Jonsbo blog: választék vízhűtésből

A kínai gyártó háromféle kompakt vízhűtéscsaládot is kínál azoknak, akik csendes gépet szeretnének.

Nem állítjuk, hogy egy kompakt vízhűtés minden esetben jobb teljesítményt kínál egy klasszikus processzorhűtőnél, de az biztos, hogy ha egy minden körülmények között halkan üzemelő számítógépet szeretnénk, akkor kevés jobb megoldás van ezeknél az egyszerűen felszerelhető, karbantartásmentes megoldásoknál. Számítógépházakkal és processzorhűtésekkel is foglalkozó cégként természetesen a Jonsbo is rendelkezik ilyen termékekkel, melyeket három családra osztottak, ezek a Shadow, a Jellyfish és az AngelEye TW2. Nézzük meg ezeket kicsit közelebbről!

A három sorozat elsősorban dizájn területén különbözik egymástól, belső felépítésükben nincs komoly eltérés. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hűtési igény (azaz a processzor TDP-je és a várható terhelés) ismeretében, illetve a gépházban rendelkezésre álló helyet mérlegelve nem is azt kell majd eldöntenünk, hogy melyik szériát válasszuk, hanem azt, hogy 120, 240 vagy 360 mm-es radiátorra van-e szükségünk.

Jonsbo Shadow 240, fehérben
Jonsbo Shadow 240, fehérben (forrás: Jonsbo) [+]

Kezdve a nézelődést a Shadow családdal, ez kétféle méretben (240, illetve 360 mm-es radiátorral), kétféle színben (fekete vagy fehér) és többféle világítással készül. Ez utóbbi azt jelenti, hogy választhatunk az alaplapi vezérlés (ARGB) és a szimplán színes fényekkel ellátott (Color) család között, de rendelkezésre állnak teljesen konzervatív modellek is.

Jonsbo Shadow 360 ARGB Plus
Jonsbo Shadow 360 ARGB Plus (forrás: Jonsbo) [+]

Igazi különlegességek az ARGB Plus modellek, melynél még a csövek is külön ARGB fényeket kaptak. A széria nevét is adó optikai megoldást a pumpán találjuk, ez olyan hatást kelt, mintha egy mély kútba vagy hosszú alagútba néznénk, benne a tükröződő logóval és koncentrikus színes körökkel.

Jonsbo TW2-240 Pro
Jonsbo TW2-240 Pro (forrás: Jonsbo) [+]

Egyszerűbb megoldásokkal operál a TW2 Pro család, melynél nem kapunk a pumpán alagút-effektet, és csak Color és „sima” változatban létezik. Előbbinél a ventilátor is teljes RGB hatást kínál, utóbbinál csak a hűtőblokk, illetve a légkavaró(k) kerete az, ami rendelkezik ezzel. Fontos, hogy ha 120 mm-es radiátorban gondolkodunk, akkor a TW2-120 Pro lesz a nekünk való modell, a többi szériából nem készül ilyen kisméretű egység.

Jonsbo Jellyfish 360
Jonsbo Jellyfish 360 (forrás: Jonsbo) [+]

A harmadik, bemutatásra kerülő hűtőcsalád a Jellyfish, mely 360 mm-es és 240 mm-es változatban létezik. Nevét a pumpa világításának dizájnjáról kapta, melynek színe az alaplapi ARGB konnektorral vezérelhető.


(forrás: Jonsbo) [+]

A külső után áttérve a belsőre, itt jóval kisebbek a különbségek a sorozatok között, valamennyi felsorolt eszköz alapvetően egy mikrobarázdás talppal kombinált, 3,6 watt fogyasztású, 2500 rpm körüli fordulatszámú pumpa köré épül. Rögzítési lehetőségeik lefedik az aktuális és a használt piac jó részét, azaz AMD 754/939/AM2/3/4/FM1/2, illetve Intel LGA775/115x/1366/2011 foglalatokra tudjuk őket felszerelni. Az LGA1200-at csak a TW2 családnál említi a Jonsbo, de mivel ez a rögzítés fizikai dimenzióit illetően egyezik az LGA115x-tel, a többi szériát is felapplikálhatjuk a Comet Lake-S CPU-kra.

A ventilátorok 12 cm-es, 25 mm vastag modellek, melyek hidrodinamikus csapágyakat használnak. A fordulatszám a Shadow családnál 800-1800, a TW2-nél 700-1500, a Jellyfishnél pedig 700-1800 rpm között mozoghat, természetesen PWM vezérléssel. Zajszintjük 18 dB-ről indul és körülbelül 30-35 dB-ig nő, természetesen a sebesség függvényében (a pumpa esetében 30 dB alatti értéket ígér a Jonsbo).

Azóta történt

Előzmények