Hirdetés

Lenovo Legion 5 notebook: Letámadás

Ismét egy AMD-NVIDIA párosra épülő gamer laptop fordult meg nálunk, melyben a GTX 1650 Ti is bemutatkozhatott.

Bevezető, külső

Születnek az elemzések az Intel lemaradásáról és az AMD előretöréséről, de a cikkek mögött álló valóságot akkor lehet a legjobban érezni, amikor szinte kizárólag Renoir platformra épülő notebookok érkeznek tesztre. Most bemutatásra kerülő versenyzőnk a Lenovo műhelyéből kerül ki, és a középkategóriában versenyez: az egykori Y540-es sorozat utódaként bemutatott Legion 5 sorozat Ryzen 5 4600H processzorral szerelt változatáról van szó, melyben az NVIDIA új GTX 1650 Ti grafikus egysége dolgozik.

Dizájn

Az új hardvert régi köntösbe bújtatták a Lenovónál, notebookunk ugyanis az Y540 ruháját kapta. Vagyis, hogy teljesen őszinték legyünk, egy fazonra igazított változatot, kicsit módosultak ugyanis a szellőzőnyílások és a portok sorrendje, de fő vonalak nem, tehát továbbra is a hátsó élhez képest előrébb hozott zsanérok szabják meg a gépház arányait, mely így mélyebb a megszokottnál. A teljes méret 363 x 259 x 24 mm, a tömeg pedig 2,3 kg – ez esetünkben a 80 Wh-s akkumulátorral ennyi, a készülék ugyanis elérhető kisebb, 60 Wh-s áramforrással is.


[+]

Összeszerelését tekintve masszív, strapabíró darabnak tűnik a Legion 5, nem nyeklik-nyaklik, a zsanérozás viszont kicsit törékenynek tűnik. Ennek mozgástartománya egyébként 180 fok és egy kézzel is nyitható-csukható. A burkolat a gyártótól megszokott nagyon sötét szürke polikarbonát, mely az ujjlenyomatok gyűjtésére is hajlamos. A kijelző körül a trendeknek megfelelően vékony a keret, felső részén pedig egy eltolható lemezzel kiiktatható webkamerát is találunk.


[+]

A hátsó, kitüremkedő egység továbbra is vonzza a tekintetet az egyébként gamer kategóriában rendkívül visszafogott dizájnú notebookon. Nincs itt semmiféle RGB világítás, színesre eloxált hűtőborda vagy futurisztikus szellőzőnyílás, még a Legion márkajelzés is diszkrét módon bújik meg a fedlapon.

[+]

A hátára fordított gépen azért felfedezhetünk némi érdekességet a kör alakú kivágásokból álló alsó szellőzőnyílásban, de ezzel normál körülmények között nem sokat fogunk találkozni. Ez az alsó burkolat egyébként 11 csavar kicsavarása és némi feszegetés után eltávolítható, és ilyenkor hozzáférünk az akkumulátorhoz, a hűtőrendszerhez, a memóriához és a háttétárhoz is. Az utóbbi kettő esetünkben külön árnyékolólemezek alatt lapul, de bővítésük megoldható – annál is inkább, mert a bal szélen látható egy második M.2 foglalat is.


[+]

Csatlakozókat tekintve nem rossz a kínálat: kapunk összesen öt darab USB portot, melyek mindegyike 5 Gbps sávszélességet kínál. Közülük egy-egy Type-A konnektor a jobb és bal oldalra került, további két Type-A és egy Type-C pedig hátul várja a kiegészítőket. Szintén hátulra került a tápcsatlakozó, a Gigabit Ethernet port és a HDMI kivezetés – nekünk ez a beosztás nagyon tetszik, mert ideális egy olyan gépnél, mely az idő nagy részét asztalon, rendes kijelzővel és beviteli eszközökkel párosítva tölti.

Belső, teljesítmény

A Legion 5 elég sokféle felszereléssel létezik – van belőle a korábban említett inteles sorozat, az AMD-s modelleknél pedig kérhető 4600H-val, 4800H-val. A GPU területén 1650 és 1650 Ti közül választhatunk. Az általunk tesztelt modell tehát valahol alsó-középtájon helyezkedik el a hatmagos CPU-val, mely mellé a manapság már minimumnak mondható, ráadásul egycsatornás formában beszerelt 8 GB RAM és 256 GB SSD került.

Specifikációk
Termék megnevezése Lenovo Legion 5 15ARH05
Processzor AMD Ryzen 5 4600H – 3,0/4,0 GHz, 45 W TDP
Memória 1 x 8 GB SK Hynix DDR4-3200
Kijelző 15,6"-es, 1920x1080 pixeles, BOE IPS panel, 144 Hz-es frissítéssel
Grafika - AMD Radeon RX Vega 6
- NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti 4 GB GDDR6
Adattároló - 256 GB Samsung 981, PCIe 3.0 x4
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció - Intel AX200 Wi-Fi 6
- Realtek Gigabit Ethernet
- Bluetooth 5.0
Interfészek - 1 db USB 3.1 Gen1 Type-C
- 4 db USB 3.1 Gen1 Type-A
- HDMI
- Gigabit Ethernet
- összevont audio ki- és bemenet
Extrák billentyűzetvilágítás, integrált takaró a webkamerához
Akkumulátor 80 Wh
Méret 363 x 259 x 24 mm
Tömeg 2,3 kg
Operációs rendszer Windows 10 Home
Gyártó honlapja www.lenovo.hu
Termék honlapja Lenovo Legion 5 15ARH05
Fogyasztói ár 329 900 forint
Garancia 2 év

Teljesítmény

A Samsung PM981 már sok rendszerben bizonyított, és itt is nagyon szép eredményeket produkált a CrystalDiskMark alatt:

Ami az általános teljesítményt illeti, a Ryzen 5 4600H folytatja a Renoir-hagyományokat, azaz kiváló ár/értéket kínál, a hat magos, 12 szálas feldolgozás az erre fogékony szoftverekkel nagyon meggyőző eredményt ad. Ha összehasonlítjuk az adatokat a nemrég a Ryzen 7 4800H-nál (nyolc mag, 16 szál) kapott számokkal, látható persze a lassulás, de még így sincs nagyon olyan normál feladat, mellyel zavarba hozhatnánk a notebookot.

Mérés Eredmény
7-Zip Single / Multi 4392 / 35 077 MIPS
Cinebench R15 OpenGL / CPU 88,91 / 1459 cb
Cinebench R20 CPU Single / CPU Multi 446 / 3421 cb
Veracrypt SHA 256 / SHA 512 283 MB/s / 77 MB/s
PCMark 8 Home Conventional / OpenCL 4128 / 4410
PCMark 8 Work Conventional / OpenCL 3758 / 5261
PCMark 8 Creative Conventional / OpenCL 5202 / 6976
PCMark 8 Office 2013 4209
PCMark 8 Storage 5040
PCMark 10 Extended 5347
PCMark 10 Essentials / Productivity 8973 / 6469
PCMark 10 Digital Content Creation / Gaming 5087 / 7483
SpecWPC 7-Zip Compress* 331,6 sec
SpecWPC Blender BMW 1M* 96 sec
SpecWPC Handbrake Normal / HQ 68,47 / 29,05 fps
SpecWPC Maya Shaded Wire 62,7 fps
SpecWPC Python SciPy* 140,11 sec

A játékok esetében kicsit más a helyzet: mint a pontszámokból is látszik, a Full HD felbontás és a többnyire High alapbeállítás néha már az alsó határán mozog a játszhatóságnak, így mindenképpen érdemes lehet kicsit visszább venni, annál is inkább, mert a képernyő kínálta 144 Hz-es maximális képfrissítési frekvenciának így a közelébe sem jutunk.

Megemlítenénk még, hogy a Legion 5 némi manuális tuningot is kínál: az Fn+Q gombok megnyomásával tudunk váltani a csendes, normál, illetve Turbo üzemmód között, melyet a bekapcsológomb visszajelző LED-jének kék, fehér vagy piros színe is mutat. A csendes mód érezhetően csökkenti a ventilátor zaját (és a sebességet), a Turbo viszont keveset ér: méréseink 0-5 százalék közötti gyorsulást mutattak csak ki játékokban.

Tapasztalatok

Kijelző

A Legion 5 háromféle képernyővel rendelhető: van 60 Hz-es, de 100% sRGB-t kínáló opció, valamint 120, illetve 144 Hz-es, inkább a játékosokra szabott lehetőség is. Esetünkben a csúcskategóriát kaptuk, tehát egy 144 Hz-es BOE gyártmányú IPS panel dolgozik a notebookban. Sajnos a játékosokra hangoltság negatívan érint más paramétereket, így például a színteret, mely az sRGB-nek csak 55%-a.

[+]

Ezzel persze a színhűség is csorbát szenved, az átlagos delta E eléri a 6,4-et, de a kék tartományban 20 feletti értékek is előfordulnak. A háttérvilágítás egyenletessége viszont teljesen elfogadható, és nincs PWM sem, ezen felül pedig a 257 cd/m² fénysűrűség és 1091:1 kontrasztarány is elég lesz a mindennapokban.

[+]

Használat közben

A notebookot két hűtőventilátorra és három hővezető csőre épülő hűtéssel szerelték, mely alapállapotban is dolgozik, igaz, ekkor szinte alig hallhatóan. Ha nem terheljük, a CPU 33-35 °C körül ingadozó hőmérsékleten marad, a GPU viszont ennél valamivel magasabb tartományból indul.

Ha elkezdjük terhelni a rendszert, gyorsan melegedésnek indulnak a dolgok – a processzor önmagában megközelíti a 90 °C-ot, míg a GPU 63 °C-ig melegszik fel. Az órajeleket illetően a CPU „atomstabilan” tartja a 4 GHz-es órajelet, ami kiváló, hiszen hivatalosan is ennyi lenne a maximális Boost órajel, és itt ráadásul valamennyi mag képes ezen a frekvencián üzemelni. Ha a GPU-t is bekapcsoljuk, már lassulnak a dolgok: a Ryzen 5 4600H egy rövid idő után 3,6-3,7 GHz körül állapodik meg. A hűtés zaja közben persze rendesen megemelkedik, de extrémnek ilyenkor sem nevezhető.

Játék közben vizsgálva a tulajdonságokat, azt láthatjuk, hogy a CPU ilyenkor is gond nélkül üzemel a hivatalosan maximális frekvencián, miközben hőmérséklete 70 °C-ig emelkedik. A GPU 55 °C-os hőmérséklet mellett 1,8-1,9 GHz-es maximális órajelet ér el, ami szintén kiváló, ráadásul mindeközben a burkolat is elfogadható hőfokon marad.

[+]

Billentyűzet, hang, üzemidő, értékelés

A nálunk járt notebook billentyűzete szép, egyenletes fehér háttérvilágítással rendelkezik, de felárért RGB-s opció is van. A fényektől eltekintve a gombok határozottan „lenovós” érzést keltenek, és ugyan kicsit rövid úton járnak, de kényelmesek. A kiosztás rendben van: kapunk numerikus részt, de ezt kicsit összenyomták, így a standard billentyűknek van hely bőven, a kurzormozgatós rész pedig szépen elkülönül a többitől.


[+]

Esetleges extra funkciókat nem nagyon kapunk, csak a szokásos plusz lehetőségek kerültek rá a legfelső Fx sorra. A tapipad egy átlagos, különálló gombok nélkül szerelt modell, mely a napi használatra tökéletesen megfelel, ezen túlmenően viszont szükségünk lesz egy egérre is a játékhoz.

Ami a hangszórókat illeti, ezek a gép aljára, két oldalra kerültek, és mint a burkolaton lévő felirat is mutatja, a Harman mérnökei is közreműködtek hangolásukban. Nem is szólnak rosszul, de hát a fizika az fizika, a lefelé sugárzó, apró membránok dinamikában és mélyhangban is hamar korlátokba ütköznek, az utóbbinál olyan 150 Hz körül jön el az a pont, ahonnan már nem hallunk semmit.

Akkumulátor

Mint említettük, a Legion 5 80 és 60 Wh-s akkumulátorral is elérhető – mi az előbbit kaptuk, és ezzel már valóban nagyon impozáns lehet az üzemidő, egyszerűbb, irodai jellegű munka vagy filmnézés esetén tényleg egy egész műszakot elvan a noteszgép töltő nélkül.

Persze a szuper hordozhatósághoz a hosszú üzemidő önmagában még nem elég, a viszonylag nagy méret és a 2,3 kg-os tömeg miatt nem ez a notebook lesz az elsődleges ajánlatunk azoknak, akik utazás közben is szeretnének dolgozni. Emiatt egyébként a felhasználók nagy részének a 80 Wh-s áramforrás tulajdonképpen felesleges, bőven elég lehet a kisebb, már csak azért is, mert akkor marad hely egy 2,5”-es adattárolónak is.

Értékelés

Egész jó notebook lett a ryzenes Legion 5, de ebben persze oroszlánrész jut az AMD Renoirnak, mely fogyasztás/teljesítmény és ár/teljesítmény arányban is kiváló. A dizájn, ha nem is izgalmas, de unalmasnak azért nem nevezhető, az összeszerelés is jó, bár a zsanérok lehetnének valamivel erősebbek.


[+]

Jónak bizonyult a gép hűtése: a CPU és a GPU is minden probléma nélkül tartotta maximális órajelét, a melegedés tehát nem fogja korlátozni a teljesítményt. A 1650 Ti, ha nem is egy erőgép, kis korlátozásokkal képes meghajtani a Full HD kijelzőt, bár a 144 Hz-es maximális frissítés kicsit felesleges. A GPU-val összevetve egyébként a processzor jóval erősebb, biztos, hogy a 1660 Ti-nek is jó partnere lenne.

Ezzel az összeállítással viszont elég lenne a 120 Hz-es panel is, sőt, aki nem elsősorban játékra, hanem számításigényesebb alkalmazásokhoz keres notebookot, az még jobban jár a 60 Hz-es, viszont 100% sRGB-t kínáló panellel, az így megtakarított pénzt viszont célszerű memóriába és háttértárba fektetni, az egy csatornán lógó 8 GB RAM és a 256 GB-os SSD ugyanis ma már tényleg a belépőszint sajátja. Szerencsére mindkét komponens könnyen és gyorsan bővíthető, de mégis jobb lenne, ha nem kéne ezzel kezdeni.


Lenovo Legion 5 15ARH05 notebook

Wombath

A Lenovo Legion 5 15ARH05 notebookot az Lenovo Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre.

Előzmények

Hirdetés