ThinkPad Yoga 260 – öltönyben tornázni

Kipróbáltuk, milyen a Lenovo teljesen körbefordítható kijelzőjű, 12 hüvelykes, vállalati subnotebookja.

Külső

Néhány éve, az Ultrabookok, majd a tabletek berobbanása után a convertible, hibrid és 2 in 1 nevekkel fémjelzett notebookkategória került előtérbe. Nem teljesen új dologról van szó, hiszen már évek óta – sőt egy évtizede – léteznek olyan laptopok, amelyek tabletté hajtogathatóak. Eleinte az ilyen gépeknek egy központi, csuklószerű zsanérja volt, ami hatékony, de csöppet sem elegáns.

Hirdetés

A ThinkPadeken is ezt használták 2013-ig, amikor a Windows 8-cal az egész tablet-notebook őrület beindult. Akkoriban sok új zsanérmegoldással próbálkoztak a gyártók, láttunk mindenféle egzotikus alternatívát, de mára a legkézenfekvőbb, könyvszerűen, 360 fokban kifordítható megoldás vált uralkodóvá, amit éppen egy Lenovo gépen, az IdeaPad Yoga 13-on láthattunk először. Annyira bevált ez a megoldás, hogy idővel a ThinkPadek is átvették, és ilyet alkalmaztak tesztalanyunknál, a ThinkPad Yoga 260-nál is.

Számkódjából ki lehet következtetni (az X260 analógiáján), hogy 12,5 hüvelykes, mobil Skylake processzoros modellről van szó. Van egy nagyobb, 14 hüvelykes testvére is Yoga 460 néven, illetve a szupervékony ThinkPad X1 Carbonból is készült „körbezsanéros” X1 Yoga. A Yoga 260 tehát a legkisebb tagja a családnak, alapterülete (309,9 x 220 mm) nagyjából akkora, mint a hagyományos zsanérral rendelkező X260-é, de 2,5 mm-rel vékonyabb annál (17,8 mm). A vastagságbeli eltérés viszont szemre nagyobb, ugyanis a Yoga 260 alsó része, ami a felhasználóval gyakrabban találkozik, lényegesen vékonyabb, mint az X260-é. Még egy jelentős külső különbség van a két 12,5 hüvelykes között: a Yoga modell számunkra kellemesebb, fekete színben pompázik.

Háza az X-hez hasonlóan szénszálas műanyagból készült, ami nagyon masszív, könnyű, mégis rugalmas anyag, és mivel alá, a vékony házba nem fért merevítő fémváz, némileg rugózik, de semmi vészestől nem kell tartanunk. A körbefordítható zsanérhoz IPS paneles érintőkijelző illik, ami egy ThinkPadnél jellemzően matt felületű. Jár a géphez egy Wacom AES technológiás toll is, amit a laptop burkolata alá lehet rejteni, egyúttal ebben a rekeszben tölthető is. Felsőkategóriás vállalati géphez illően hosszú a kiegészítők listája, van ujjlenyomat-olvasó, OneLink+ dokkolócsatlakozó, vPrót támogató processzor, mobilinternet modem, SmartCard olvasó.

Csatlakozók terén a kínálat két USB 3.0 kapuból, HDMI és mini DisplayPort képkimenetből, illetve összevont hang ki- és bemenetből áll, ami valljuk meg, nem valami sok. Szerencsére van a gép bal oldalán OneLink+ port replikátor csatlakozó, amihez mellékelnek egy egyszerűbb bővítőt Gigabit Ethernet és D-Sub csatlakozóval, a fejlettebb, külön megvásárolható verziónak pedig további képkimenetei és USB kapui vannak.

Teljesítmény

A notebookokban megszokott, 15 wattos TDP fogyasztási értékű, hatodik generációs, tehát Skylake-alapú Intel Core i processzorok kerülnek a ThinkPad Yoga 260-ba. A kínálat bőséges, van szerényebb Core i3 és vPro platformos i5, illetve i7 is. Sajnos a DDR4 memóriát viszont csak egy foglalat várja, így az IGP teljesítményének jelentős részének búcsút kell intenünk. Az adattár a vaskosabb X260-nal ellentétben csak M.2 foglalatos lehet, 2,5 hüvelykes nem, tehát 128-512 GB-os SSD-k jöhetnek számításba. Az alap kijelző 1366x768 pixeles, ami 12,5 hüvelyken azért még elmegy, mi viszont a Full HD-s verziót kaptuk. Mindkét panel IPS technológiás, matt felületű és érintésérzékeny.

Termék megnevezése ThinkPad Yoga 260
Processzor Intel Core i3-6100U – 2,3 GHz
Intel Core i5-6200U – 2,3/2,8 GHz
Intel Core i5-6300U – 2,4/3,0 GHz, vPro
Intel Core i7-6500U – 2,5/3,1 GHz
Intel Core i7-6600U – 2,6/3,4 GHz, vPro
Memória max. 16 GB – egy DDR4 memóriafoglalat
Kijelző 12,5"-os 1366x768, matt IPS érintőpanel
12,5"-os 1920x1080, matt IPS érintőpanel
Grafika Intel HD Graphics 520 – integrált
Adattároló 128/196/256/512 GB SSD M.2 – NVMe
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció Intel ac-s Wi-Fi, Bluetooth 4.1, Intel Gigabit Ethernet prot replikátorral
Interfészek - 2 db USB 3.1
- mini DisplayPort és HDMI képkimenet
- Smart Card olvasó – opcionális
- OneLink+ dokkoló
- audio ki- és bemenet
- D-Sub képkimenet – port replikátoron
- Gigabit Ethernet – port replikátoron
Extrák webkamera, kártyaolvasó, dokkolhatóság, ujjlenyomat-olvasó, opcionális mobilinternet modem, billentyűzetvilágítás, körbeforduló zsanér, Wacom AES toll
Akkumulátor 4 cellás – 44 Wh
Méret 309,9 x 220 x 17,8 mm
Tömeg 1,3 kg-tól
Operációs rendszer Windows 7 Pro vagy 10 Pro
Gyártó honlapja www.lenovo.com
Termék honlapja ThinkPad Yoga 260
Fogyasztói ár kb. 400 000 forinttól
Garancia 3 év (bővíthető)

Az ac-s Wi-Fi és Gigabit Ethernet modult az Intel szállítja, a belső akku négycellás, 44 wattórás, ami az 1,3 kilogrammos tömeget figyelembe véve korrekt méret. A laptop fenéklemezét teljes egészében el lehet távolítani, ezután szabad hozzáférés nyílik minden komponenshez. A CPU természetesen alaplapra forrasztott, a memória egy SO-DIMM foglalatban lakozik, így 16 GB-ig bővíthető. Az SSD hosszú, a Wi-Fi és a mobilinternet modem rövid M.2 slotban ül. Utóbbiak antennáit gondosan, a magas frekvenciás komponensektől (CPU és RAM) távol vezették el, ezért zavarástól nem kell tartani. További jó pont, hogy hozzá lehet férni a ventilátorhoz, ami ugyan részben a zsanér tövébe szellőzik, de nagyobb átmérőjű, mint az X260-nál, persze vékonyabb is.

Nálunk csúcsprocesszorával, a Core i7-6600U-val járt a Yoga 260. A mobil Skylake platform alapos elemzésével az alábbi cikkben foglalkoztunk, az ott szereplő táblázatban háromféle, tesztalanyunkba választható processzor is megtalálható különböző egyéb Core i és Core m modellekkel összevetve. A kétmagos, négyszálas, akár 3 GHz-es órajelet is tartani képes CPU-k bőven elég fürgék átlagos internetezéshez vagy irodai feladatok ellátására, sőt egy kis videórenderelésttől vagy komolyabb programkód fordításától sem riadnak vissza. Nyilván nem olyan gyorsak, mint a mobil vagy asztali négymagosok, de az asztali Core i3-akkal és az AMD legtöbb processzorával felveszik a versenyt. Különösen akkor érezni fürgének őket, ha egy gyors SSD is besegít.

Olyan vékony notebookoknál, mint amilyen tesztalanyunk, kritikus kérdés, hogyan oldották meg a teljesítmény és fogyasztás, illetve azzal szorosan kapcsolatos melegedés kérdését. Nyugalomban, ha a Windows és az előtelepített Lenovo szoftverek sem piszkálják a processzort, a hűtés teljesen néma volt. Amint viszont terhelést kapott a központi egység, azonnal beindult a hűtésére rendszeresített Sunon ventilátor, aminek hangszíne csak kismértékben sípolós, vékonysága miatt sokkal rosszabbra számítottunk.

Nagyjából öt perc kellett ahhoz, hogy a 3 GHz-en dolgozó CPU elérje a 80 °C-ot, ekkor a hűtés elég határozott lépéssel hangosodott fel 26 dB-re, ami közepes szintnek mondható. A CPU melegedése viszont nem állt meg, fél óra alatt elérte a 90 fokot, és itt már enyhe thermal throttling is jelentkezett, bár az órajel továbbra is 3 GHz környékén maradt. Az IGP-t is meghajtva már 1,6 GHz-re esett vissza a CPU sebessége, valószínűleg a 15 wattos TDP fogyasztási keretbe nem fér több. Érdekes, bár nem ritka jelenség a Skylake-nél, hogy a CPU+IGP terhelésénél hűlni kezd a CPU-rész, ezúttal 90 °C-ról 80-ra ment vissza.

A gépháznak főleg a monitor alatti része melegedett fel, az alján mért 50 °C fölötti érték nem valami kellemes, ráadásul a hűtés alulról lélegzik, ezért ölben tartva vagy puha felületen elzáródhat a szellőzőnyílása, ami további melegedéshez és lassuláshoz vezethet.

Gyakorlati tapasztalatok

Mint minden ThinkPadet, a Yoga 260-at is markáns élek és egyszerű, a praktikumot szem előtt tartó formaterv jellemzi. Míg a T és X család modelljei újabban szürkék, a Yoga megtartotta a korábban jellemző, szerintünk vállalati laptophoz jobban illő, fekete színt. A gépháznál a szénszálas műanyag külső burkolat egyben teherviselő elem is, nincs belső fémváz, ezért számolni kell némi rugózással és csavarodással. Különösen a kijelzőfedélnél, amit jó erősen fog a széles, fémből készült, körbeforduló zsanér. Esély sincs egy kézzel felnyitni, ennek ellenére mégis a vártnál nagyobb a képernyő holtjátéka.

Elsősorban bemutató módban zavaró ez, amikor a billentyűzetet a notebook alá hajtja az ember, és érintéses vagy tollas bevitelre hagyatkozik. Ilyenkor minden egyes érintés után hosszan remeg a képernyő, rövid idő után inkább sátor állásba tettük a gépet, ami sokkal stabilabb és nagyjából ugyanannyi helyet foglal az asztalon. A Yoga 260 és elődeinek érdekessége, hogy amint 180 foknál jobban kifordítjuk őket, a billentyűzetük kikapcsol és beleolvad a körülötte lévő panelbe. Valójában nem a gombok húzódnak be, hanem a környezetük és még két kis támasztóláb emelkedik ki, ezzel képezve sík, a billentyűk mechanikáját védő felületet.

Annak ellenére, hogy érintésérzékeny, a Yoga 260 kijelzője nem fényes, hanem részben matt felületű. Egész pontosan valamiféle antireflex réteget tettek rá, ami nem teljesen matt, viszont a tükröződések jelentős részével sikeresen megküzd. Ehhez 362 cd/m²-es maximális fényerő és 1000:1-et közelítő kontrasztarány társul, így világos környezetben, közepesen erős napfényben is jól olvasható marad a képtartalom. A Wacom tollakat a legjobbaknak tartják kategóriájában, ezúttal is szépen teljesített. Az egyetlen baj vele, hogy a notebookban lévő, töltésre is használható rekesz egy gyenge pontja a gépháznak, mert itt elvékonyodik az anyag, jobban rugózik a többi résznél, így félő, hogy idővel elfáradhat.

ThinkPadeknél hagyomány a jó billentyűzet, ami alól tesztalanyunk sem kivétel, legalábbis ha a vékony, körbeforduló zsanéros versenytársakkal vetjük össze. A klaviatúra alapja kellően stabil, a gombok mérete is rendben van, viszont a nyomásút lehetne valamivel hosszabb és a végén jobban csillapított, ahogyan az X és T sorozatnál. Sajnos, ez az ára a vékonyságnak. ThinkPadről van szó, tehát nem hiányozhat a pöcökegér, most is a szokásos, nagyszerű formáját hozta. Ahogyan társainál, ebben a 60-ra végződő modellben is három dedikált gombja van.

Szerintünk nem túl esztétikus a pöcökegér gombjai és az egybeszabott gombos touchpad felülete közötti, fölösleges tér, talán azért alakították ki így, hogy ugyanazt a érintőfelületet építhessék be, mint ami az X260-ban van. Hangszóró terén viszont szinte biztos, hogy nem az X260-ból építkeztek, a Yoga 260 ugyanis mai viszonylatban gyengén szól, márkatársa és konkurensei is lényegesen jobbak e téren. Maximális hangerejével nincs gond, de hangjában túl sok a sistergős magas, ami elnyomja a középső tartományt, mélyek pedig nincsenek.

Negyvennégy wattórás kapacitásával a kis Yoga akkumulátora egész nagynak számít, így nem csoda, hogy minimális terhelés mellett, alacsony fényerejű kijelzővel több mint tizenkét órás üzemidőt produkált. Videózásnál már dolgoztatni kellett az 1920x1080 pixelt, illetve a ventilátor is pörgött, ezért valamivel hét óra alá csökkent az élettartam. Teljes terhelésen szinte már hagyományos a másfél órás üzemidő, ilyenkor viszont akkumulátorról 1,6-1,8 GHz környékére lecsökkent órajellel kell számolnunk, de legalább a hűtés hangja és a burkolat hőmérséklete nem emelkedik. A teljes akku visszatöltéséhez nagyjából másfél óra kellett, de az idő fele alatt már 80%-ig jutott.

Értékelés

Ismét egy érdekes laptopot láthattunk a Lenovo műhelyéből. A ThinkPad Yoga 260 kifordítható kijelzőjével olyan extrát kínál, amire keveseknek van reális szüksége annak ellenére, hogy lassan már a csapból is a tabletté alakítható notebookok folynak. Nyilván lehet jönni azokkal a frázisokkal, amiket a reklámokban puffogtatnak, hogy mennyire jó sátor módban filmet nézni egy 12,5 colos gépen vagy milyen jól lehet tabletezni az 1,3 kilogrammos eszközzel, de ezek szerintünk elég nyakatekert dolgok, kötve hisszük, hogy magától bárkinek eszébe jutna hasonló felhasználás.

Vannak viszont olyan, speciális területek, ahol valóban felmerül az igény az iránt, hogy egy készülék – mondjuk az irodában – notebook legyen, máskor pedig – mondjuk egy kárfelmérés helyszínén – úgy lehessen vele jegyzetelni, mintha egy tablet vagy épp papírlap lenne, és az sem rossz, ha egy fejlett tollas technológiával ilyenkor hiteles aláírás is készíthető rá. Hasonló helyzetekben egy komoly, vállalati gép jöhet szóba, amit jó, ha – mondjuk a vPro révén – integrálni lehet a vállalati környezetbe, és fejlett biztonsági eszközei – ujjlenyomat-olvasó, Smart Card, TMP – vannak, nem is beszélve a dokkolóról.

Ezeknek a feladatoknak pedig nagyszerűen megfelel tesztalanyunk. Kiváló minőségben rakták össze, bár a szénszálas műanyag miatt némi rugózásra kell számítani. Hardvere a komolyabb feladatokhoz is kellően erős, és bár a végletekig hajtva melegszik, végső esetben pedig visszavesz órajeléből. Beviteli eszközei a kategórián belül a legjobbak közé tartoznak, kiegészítőinek arzenálja fejedelmi, akkumulátora is nagyon jól bírja, hangja viszont csak az irodai átlag szintet hozza.

Mint a hasonló kaliberű, de hagyományos zsanéros ThinkPad X260, a ThinkPad Yoga 260 sem éppen egy olcsó darab. Ára valahol 400 000 forint fölött indul, idehaza a legolcsóbb, de jól felszerelt modellt Core i5-tel, 8 GB memóriával, 256 GB-os SSD-vel és Full HD kijelzővel félmillió forint fölött adják, jellemzően 30 000 forinttal drágább az azonosan konfigurált X260-nál. A laptop nekünk határozottan tetszett, ha szükség van a kifordítható zsanérra egy vállalati subnotebooknál, akkor számolni kell a Lenovo ThinkPad Yoga 260-nal.


Lenovo ThinkPad Yoga 260 notebook

rudi

A ThinkPad Yoga 260 notebookot a Lenovo hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés