Hirdetés

Lenovo Legion 5 notebook: Letámadás

Ismét egy AMD-NVIDIA párosra épülő gamer laptop fordult meg nálunk, melyben a GTX 1650 Ti is bemutatkozhatott.

Tapasztalatok

Kijelző

A Legion 5 háromféle képernyővel rendelhető: van 60 Hz-es, de 100% sRGB-t kínáló opció, valamint 120, illetve 144 Hz-es, inkább a játékosokra szabott lehetőség is. Esetünkben a csúcskategóriát kaptuk, tehát egy 144 Hz-es BOE gyártmányú IPS panel dolgozik a notebookban. Sajnos a játékosokra hangoltság negatívan érint más paramétereket, így például a színteret, mely az sRGB-nek csak 55%-a.

[+]

Ezzel persze a színhűség is csorbát szenved, az átlagos delta E eléri a 6,4-et, de a kék tartományban 20 feletti értékek is előfordulnak. A háttérvilágítás egyenletessége viszont teljesen elfogadható, és nincs PWM sem, ezen felül pedig a 257 cd/m² fénysűrűség és 1091:1 kontrasztarány is elég lesz a mindennapokban.

[+]

Használat közben

A notebookot két hűtőventilátorra és három hővezető csőre épülő hűtéssel szerelték, mely alapállapotban is dolgozik, igaz, ekkor szinte alig hallhatóan. Ha nem terheljük, a CPU 33-35 °C körül ingadozó hőmérsékleten marad, a GPU viszont ennél valamivel magasabb tartományból indul.

Ha elkezdjük terhelni a rendszert, gyorsan melegedésnek indulnak a dolgok – a processzor önmagában megközelíti a 90 °C-ot, míg a GPU 63 °C-ig melegszik fel. Az órajeleket illetően a CPU „atomstabilan” tartja a 4 GHz-es órajelet, ami kiváló, hiszen hivatalosan is ennyi lenne a maximális Boost órajel, és itt ráadásul valamennyi mag képes ezen a frekvencián üzemelni. Ha a GPU-t is bekapcsoljuk, már lassulnak a dolgok: a Ryzen 5 4600H egy rövid idő után 3,6-3,7 GHz körül állapodik meg. A hűtés zaja közben persze rendesen megemelkedik, de extrémnek ilyenkor sem nevezhető.

Játék közben vizsgálva a tulajdonságokat, azt láthatjuk, hogy a CPU ilyenkor is gond nélkül üzemel a hivatalosan maximális frekvencián, miközben hőmérséklete 70 °C-ig emelkedik. A GPU 55 °C-os hőmérséklet mellett 1,8-1,9 GHz-es maximális órajelet ér el, ami szintén kiváló, ráadásul mindeközben a burkolat is elfogadható hőfokon marad.

[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés