Hirdetés

Jonsbo CR-2000GT: csúcshűtés csúcsprocesszorokhoz

Két ventilátor, hat hővezető cső és rengeteg alumíniumlemez: elég ez ahhoz, hogy mindent kihozzunk egy új processzorból?

Bevezetés, külső

Egy modern processzor – különösen az AMD Ryzen szériája – már nem fix órajelen működik: ha nem használjuk, lassabb fokozatra vált, ha terheljük, akkor viszont felgyorsul. Hogy mennyire, az sok mindentől függ – többek között attól is, hogy mennyire hatékony a hűtés. Az AMD esetében például a Precision Boost Overdrive kifejezetten arra szolgál, hogy a CPU mindig az aktuális körülményeknek megfelelő maximális órajelen dolgozhasson, és ezen körülmények között előkelő helyen szerepel a processzormagok hőmérséklete is. Ez azt jelenti, hogy egy drága, csúcskategóriás processzor megvásárlásakor a hűtésre is gondolnunk kell, mert ha az nem elég jó, akkor igazából csak a pénzt pocsékoljuk, a CPU sosem fogja megmutatni valódi erejét. Ezért sem kínál az AMD gyári hűtést például a Ryzen 7 5800X-hez vagy a Ryzen 9 szériához. Itt tehát a mi feladatunk a megfelelő modell kiválasztása – és a Jonsbo szeretné, ha CR-2000GT hűtője is felkerülne a listánkra.

Dizájn

A CR-2000GT egy klasszikus duplatornyos hűtő, mely két ARGB ventilátorral gondoskodik a megfelelő légáramlásról. Alul egy alumíniumból kimunkált, külön bordákkal is rendelkező talpat találunk, melyből hat darab, hat mm-es hővezető cső mered az ég felé. Ezek a csövek közvetlen kapcsolatban vannak a processzor tetejével, ellaposított aljukon minden további nélkül felismerhető a megmunkálást végző szerszám nyoma. A felület egyenletessége amúgy nem rossz, de a csövek között vannak apró rések.


[+]


[+]

A szimmetrikus alakú hővezető csövek oldalanként negyven darab, 120 x 40 mm-es alumíniumlemezt tartanak, melyek külső éle – az alsó nyolc darabot leszámítva – fűrészfogas kivitelt kapott. Ezek a fogak hiányoznak az említett nyolcasról, melyek így pár mm-rel ugyan keskenyebbek, de azt nem állítanánk, hogy ettől a magas növésű memóriamodulok számára lényegesen több hely marad. A tornyokat a tetejükön egy-egy műanyag díszítőelem zárja le, mely RGB világítás kapott – ezt a ventilátorokba épített LED-ekkel együtt az alaplapi vezérléssel és egy mellékelt kis kontrollerrel is szabályozhatjuk.


[+]

A hűtő két ventilátora előre telepítetten érkezik, rögzítésüket a szokásos acélklipszek végzik. A felszereléshez a középső példányt el is kell távolítani, különben nem férünk hozzá a szükséges csavarokhoz, a külsőt pedig a RAM-ok magasságától függően esetleg feljebb is mozgathatjuk. Az RGB világítás vezetékei a bordákban kialakított mélyedésekben futnak, hogy a légkavarók ne tegyenek kárt bennük, az utóbbiak kábelezése pedig egy Y adapternek köszönhetően egyetlen alaplapi csatlakozót igényel csak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés