Lenovo Y50-70 notebook – játssz velem!

Gyakorlati tapasztalatok

Látványra és kézbe fogva is kifejezetten gusztusos a Lenovo Y50-70. Fémfelületei mutatósak és tapintani is kellemes, akárcsak a belső „gamer műanyagját”. A gépház karcsú, de nem gebe, így nem is horpad, szerintünk sokkal jobbak az arányai mondjuk az Asus G501-nél. Szép masszív a zsanér is, félúton, egy kis megbillenéstől eltekintve egy kézzel nyitható rajta a fedél.

Bár kissé hullámzik, kifejezetten meg voltunk elégedve a tesztgép billentyűzetével. Nyomásútja nagyjából 2 mm, nyomáspontja elég puha, de jól érezhető, hogy mikor érzékelte a leütést. A kurzormozgatókat csak egy icipicit kicsinyítették le a fő klaviatúra rész gombjaihoz képest. Tetszetős a vörös háttérvilágítás is, jól illik a többi, egyáltalán nem hivalkodó betéthez. Csak az a fényes monitorkeret ne lenne! Rendben van a touchpad is, bár aki komolyabban használja majd a notebookot, valószínűleg inkább egérre vált.

Úgy tűnik, hogy az alap kijelzőnél a felbontáson és az áron volt a hangsúly. Örömteli, hogy a 15,6 hüvelykes mérethez jól illő 1920x1080 pixelt sorakoztat fel, és felülete matt, de 238 cd/m²-es maximális fényereje és 400:1 körüli kontrasztaránya, illetve elég szerény függőleges betekintési szöge már nem éppen kellemes, a játékok sötét jeleneteiben bizony elmosódásra lehet számítani. Elvileg az IPS paneles, UHD felbontású panel határozottan jobb, ráadásul a Lenovo üdvöskéjén kívül más hasonló modellben nem is nagyon kapni ilyet. Dicséretet érdemel a 2.1-es hangrendszer, ugyanis kifejezetten szépen szól, szerencsére ez már teljesen megszokott a komoly multimédiás és az alap gamer notebookok körében.

Az Y50-70 elődeit gyakran kritizálták gyenge hűtésük miatt. Ezt most sikerült elég szépen helyrehozni, elsősorban azért, mert sokat csökkent a Maxwell-alapú GeForce GTX 860M fogyasztása, így kisebb terhelést kap a hűtés. Azért már nyugalomban is (25 °C-os szobahőmérséklet mellett) 34-36 °C-os felületi hőmérsékletre és minimális alaphangra lehet számítani.

Félórányi CPU-izzasztással 41-43 °C-os maximumot mértünk a gépházon, ami még nem vészes, ahogy a 73 °C-os CPU-hőmérséklet és a 26 dB-es zajszint sem. További egy óra játék hatására a billentyűzet bal oldala már elérte a 43 °C-ot, ezt nem kellemes huzamosabb ideig tapogatni, a fenéklemezen pedig 47 °C-os maximumot mértünk. A hűtés is hangosodott néhány decibelt, és bejött egy kis magas frekvenciás sípolás a hangjába. Szerencsére thermal throttling vagy egyéb, túlmelegedés hatására történő lassulást nem tapasztaltunk, a CPU végig 2,9 GHz-en dolgozott, és a GPU sem ment referencia órajele alá.

Lassulást csak akkor tapasztaltunk, amikor akkumulátorról hajtottuk a notebookot. Ekkor a GPU 404/800 MHz közé vett vissza, ezen a szinten már alaposan akadoztak a játékok azzal a beállítással, amivel elektromos hálózatról vígan mentek. Nem is csoda ez, hiszen elszállt a teljesítmény 40-50%-a. Ezzel a fékezéssel is csak alig több mint egy órát tudtunk játszani az 54 wattórás akkumulátor révén. Minimális terhelésen valamivel több mint öt és fél órát bírt a notebook, HD videó lejátszása közben pedig négyórás értéket kaptunk. Ezek sem eget rengető eredmények, vegyes használattal 2-3 órára számíthatunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés