Lenovo ThinkPad X260 – szubnotebook munkához

Külső

Tavaly év végén befutottak az első notebookok, melyek Skylake-alapú, vagyis hatodik generációs Core i processzorokra épülnek. Szokás szerint először otthoni felhasználásra szánt modellek érkeztek, és mivel nagyon kevés idő telt el az ötödik Core i generáció bemutatása óta, ezért szinte minden márkánál csak minimális módosításokat láthattunk. A hardveres újdonságok vállalati modellekbe ültetésére rendszerint többet kell várni, mert ezeket gondosabb tervezéssel és teszteléssel készítik, hiszen a legtöbb magára valamit is adó márka business class gépeire akár 5 év garanciát is vállal, ehhez pedig komolyabb alapozás kell. Így aztán januárban a CES-en mutatkoztak be az első Skylake processzoros csúcs ThinkPadek, köztük a legkisebb X260-is, amivel tesztünkben közelebbről is megismerkedtünk.

Aki látta már elődjét, a Broadwell processzoros X250-et, az nyugodtan a következő, teljesítményelemző oldalra lapozhat, ugyanis a külső egyetlen apró részletben változott csak, a csatlakozók terén. Egyébként maradt a kettővel ezelőtti, X240-nél bevezetet sötétszürke szín és a 12,5 hüvelykes, 16:9 oldalarányú kijelző, amivel még 2011-ben, az X220-nál ismerkedtünk meg. A laptop alapterülete így egészen kicsi, 305,5 x 208,5 mm, tehát alig nagyobb egy A4-es lapnál.

Bár az évek során karcsúsodott a kis csúcs ThinkPad, a papírvékonyságot meghagyták inkább az X1 Carbonnak, az X260 nagyjából 20 mm vastag. A végletekig vékonyításnál hasznosabb trükkre pazarolták a szürkeállományt a Lenovónál: igaz, a dupla akkumulátoros Power Bridge megoldás már harmadszor jelentkezik. Ennek megfelelően az X260-nak van egy belső, beépített 24 wattórás akkuja (csak ezzel mindössze 1,3 kilogrammot nyom), az alján ugyanakkor még egy, könnyedén kivehető, 24 wattórás akku található, ami 48 vagy akár 77 wattórás, második akkura cserélhető.

Az X260 csatlakozókínálata rendben van, ezen a téren tapasztalható némi fejlődés az X250-hez képest. Az utódnak kettő helyett már három USB 3.0 kapuja van, a D-Sub monitorkimenetet pedig HDMI-re cserélték. Ezen felül van még mini DisplayPort képkimenet, Ethernet aljzat és kombinált hang ki-/bemenet, illetve SD és Smart Card olvasó, továbbá a mobilinternetes modem SIM kártyahelye is elérhető kívülről. A notebook alján ugyanott maradt a dokkolócsatlakozó, így használható az elődmodell dokkolójával, valamint a külső akku és a táp is kompatibilis visszafelé, ami dicséretes.

Belül lényegében semmi változás sincs. A matt felületű, 1366x768 vagy 1920x1080 pixeles kijelző alatt az X250 billentyűzete terül el, ami szélességében és magasságában is valamivel több mint egy centiméterrel kisebb a T-s ThinkPadek klaviatúrájánál, és kérhető hozzá háttérvilágítás. Elmaradhatatlan részlet a G, H és B gombok találkozásánál a Trackpoint pöcökegér, ami a ThinkPadek védjegye, szerencsére az elődmodellhez hasonlóan valódi fizikai gombjai vannak, három darab. A touchpadnek viszont továbbra is csak érintőfelületbe integrált gomb jutott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés