Intel Core i, m: a hatodik mobil generáció

A Core i modellek mellett a takarékos Core m-ek is bekerültek a notebookba szánt, Skylake processzoros tesztbe.

Hirdetés

Mobil Skylake

A mondhatni feles ötödik generáció után idén augusztusban teljes pompájában indult hódító útjára az Intel Core i processzorcsaládjának hatodik, Skylake kódnevű generációja. Ezúttal nem a notebookokkal, hanem visszatérve a hagyományokhoz, az asztali csúcsmodellekkel kezdtek, melyeket követett a többi asztali változat, majd szeptemberben érkezett a mobil kínálat. Októberben pedig a munkaállomásokba való Xeonokról is fellebbent a fátyol, és nagy meglepetésre olyanok is akadtak köztük, amelyeket notebookokba szánnak.


A GPU rész kétszer, sőt akár háromszor ekkora is lehet

A hatodik generáció, tehát a Skylake ugyanazzal a 14 nm-es, második generációs Tri-Gate tranzisztorgyártási technológiával készül, mint az előd Broadwell, viszont most szokásától eltérően az Intel nem adta ki az egyes verziók lapkaméretét és tranzisztorszámát leíró adatokat, illetve a továbbfejlesztett mikroarchitektúráról sem tudtunk meg túl sokat. Az viszont ismert, hogy az utóbbi generációkhoz hasonlóan most is a mobil felhasználáson volt a hangsúly, így elsősorban az energiahatékonyság és a grafikus alrendszer fejlődött.

Utóbbi már a kilencedik generációba lépett, ezért Gen9 néven emlegetik. Pontos felépítésével az asztali verziót bemutató cikkünkben foglalkoztunk, majd később még további részletek is kiderültek róla. Leglényegesebb újítása, hogy ugyan az alap számolóegységek az előző generációból származnak, azokat már nem a DirectX 11, hanem a DirectX 12 igényeinek megfelelően szervezték össze a többi komponenssel, végeredményben egy olyasmi architektúrát kapva, mint az AMD Radeonjaiban használt GCN, ami a jövőre nézve mindenképp biztató.


A feszültségszabályozó (FIVR) két generáció után ismért kiköltözött a proceszorból az alaplapra

Nem csak tudásban, hanem számokban is fejlődött az Intel IGP-je. A korábbi 12, 24 és 48 mellett akár 72 számolóegység is lehet bennük, az viszont egyelőre még nem tiszta, hogy a számolókat adattal etető setup motort hogyan alakítják. Egyelőre úgy tudni, minden verzióhoz csak egy jár majd, de ez a későbbiekben akár módosulhat is. Mint a Boradwellnél, ezúttal is GT1 jelöli a 12 számolót, GT2 a 24-et, GT3 a 48-at, a legnagyobb, 72 számolós pedig a GT4 nevet kapta. A GT3 és a GT4 elérhető lesz 64, illetve 128 MB integrált eDRAM memóriával is. Memória kapcsán még egy fontos információ, hogy a Skylake processzorok a legkisebb Core M-ek kivételével támogatják a DDR4 memóriát, ami még egy löketet adhat a CPU-val közös RAM-ból gazdálkodó IGP-nek.


Intel Gen9 grafikus mag felépítése GT2 kiszerelésben

Nevezéktanban is van némi változás. A GT1-es modelleket HD Graphics 510-nek hívják, a GT2-esek a HD Graphics 515, 520 és 530, attól függően, milyen az alap és turbo órajelük. A GT3 már Iris névvel és 540-es vagy 550-es számmal jön ki, ugyancsak órajelbeli eltéréssel. Az eddig bejelentett processzorokban minden Iris 540 és 550 mellett 64 MB eDRAM is csücsül. Egyelőre még csak elvi síkon volt szó a GT4-es csúcsverzióról, amire Iris 580 néven hivatkoznak. A technikai leírása ismert, 72 számolóegysége és 128 MB eDRAM-ja lesz, de egyelőre az Intel nem jelentett be ilyennel felszerelt, konkrét processzort.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés