Indul a Lenovo ThinkPad blog!

Legújabb blogunkban a legnagyobb PC-gyártó és a szerverek, munkaállomások területen is komoly tényezőnek számító vállalat érdekességeivel foglalkozunk, heti rendszerességgel.

Talán nincs is olyan az informatika és a telekommunikáció világában, aki ne hallott volna még a Lenovóról. A vállalatot 1984-ben, Pekingben alapították Legend néven, és a kezdeti években a kínai számítógépes piacra koncentráltak. 2002-ben született meg az új Legend, vagyis a Legend novo, tehát a Lenovo. A vállalat történelmének legfontosabb mozzanata 2005-ben zajlott: ekkor vásárolta meg az IBM PC üzletágát. Akkoriban a PC-gyártók ranglistáján a Lenovo a kilencedik helyen tanyázott, és továbbra is elsősorban a kínai piacra fókuszált.

A ThinkPad termékvonallal megerősítve, folyamatos fejlesztéssel és a nemzetközi piacra nyitással nyolc év kellett a Lenovónak ahhoz, hogy a PC üzletág vezetőjévé váljon. Mára 160 országban van jelen, a japán piacon szorosan együttműködik a NEC-vel, 2011-ben pedig megvásárolta a Mediont, ami a német piac harmadik legerősebb PC gyártója volt (az Acer és HP mögött). Továbbá vegyesvállalatot üzemeltet a hálózati adattárak (NAS) területén ismert EMC-vel, és néhány éve megvásárolta a Motorola mobiltelefon részlegét is. Magyar vonatkozásai is van a Lenovónak: a Flextronics sárvári üzemében szerelik össze Európába, Közel-Keletre, illetve Afrikába szánt x86-os szervereit, all-in-one gépeit és számos munkaállomását.

Blogunkban elsősorban a Lenovo ThinkPad notebookjaival foglalkozunk majd, de felbukkan majd a többi termékcsoport is. Éppen javában zajlik Berlinben az IFA szórakoztatóelektronikai kiállítás, ahol számos új modell mutatkozott be, például a különleges, csupa kijelző Yoga Book, a Miix 510 tablet vagy a Yoga 910 kettő az egyben masina. Az elmúlt időszakban erősen rámozdult a Lenovo a játékosokra is, Y termékcsaládjában nagyon erős asztali gépek és izmos laptopok sorakoznak.

Vállalati vonalon természetesen a ThinkPadek jelentik a fő fókuszt, melyek kínálata az utóbbi évben robbanásszerűen bővült. A klasszikus T és X széria mellett bemutatkozott a valamivel olcsóbb L, majd az ívesebb, könnyedebb Edge, amiből idővel E lett, illetve van még könnyű ThinkPad S. Legújabban pedig a körbeforgatható zsanér dívik, amiből a mára uralkodó megoldást a Lenovo találta ki Yoga gépeivel. Immár jógázó ThinkPad is választható, és a kettő az egyben tablet-laptop megoldásokról sem feledkeztek el a Lenovónál, tehát bőven lesz mit mutatnunk a blogban.

Azóta történt

Előzmények