IFA 2016: bemutatkozott a Lenovo Yoga Book, gyorsan kipróbáltuk

Berlinben mutatkozott be a világnak a Lenovo Yoga Book, amelyről a gyártó azt kommunikálja, hogy a táblagépek legjobb tulajdonságait ötvözi olyan egyedi megoldásokkal, amelyek hatékonyabbá tehetik az alkotói munkát. Tény ami tény, már az eszköz megjelenése sem hétköznapi, és itt nem csak a képeken is látható, egyedi és sokak számára valószínűleg szemet gyönyörködtető dizájnra, hanem a puszta méretekre is lehet gondolni, egy 2-in-1 eszköztől a 690 grammos tömeg nagyon jó érték, de a vastagság is meggyőző, összecsukva 9,6, szétnyitva pedig 4,05-től 5,55 milliméterig terjed az ehhez kapcsolódó érték.


[+]

A megjelenítő 10,1 hüvelykes, Full HD felbontású (1920x1080 pixel), a panel IPS, a képminőség az első benyomás alapján kellemes, de erről majd részletesebben a tesztünkben fogunk tudni beszámolni. A processzor egy négymagos, 1,44 GHz-es órajelen pörgő Intel Atom x5-Z8550, a RAM mérete fixen 4 GB, a háttértár pedig 64 GB-os, a tárkapacitás microSD memóriakártyával bővíthető. Teljesértékű USB-csatlakozó sajnos nem található az eszközön, külső perifériákat csak adapter segítségével lehet csatlakoztatni. A beépített akkumulátor 8500 mAh-s, a gyártó állítása szerint a gép akár 15 órán keresztül is használható egy töltéssel. A Lenovo nagyon büszke a Dolby Atmos minősítésű hangszóró teljesítményére, amivel kapcsolatban egyelőre szintén nem tudunk véleményt nyilvánítani, mivel zajos környezetben próbáltuk ki a kecses újdonságot. Kamerából kettő van, az egyik 8, a másik 2 megapixeles.


[+]

A teljesen kinyitható kialakítás többféle felhasználási módot tesz lehetővé. Egyrészt be lehet csukni az eszközt szállításhoz, illetve teljesen ki is lehet nyitni a táblagépes használathoz. Elérhető a sátor módként ismert, V-alakú kialakítás, ami leginkább asztalon, filmnézéskor lehet hasznos, illetve nyilván van notebookos üzemmód is, lévén van billentyűzet is; igaz, teljesen más, mint amit eddig megszokhattunk. A kijelzőt nem tartalmazó rész ugyanis érintésérzékeny, ide került a Halo Keyboard névre keresztelt klaviatúra, amelynek háttérvilágítását a felhasználók manuálisan tudják bekapcsolni, magyarul a felület nem mindig aktív. Magyarul nincsenek fizikai gombok, ami a pár évvel ezelőtt gyors halált halt, asztalra vetített billentyűzetekhez hasonló élményt ad azzal a különbséggel, hogy a Yoga Bookból piacra kerül magyar kiosztású felület is, illetve valami visszajelzés azért érkezik, lévén gépeléskor az eszköz rezegni és pittyegni is tud. A kétujjas gombkombinációk működtek, a bevitel gyors gépelés esetén sem akadozott, ellentétben a billentyűlenyomásokat nyugtázó hangokkal, amelyek nem tudták követni az ujjaink mozgását, de ezt szerencsére elég könnyen ki lehet javítani. A gépelési élmény a rövidke próbálkozás után ettől függetlenül nem nyerte el a tetszésünket, de huzamosabb használat után valószínűleg hozzá lehet szokni.


[+]

Az érintésérzékeny felület adja a negyedik, úgynevezett kreatív felhasználási módot; a gép teljesen nyitva van, kijelzője és az érintésérzékeny rész is a plafon felé néz, de a billentyűzet nincs bekapcsolva. Ebben az esetben a felület egy digitalizáló táblaként működik, amire igazi golyóstollal lehet rajzolni, persze nem közvetlenül, egy papírlapot érdemes elhelyezni a felületen. Vagy még inkább érdemes a Lenovo által a gép mellé csomagoltakat használni, egy sima papír ugyanis eléggé csúszkál, ami kényelmetlenné teszi akár az írást, akár a rajzolást, de a géphez gyárilag jár egy mágneses rögzítőpad, amibe amúgy bármilyen papírt be lehet rakni, csak előtte ki kell lyukasztani a rögzítés miatt. A gép 2048 nyomási szintet képes megkülönböztetni, a toll akár 100 fokos szögben döntve is lehet, a késleltetés alacsony, a bevitel kellemesnek tűnt, de azért itt inkább kell hobbiszintű, mint professzionális felhasználásra gondolni. Az persze mindenképp előny, hogy a golyóstollat nem kell feltöltögetni.

Az eszköz több verzióban kerül piacra, a fekete színben pompázó, Windows 10-zel szerelt variáns Wi-Fis változata (YB1-X90F) külföldön 599 euróért lesz elérhető, míg az aranyszínű, Android 6.0-val operáló változat 499 euróba kerül majd. Lesznek LTE-s változatok is (YB1-X90L) valamivel drágábban, amint megkapjuk a hivatalos magyarországi árakat és megjelenési dátumot, frissítjük majd a cikkünket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés