Lenovo ThinkPad L450 és T450 a tesztpadon

Külcsín

A klasszikus ThinkPadek sokéves használójaként és kedvelőjeként az utóbbi években mindig egy kis gyomorgörccsel fogunk neki az új modellek tesztelésének. Mióta a Lenovo átvette a gyeplőt az IBM-től, minden modellsorozattal előkerül valami meglepetés, jellemzően a csalódást keltő fajtából. Persze nem feltétlenül köthető ez a két dolog – a tulajdonosváltás és a fejlődés iránya – egymáshoz, hiszen az új gazda zászlaja alatt is ugyanaz a csapat készíti a gépeket, illetve nem tudhatjuk, hogy az IBM milyen irányba vitte volna a termékvonalat. Ezt innen a monitor elől – különösen amolyan „bezzeg régen minden jobb volt” hangulatban – nem igazán áll módunkban eldönteni.

Mindenesetre az előző, ThinkPad T440s-t a tesztelés után visszacsomagolva nem volt „kell egy ilyen nekem” érzésünk, mint anno mondjuk az X300-nál, szűk hét évvel ezelőtt, és a technológiai erődemonstrációnak is nevezhető ThinkPad X1 Carbon tavalyi modelljétől sem elragadtatva, hanem inkább elborzadva voltunk. Azért szögezzük le gyorsan, egyik gép sem rossz, sőt még mindig nagyon jók a ThinkPadek! Ugyanakkor ma már nem merünk olyat mondani, hogy a konkurenciát figyelmen kívül hagyva tessék csak a Lenovo vállalati gépei közül választani.

De most itt a több mint húsz évet (ebből a Lenovónál tízet) és százmillió eladott példányt felölelő történet újabb fejezete! Az 50-essel végződő ThinkPadeket az idei CES-en mutatták be. Kétszer is ellenőriznünk kellett a PR képeket, de még akkor sem mertük elhinni, hogy visszakaptuk a legendás piros fejes pöcökegér valódi gombjait, ráadásul az X1 Carbon rémes, érintős funkcióbillentyű-sora is a múlté.

Lényegében itt, a kissé hosszúra nyúlt bevezető után be is lehetne fejezni a ThinkPad T450-et bemutatót cikket, ami lényegében a tavaly megismert T440s szakasztott mása. Ugyan pár milliméterrel szélesebb és mélyebb, viszont szürke színe, csatlakozókiosztása, zsanérja, kezelőszerveinek elrendezése, a dupla, külső-belső akkumulátoros táplálás, és néhány átszabott szellőzőnyílástól eltekintve még a szerencsétlenül egybeszabott fenéklemez is változatlan. Vagyis olyan, mint a Porsche 911, csak az igazán szakértők látják az eltéréseket egy-egy generációváltásnál. Mondjuk ez alapvetően nem baj, mert a T440s – színétől eltekintve – egészen rendben volt külsőleg.


Alul ThinkPad T450, felül ThinkPad L450

A T450-nel érkezett az eggyel alacsonyabb kategóriába tartozó ThinkPad L450, ami viszont rengeteget változott, fogyott, egyszerűsödött. Ugyanis az előző generációs ThinkPad L440 még a ThinkPad T440p-re épült, mely klasszikus, vaskos notebook volt optikai meghajtóval, ExpressCard bővítővel, hátsó traktust nem eltakaró zsanérral és az alján szerviznyílással. Az új L450-et viszont elkapta a vékonyítós trend, így lényegében egy T450-hez hasonlóan karcsú, csak vaskosabb fedeléről és sötétebb színéről azonosítható modell lett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés