Lenovo Legion 5 notebook: Letámadás

Ismét egy AMD-NVIDIA párosra épülő gamer laptop fordult meg nálunk, melyben a GTX 1650 Ti is bemutatkozhatott.

Bevezető, külső

Születnek az elemzések az Intel lemaradásáról és az AMD előretöréséről, de a cikkek mögött álló valóságot akkor lehet a legjobban érezni, amikor szinte kizárólag Renoir platformra épülő notebookok érkeznek tesztre. Most bemutatásra kerülő versenyzőnk a Lenovo műhelyéből kerül ki, és a középkategóriában versenyez: az egykori Y540-es sorozat utódaként bemutatott Legion 5 sorozat Ryzen 5 4600H processzorral szerelt változatáról van szó, melyben az NVIDIA új GTX 1650 Ti grafikus egysége dolgozik.

Hirdetés

Dizájn

Az új hardvert régi köntösbe bújtatták a Lenovónál, notebookunk ugyanis az Y540 ruháját kapta. Vagyis, hogy teljesen őszinték legyünk, egy fazonra igazított változatot, kicsit módosultak ugyanis a szellőzőnyílások és a portok sorrendje, de fő vonalak nem, tehát továbbra is a hátsó élhez képest előrébb hozott zsanérok szabják meg a gépház arányait, mely így mélyebb a megszokottnál. A teljes méret 363 x 259 x 24 mm, a tömeg pedig 2,3 kg – ez esetünkben a 80 Wh-s akkumulátorral ennyi, a készülék ugyanis elérhető kisebb, 60 Wh-s áramforrással is.


[+]

Összeszerelését tekintve masszív, strapabíró darabnak tűnik a Legion 5, nem nyeklik-nyaklik, a zsanérozás viszont kicsit törékenynek tűnik. Ennek mozgástartománya egyébként 180 fok és egy kézzel is nyitható-csukható. A burkolat a gyártótól megszokott nagyon sötét szürke polikarbonát, mely az ujjlenyomatok gyűjtésére is hajlamos. A kijelző körül a trendeknek megfelelően vékony a keret, felső részén pedig egy eltolható lemezzel kiiktatható webkamerát is találunk.


[+]

A hátsó, kitüremkedő egység továbbra is vonzza a tekintetet az egyébként gamer kategóriában rendkívül visszafogott dizájnú notebookon. Nincs itt semmiféle RGB világítás, színesre eloxált hűtőborda vagy futurisztikus szellőzőnyílás, még a Legion márkajelzés is diszkrét módon bújik meg a fedlapon.

[+]

A hátára fordított gépen azért felfedezhetünk némi érdekességet a kör alakú kivágásokból álló alsó szellőzőnyílásban, de ezzel normál körülmények között nem sokat fogunk találkozni. Ez az alsó burkolat egyébként 11 csavar kicsavarása és némi feszegetés után eltávolítható, és ilyenkor hozzáférünk az akkumulátorhoz, a hűtőrendszerhez, a memóriához és a háttétárhoz is. Az utóbbi kettő esetünkben külön árnyékolólemezek alatt lapul, de bővítésük megoldható – annál is inkább, mert a bal szélen látható egy második M.2 foglalat is.


[+]

Csatlakozókat tekintve nem rossz a kínálat: kapunk összesen öt darab USB portot, melyek mindegyike 5 Gbps sávszélességet kínál. Közülük egy-egy Type-A konnektor a jobb és bal oldalra került, további két Type-A és egy Type-C pedig hátul várja a kiegészítőket. Szintén hátulra került a tápcsatlakozó, a Gigabit Ethernet port és a HDMI kivezetés – nekünk ez a beosztás nagyon tetszik, mert ideális egy olyan gépnél, mely az idő nagy részét asztalon, rendes kijelzővel és beviteli eszközökkel párosítva tölti.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés