Hirdetés

Lenovo Legion 5 notebook: Letámadás

Ismét egy AMD-NVIDIA párosra épülő gamer laptop fordult meg nálunk, melyben a GTX 1650 Ti is bemutatkozhatott.

Billentyűzet, hang, üzemidő, értékelés

A nálunk járt notebook billentyűzete szép, egyenletes fehér háttérvilágítással rendelkezik, de felárért RGB-s opció is van. A fényektől eltekintve a gombok határozottan „lenovós” érzést keltenek, és ugyan kicsit rövid úton járnak, de kényelmesek. A kiosztás rendben van: kapunk numerikus részt, de ezt kicsit összenyomták, így a standard billentyűknek van hely bőven, a kurzormozgatós rész pedig szépen elkülönül a többitől.


[+]

Esetleges extra funkciókat nem nagyon kapunk, csak a szokásos plusz lehetőségek kerültek rá a legfelső Fx sorra. A tapipad egy átlagos, különálló gombok nélkül szerelt modell, mely a napi használatra tökéletesen megfelel, ezen túlmenően viszont szükségünk lesz egy egérre is a játékhoz.

Ami a hangszórókat illeti, ezek a gép aljára, két oldalra kerültek, és mint a burkolaton lévő felirat is mutatja, a Harman mérnökei is közreműködtek hangolásukban. Nem is szólnak rosszul, de hát a fizika az fizika, a lefelé sugárzó, apró membránok dinamikában és mélyhangban is hamar korlátokba ütköznek, az utóbbinál olyan 150 Hz körül jön el az a pont, ahonnan már nem hallunk semmit.

Akkumulátor

Mint említettük, a Legion 5 80 és 60 Wh-s akkumulátorral is elérhető – mi az előbbit kaptuk, és ezzel már valóban nagyon impozáns lehet az üzemidő, egyszerűbb, irodai jellegű munka vagy filmnézés esetén tényleg egy egész műszakot elvan a noteszgép töltő nélkül.

Persze a szuper hordozhatósághoz a hosszú üzemidő önmagában még nem elég, a viszonylag nagy méret és a 2,3 kg-os tömeg miatt nem ez a notebook lesz az elsődleges ajánlatunk azoknak, akik utazás közben is szeretnének dolgozni. Emiatt egyébként a felhasználók nagy részének a 80 Wh-s áramforrás tulajdonképpen felesleges, bőven elég lehet a kisebb, már csak azért is, mert akkor marad hely egy 2,5”-es adattárolónak is.

Értékelés

Egész jó notebook lett a ryzenes Legion 5, de ebben persze oroszlánrész jut az AMD Renoirnak, mely fogyasztás/teljesítmény és ár/teljesítmény arányban is kiváló. A dizájn, ha nem is izgalmas, de unalmasnak azért nem nevezhető, az összeszerelés is jó, bár a zsanérok lehetnének valamivel erősebbek.


[+]

Jónak bizonyult a gép hűtése: a CPU és a GPU is minden probléma nélkül tartotta maximális órajelét, a melegedés tehát nem fogja korlátozni a teljesítményt. A 1650 Ti, ha nem is egy erőgép, kis korlátozásokkal képes meghajtani a Full HD kijelzőt, bár a 144 Hz-es maximális frissítés kicsit felesleges. A GPU-val összevetve egyébként a processzor jóval erősebb, biztos, hogy a 1660 Ti-nek is jó partnere lenne.

Ezzel az összeállítással viszont elég lenne a 120 Hz-es panel is, sőt, aki nem elsősorban játékra, hanem számításigényesebb alkalmazásokhoz keres notebookot, az még jobban jár a 60 Hz-es, viszont 100% sRGB-t kínáló panellel, az így megtakarított pénzt viszont célszerű memóriába és háttértárba fektetni, az egy csatornán lógó 8 GB RAM és a 256 GB-os SSD ugyanis ma már tényleg a belépőszint sajátja. Szerencsére mindkét komponens könnyen és gyorsan bővíthető, de mégis jobb lenne, ha nem kéne ezzel kezdeni.


Lenovo Legion 5 15ARH05 notebook

Wombath

A Lenovo Legion 5 15ARH05 notebookot az Lenovo Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre.

Előzmények

Hirdetés