ASUS TUF A17 notebook: plasztik Renoir

Nagy kijelzőt, erős hardvert és az alacsonyabb árért sok műanyagot kapunk az ASUS méretes gamer notebookjától.

Bevezető, dizájn

Az ASUS mindig is igyekezett határozottan elkülöníteni a ROG termékeket a normál portfóliótól: extrémebb dizájn, extra funkciók, plusz teljesítmény és mindehhez prémium ár társul a kizárólag játékosokat célzó almárka esetén. A gamer piac azonban túl nagy már ahhoz, hogy csak a felső szegmenst célozzák, így ha nem akarták felvizezni az eleve magasra pozicionált ROG vonalat, muszáj volt egy olcsóbb brandet is felépíteni. Erre házon belül a korábban extrémebb igénybevételekre szánt TUF (The Ultimate Force) nevet különítették el. Tesztünk alanya az ASUS egyik olcsóbbnak szánt gamer notebookja, a 17,3”-es kijelzőre és az AMD Renoir platformjára építő TUF A17 egy példánya.

Hirdetés

Külső

Míg a ROG esetében a fémeké az elsőbbség, a TUF jórészt műanyagokra építkezik. Korábban szinte teljesen ezzel készült a gépház, ami 17”-es méretben elég hajlékonnyá tette egyes elemeit – az idei frissítés azonban ezt nagyjából orvosolta, és az ezen a téren gyengén teljesítő kijelzőburkolatot alaposan megerősítette némi fémlemezzel. Ezt annál inkább is jó látni, mert hivatalosan MIL-STD810H követelményeknek megfelelő eszközről van szó, és gyanús, hogy a tavalyi házzal ez legfeljebb papíron lett volna teljesíthető. A gépház gyenge pontja így a billentyűzetre tevődött át, ahol inkább csak kényelmi probléma, hogy közepe hajlékonyabb a kelleténél.


[+]

A gépház egésze egyébként nem néz ki rosszul, a selyemfényű fedlap a TUF logóval és a négy „csavarfejjel” még nagyjából elegánsnak is mondható, nincsenek színes betétek vagy túl agresszív formák. A billentyűzetet körbevevő, több irányban szálcsiszolt hatást keltő minta magára vonzza a tekintetet, és csak közepesen gyűjti az ujjlenyomatokat. A kijelző kerete mai szemmel csak átlagosan vékony, felső részére pedig egy kitüremkedés került, mely a felnyitásban segít, a webkamera miatt valójában nem lenne rá szükség. A képernyő alatti, billentyűzet feletti részre néhány szellőzőnyílás került. A teljes notebook mérete egyébként 399 x 269 x 26 mm, tömege pedig 2,6 kg, ami a 90 Wh-s akkumulátort és a nagy képernyőt figyelembe véve nem mondható igazán soknak.


[+]

Szellőzőnyílások természetesen nemcsak a billentyűzet felett találhatóak, hanem az alsó burkolaton is, szép méhsejtes dizájnnal megbolondítva. A meleg levegő hátrafelé távozik. Az alsó rész egyébként viszonylag könnyen eltávolítható a 11 rögzítőcsavar oldása után.

[+]

Bővítés szempontjából nem állunk rosszul, hozzá lehet férni a memóriamodulokhoz és az M.2 SSD-hez is, a szemfülesek pedig azt is észrevehetik, hogy balra fent, a WLAN modul mellett egy második M.2 foglalat még szabadon is maradt, így viszonylag olcsón lehet nagyobb tárhelyünk, még úgy is, hogy a hűtés közelsége miatt ez nem éppen ideális pozíció egy SSD számára.


[+]

Csatlakozók tekintetében a ház méretéhez képest csak átlagos a kínálat: jobb oldalon egy darab USB 2.0 árválkodik, a bal oldalon ezt három további USB 3.1 egészíti ki, a Type-A konnektorok esetében 5, a Type-C-nél pedig 10 Gbps sávszélességgel. Ezek mellé kapunk egy HDMI kivezetést és vezetékes Ethernetet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés