Jonsbo CR-2000GT: csúcshűtés csúcsprocesszorokhoz

Két ventilátor, hat hővezető cső és rengeteg alumíniumlemez: elég ez ahhoz, hogy mindent kihozzunk egy új processzorból?

Bevezetés, külső

Egy modern processzor – különösen az AMD Ryzen szériája – már nem fix órajelen működik: ha nem használjuk, lassabb fokozatra vált, ha terheljük, akkor viszont felgyorsul. Hogy mennyire, az sok mindentől függ – többek között attól is, hogy mennyire hatékony a hűtés. Az AMD esetében például a Precision Boost Overdrive kifejezetten arra szolgál, hogy a CPU mindig az aktuális körülményeknek megfelelő maximális órajelen dolgozhasson, és ezen körülmények között előkelő helyen szerepel a processzormagok hőmérséklete is. Ez azt jelenti, hogy egy drága, csúcskategóriás processzor megvásárlásakor a hűtésre is gondolnunk kell, mert ha az nem elég jó, akkor igazából csak a pénzt pocsékoljuk, a CPU sosem fogja megmutatni valódi erejét. Ezért sem kínál az AMD gyári hűtést például a Ryzen 7 5800X-hez vagy a Ryzen 9 szériához. Itt tehát a mi feladatunk a megfelelő modell kiválasztása – és a Jonsbo szeretné, ha CR-2000GT hűtője is felkerülne a listánkra.

Dizájn

A CR-2000GT egy klasszikus duplatornyos hűtő, mely két ARGB ventilátorral gondoskodik a megfelelő légáramlásról. Alul egy alumíniumból kimunkált, külön bordákkal is rendelkező talpat találunk, melyből hat darab, hat mm-es hővezető cső mered az ég felé. Ezek a csövek közvetlen kapcsolatban vannak a processzor tetejével, ellaposított aljukon minden további nélkül felismerhető a megmunkálást végző szerszám nyoma. A felület egyenletessége amúgy nem rossz, de a csövek között vannak apró rések.


[+]


[+]

A szimmetrikus alakú hővezető csövek oldalanként negyven darab, 120 x 40 mm-es alumíniumlemezt tartanak, melyek külső éle – az alsó nyolc darabot leszámítva – fűrészfogas kivitelt kapott. Ezek a fogak hiányoznak az említett nyolcasról, melyek így pár mm-rel ugyan keskenyebbek, de azt nem állítanánk, hogy ettől a magas növésű memóriamodulok számára lényegesen több hely marad. A tornyokat a tetejükön egy-egy műanyag díszítőelem zárja le, mely RGB világítás kapott – ezt a ventilátorokba épített LED-ekkel együtt az alaplapi vezérléssel és egy mellékelt kis kontrollerrel is szabályozhatjuk.


[+]

A hűtő két ventilátora előre telepítetten érkezik, rögzítésüket a szokásos acélklipszek végzik. A felszereléshez a középső példányt el is kell távolítani, különben nem férünk hozzá a szükséges csavarokhoz, a külsőt pedig a RAM-ok magasságától függően esetleg feljebb is mozgathatjuk. Az RGB világítás vezetékei a bordákban kialakított mélyedésekben futnak, hogy a légkavarók ne tegyenek kárt bennük, az utóbbiak kábelezése pedig egy Y adapternek köszönhetően egyetlen alaplapi csatlakozót igényel csak.

Hirdetés

Specifikációk, felszerelés

Bár hivatalos adat nincs, a neten 200 wattos TDP-ig ajánlják ezt a hűtőt, mely méreteit elnézve elég konzervatívnak tűnik, a hasonló specifikációkkal rendelkező versenytársakat a 250 wattnak sem szabad zavarba hozni. A CR-2000GT a duplatornyos mezőnyben még viszonylag pehelysúlyúnak számít a maga 900 grammos tömegével, de mint látni fogjuk, a 250 wattos terheléssel azért ő is megbirkózik.


[+]

A csupasz bordázat mérete önmagában 105 x 121 x 159 mm, ehhez jön hozzá a 25 mm-es ventilátor, a teljes egység tehát 130 x 121 x 159 mm helyet kér magának. A két 120 mm-es légkavaró hivatalosan 700-1500 rpm közötti fordulatszámon üzemel, de mi ennél némileg magasabb számokat láttunk a számítógép kijelzőjén. Zajszintje – szintén a hivatalos adatok szerint – a fordulatszámtól függően 18-30 dB(A) között mozoghat, felszerelni pedig igazából bármilyen kurrens foglalatra fel tudjuk majd, kivéve persze a TR4-et és rokonait.

Főbb paraméterek
Termék megnevezése Jonsbo CR-2000GT
Felszerelhető AMD – AM2(+) / AM3(+) / AM4 / FM1 / FM2(+)
Intel – LGA775 / LGA115x / LGA 1200 / LGA2011(-3) / LGA2066
Mérete (ma x sz x mé) 159 x 121 x 130 mm
Borda anyaga alumíniumlamellák, 6 hővezető cső közvetlen érintkezéssel
Borda tömege (ventilátorral) 900 gramm
Ventilátor 2 db Jonsbo, 120 x 120 x 25 mm, PWM-es, RGB-vel
Ventilátor fordulatszáma 700-1500 rpm, PWM szabályozással
Ventilátor csapágyazása hidrodinamikus csúszó
Légszállítás max. 100 m³/h
Extrák RGB vezérlő
Gyártó honlapja Jonsbo.com
Termék honlapja Jonsbo CR-2000GT
Fogyasztói ára 16 000 forint

Felszerelés

Ha nem is csillagos ötöst, de egy négyes fölét azért érdemel a Jonsbo, a CR-2000GT felszerelése ugyanis nem különösebben bonyolult. Első lépésben az univerzális ellendarab megfelelően jelzett nyílásain kell átbújtatnunk a rögzítést végző csavarokat, melyeket műanyag alátétekkel fixálhatunk, így egyrészt a fém nem érintkezik az alaplap aljával, másrészt a csavarok is a helyükön maradnak a szerelés során.


[+]

Ezt az összeállítást átbújtatva az alaplap megfelelő furatain, jöhetnek először a műanyag távtartók, melyek szintén szorulnak annyira, hogy ne kelljen külön a helyükön tartani őket. Ezekre fekszik fel a rögzítőkeret két oldala, melyeket négy anyacsavar tart majd a helyén. A keret két oldalából kiálló menetes csonkok tartják majd magát a hűtőt – itt az egyenletes terhelést rugók biztosítják.

[+]

Mint az a fotókból is kitalálható, a hűtőt rögzítő csavarok meghúzásához a középső ventilátort mindenképpen ki kell vennünk, de a rögzítőklipszek könnyen megfoghatók, nem törik le a körmünket, nem szúrnak, arra viszont érdemes figyelni, hogy a grafikus kártya igencsak útban lehet a szereléskor, így azt érdemes csak később beszerelni.


[+]

Mint már említettük, a CR-2000GT nem feltétlenül barátja a magas RAM moduloknak, de persze a DIMM foglalatok fölé lógó ventilátort feljebb tehetjük, ha ez szükséges. Ilyenkor persze a légáramlás már nem lesz ideális.

Tesztkörnyezet

Mérésünket a megszokott platformon végeztük, melybe ezúttal HyperX Fury RAM modulok kerültek – ezek 34 mm magasak, így a hűtő ventilátorai alaphelyzetben maradhattak.

Tesztkörnyezet
Videokártya ASUS Strix Radeon RX 570
Processzor Intel Core i7-5960X (3 GHz) – túlhajtva 4 GHz-en
EIST bekapcsolva; C1E / C-state kikapcsolva; Turbo Boost kikapcsolva, 1,25 volton
Alaplap ASRock Fatal1ty X99M Killer – Intel X99 chipset
Memória 4 x 8 GB HyperX Fury DDR4-2666 HX426C15FBK4/32 memória
Háttértár Toshiba TR200 240 GB (SATA 6 Gbps)
Tápegység Seasonic Platinum Fanless 520 – 520 watt
Monitor Acer XB280HK G-Sync 4K (28")
Operációs rendszer Windows 10 Pro 64 bit

Mérés

A megszokott, tudástárunkban is ismertetett mérési folyamat első lépése az ASRock alaplap Silent profilját használja, ilyenkor a vezérlő minimális zajterheléssel igyekszik még a megfelelő hőmérsékleten tartani a processzort. Mint a görbén látszik, ez tulajdonképpen sikerül is neki, a 21 °C-os szobában 30 °C alatti hőmérsékletet kaptunk a valamivel 900 rpm feletti fordulatszámon üzemelő ventilátorokkal. Itt egyébként 21 dB-es zajszintet mértünk, ami gyakorlatilag néma üzemet jelent, hiszen egy átlagos szobában a gépházból ez már nem hallatszik ki.

Bekapcsolva az AIDA64 CPU/FPU terhelését, a 180 watt körüli TDP-vel üzemelő processzor 73 °C környékén stabilizálódott, ehhez az értékhez pedig elég volt a vezérlésnek 1200 rpm környékére felpörgetni a ventilátorokat. Ennél a fordulatszámnál már valamivel magasabb, 31 dB-es lett a zajszint, ami már a hallható tartományba esik, de a zavaró szinttől még mindig messze van.

Végül a Prime95 jelentette terhelést aktiválva a maximálisnak tekinthető, 1670-1680 rpm-re gyorsultak a légkavarók, ezzel elérve a 40 dB-es zajszintet, ami már egy határozott, de bőven elviselhető zúgást jelentett. A CPU hőfoka ekkor már 91 °C-ra emelkedett, ami ha nem is tökéletes, de még elfogadható érték.

Amennyiben kikapcsoljuk az alaplapi vezérlést, és végig teljes sebességgel járatjuk a ventilátorokat, nyerhetünk pár fokot, de kizárólag átlagos terhelés esetén – sem terhelés nélkül, sem extrém terhelés mellett nem változik semmi, mutatva, hogy az előbbi esetben a CPU és a bordázat közötti hőáramlás, az utóbbinál pedig a teljes rendszer tudása jelenti a korlátot. Mindezek alapján kijelenthetjük, hogy a CR-2000GT a 200 wattos TDP-vel még kényelmesen megbirkózik, 250 wattos TDP mellé viszont már csak akkor javasoljuk, ha erre csak ritkán van szükség.

Értékelés

A duplatornyos hűtők a léghűtések csúcskategóriáját hivatottak képviselni, ennek megfelelően áruk is borsos. A Jonsbo CR-2000GT 16 000 forint körüli ára ebben a szegmensben kifejezetten kedvezőnek mondható, a pénzünkért pedig tulajdonképpen egész sokat kapunk, hiszen a hűtő igényesen kivitelezett, a borda tetején ott pompázik a kötelezőnek mondható RGB díszkivilágítás, a szerelhetőség jó, a zajszint pedig viszonylag alacsony. További jó pont a 900 grammos tömeg, mely nem ró extrém nagy terhelést az alaplapra.

Kompromisszummentesnek ugyanakkor nem neveznénk a terméket: a magasabb RAM modulok gondot okozhatnak a szerelésnél, hűtési teljesítménye pedig csak közepesnek mondható, ezért inkább csak 200 wattos terhelésig ajánlható – e felett nemcsak a zajszint növekszik felesleges mértékben, de igazából a CPU hőmérséklete is igen magasra hág.

Wombath

A Jonsbo CR-2000GT hűtőt a Caseking Hungary Kft. biztosította a teszthez.

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés