerő szabályozásához PWM-et nem használtak.


[+]


[+]

Használat közben

A Lenovo Yoga S740 csendes és hűvös – így lehet röviden összefoglalni a legjobban tapasztalatainkat. Ez két dolognak köszönhető – a jó, hogy a hűtőrendszer igen hatékony, a rossz pedig, hogy a számítógép elég agresszív, amikor a CPU órajelének visszavételéről van szó.

Ha megnézzük a fenti görbéket, látszik, hogy a Cinebench tesztek indítása után (a görbe elején a kiugrás a program betöltésének köszönhető) pár másodpercig 3,2 GHz-ig ugrik a processzor órajele, viszont a hűtés nem elég hatékony ehhez, így viszonylag gyorsan 2 GHz köré lassul a Core i5-1035G4, ami egyben azzal jár, hogy a hőmérséklet is 70 °C-ra csökken. Hasonló adatokat látunk akkor, ha rápillantunk az AIDA terheléses grafikonjára, melyen a kizárólag a CPU-t terhelő, illetve a GPU-t is megdolgoztató stresszteszt hatása is látszik.


[+]


[+]

Természetesen 70 °C még nem a világ, és figyelembe véve, hogy a hűtés ilyenkor sem hangos, talán jobb lenne, ha a Lenovo jobban eleresztené a gyeplőt: kicsivel nagyobb szélzaj, kicsivel nagyobb hőmérséklet, de ezért cserébe magasabb teljesítmény jobban mutatna az összképen.

[+]

Mindezek mellett azért azt is megjegyeznénk, hogy a gép burkolata mindenhol kellemesen langyos maradt, sem alul, sem a billentyűzetnél nem találkozhatunk olyan hőmérséklettel munka közben, mely kellemetlen vagy veszélyes volna.

Billentyűzet, hang, üzemidő és értékelés

A vékony gépek rákfenéje, hogy a billentyűzetnél nincs elég hely a gombok alatt, így a gépelési élmény sosem lesz tökéletes. Ezzel persze a Lenovo mérnökei sem tudnak mit kezdeni, de ezen korlátot figyelembe véve azért jó munkát végeztek, az S740 ugyanis egy jól eltalált klaviatúrát kapott, kellemesen mozgó, jó visszajelzést adó gombokkal.

Ami talán nem ideális, hogy a jó hangminőséget biztosító, oldalra helyezett hangszórók miatt szűkebbre szabták a billentyűzet számára rendelkezésre álló helyet – na és mi a kurzormozgató négyes ilyetén kialakítását sem tartjuk a legjobbnak. Esetünkben egyébként három fokozatú háttérvilágítás is került a gépbe, biztosítva a sötétben végzett munkát.


[+]

A tapipadról túl sokat nem érdemes beszélni: teljesen jól működik, pontos, ujjunk könnyen mozog rajta, viszont dedikált gombjai nincsenek.

Áttérve a hangszórókra, ahogy fentebb említettük, ezek felülre, a billentyűzet két oldalára kerültek, ami ideális pozíció, hiszen így pont a szükséges irányba, és nem az asztal felé sugároznak. Ehhez jön még a Dolby Atmos támogatás, a végeredmény pedig a noteszgép méretét meghazudtolóan jó hangminőség lett, bár a maximális hangerő sokaknak kevés lehet.

Akkumulátor

A 62 Wh tisztes kapacitás, különösen egy 14 hüvelykes és nagyon alacsony fogyasztású notebook esetében, ennek köszönhetően elképesztő értékeket láthattunk a tesztekben. Már a maximális terhelésen mért üzemidő is impozáns, de a filmlejátszás és az irodai munka különösen kiemelkedő. Tulajdonképpen az esetek nagy részében nyugodtan otthon is hagyhatjuk a gép töltőjét, és így sem kell attól tartanunk, hogy a nap végére már ne maradna elég energiánk.

Összegzés

Szinte minden szempontból jól sikerült a Yoga S740: jó a dizájn, a minőség, a kijelző és a beviteli eszközök is. Kicsit sajnáljuk, hogy nem Type-C-s a töltő, viszont a csatlakozókínálat megfelelő, a zajszint, a hangszórók rendben vannak, az üzemidő pedig egyenesen kiváló. Bár a Yoga elnevezés dacára nem 2 az 1-ben notebookról van szó, akinek ez a funkció nem hiányzik, annak érdemes lehet megfontolnia ezt a gépet, mint választást. A bővíthetőség nem tartozik az erősségei közé, hiszen a memória az alaplapra van forrasztva – de legalább gyors.


[+]

Egy igazi problémánk maradt csak, ez pedig a teljesítmény – jobban mondva a túlzottan konzervatív hőmenedzsment, mely az ideálisnál jóval alacsonyabb órajelen járatja a processzort. Tény, hogy így halkabb a hűtés és hűvösebb a burkolat, de a sebesség is lassabb annál, ami lehetne, az ilyen kompromisszum megkötését pedig jobb lenne, ha pár előre elkészített és a Lenovo Vantage segédprogrammal könnyen kiválasztható profil segítségével a tulajdonosra bíznák.

Mindez persze most talán erős kritikának tűnik, de igazából az S740 így is jól teljesít, normál körülmények között nem fogjuk lassúnak érezni egy cseppet sem, mindenképpen megérdemli a tetszett értékelést!


Lenovo Yoga S740 (14) notebook

Wombath

A Lenovo Yoga S740 notebookot az Lenovo hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés