Hirdetés

ThinkPad Yoga 260 – öltönyben tornázni

Kipróbáltuk, milyen a Lenovo teljesen körbefordítható kijelzőjű, 12 hüvelykes, vállalati subnotebookja.

Külső

Néhány éve, az Ultrabookok, majd a tabletek berobbanása után a convertible, hibrid és 2 in 1 nevekkel fémjelzett notebookkategória került előtérbe. Nem teljesen új dologról van szó, hiszen már évek óta – sőt egy évtizede – léteznek olyan laptopok, amelyek tabletté hajtogathatóak. Eleinte az ilyen gépeknek egy központi, csuklószerű zsanérja volt, ami hatékony, de csöppet sem elegáns.

A ThinkPadeken is ezt használták 2013-ig, amikor a Windows 8-cal az egész tablet-notebook őrület beindult. Akkoriban sok új zsanérmegoldással próbálkoztak a gyártók, láttunk mindenféle egzotikus alternatívát, de mára a legkézenfekvőbb, könyvszerűen, 360 fokban kifordítható megoldás vált uralkodóvá, amit éppen egy Lenovo gépen, az IdeaPad Yoga 13-on láthattunk először. Annyira bevált ez a megoldás, hogy idővel a ThinkPadek is átvették, és ilyet alkalmaztak tesztalanyunknál, a ThinkPad Yoga 260-nál is.

Számkódjából ki lehet következtetni (az X260 analógiáján), hogy 12,5 hüvelykes, mobil Skylake processzoros modellről van szó. Van egy nagyobb, 14 hüvelykes testvére is Yoga 460 néven, illetve a szupervékony ThinkPad X1 Carbonból is készült „körbezsanéros” X1 Yoga. A Yoga 260 tehát a legkisebb tagja a családnak, alapterülete (309,9 x 220 mm) nagyjából akkora, mint a hagyományos zsanérral rendelkező X260-é, de 2,5 mm-rel vékonyabb annál (17,8 mm). A vastagságbeli eltérés viszont szemre nagyobb, ugyanis a Yoga 260 alsó része, ami a felhasználóval gyakrabban találkozik, lényegesen vékonyabb, mint az X260-é. Még egy jelentős külső különbség van a két 12,5 hüvelykes között: a Yoga modell számunkra kellemesebb, fekete színben pompázik.

Háza az X-hez hasonlóan szénszálas műanyagból készült, ami nagyon masszív, könnyű, mégis rugalmas anyag, és mivel alá, a vékony házba nem fért merevítő fémváz, némileg rugózik, de semmi vészestől nem kell tartanunk. A körbefordítható zsanérhoz IPS paneles érintőkijelző illik, ami egy ThinkPadnél jellemzően matt felületű. Jár a géphez egy Wacom AES technológiás toll is, amit a laptop burkolata alá lehet rejteni, egyúttal ebben a rekeszben tölthető is. Felsőkategóriás vállalati géphez illően hosszú a kiegészítők listája, van ujjlenyomat-olvasó, OneLink+ dokkolócsatlakozó, vPrót támogató processzor, mobilinternet modem, SmartCard olvasó.

Csatlakozók terén a kínálat két USB 3.0 kapuból, HDMI és mini DisplayPort képkimenetből, illetve összevont hang ki- és bemenetből áll, ami valljuk meg, nem valami sok. Szerencsére van a gép bal oldalán OneLink+ port replikátor csatlakozó, amihez mellékelnek egy egyszerűbb bővítőt Gigabit Ethernet és D-Sub csatlakozóval, a fejlettebb, külön megvásárolható verziónak pedig további képkimenetei és USB kapui vannak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés