Hirdetés

Interjú: csúcskonfig passzívan hűtve

Gigantikus VGA-hűtő

PH: A második nagy fejlesztésed a forrófejű GeForce GTX 480 lehűtése volt. Hogyan fogtál neki ennek a csöppet sem egyszerű feladatnak? Mennyit segítettek a korábbi tapasztalatok?

szab.tam: Több lehetőség is kínálkozott. Először a Mugen 2-höz hasonlóan a lamellakopasztó módszert próbáltam. Vettem egy Arctic Accelero Xtreme Plust, lecsupaszítottam, de a hőcsövek hossza és elhelyezése túl sok korlátot állított. A második verzió egy átalakított, full cover (teljes kártyát lefedő) vizesblokk lett volna. A blokk belsejéből réz laposrúdba ágyazott hőcsövekkel vezettem volna ki a hőt. Ez a megoldás minden alkatrészt hűtene, viszont nagyon drága lett volna, és a későbbiekben más VGA-ra nem tudtam volna felszerelni, így neki sem fogtam.

Maradt a harmadik lehetőség: egyedi GPU-blokk cserélhető felfogatóval. Ehhez sikerült beszereznem egy viszonylag olcsó, sérült ventillátorú MSI N480GTX Twin Frozr II-t, így nem kellett a használatban lévő, régi VGA-mat bántani. A kivitelezésében macko20 kolléga segédkezett. Volt ugyan elképzelésem a tervekről, de satum, egyéb szerszámom, kézügyességem a megvalósításához nem. Az egyedi GPU-blokkba nem kevesebb mint hat darab, 8 milliméter átmérőjű, a végén elszögletesített, a GPU-val közvetlenül érintkező, 400 mm hosszú hőcsövet passzíroztunk a talapzatra, melyek egyenként elvileg 55 wattnyi hő elvezetésére képesek, így együttesen több mint 300 wattal megbirkóznak. A memóriáról és feszültségkezelő részlegről sem feledkeztünk meg, azok is kaptak szép bordákat, melyeket vegyesen paszta és kétoldalú, öntapadó, hővezető ragasztóval rögzítettünk az eredeti Twin Frozr II laposra flexelt, nyákot beborító talpára.


PH: Honnan szerezted be a hőcsöveket?

szab.tam: A Conradból, nem éppen olcsó mulatság. Rendelni kellett, 3-7 nap alatt itt is volt. Gondolom feltűnt mindenkinek, hogy 40 centiméteres hőcsöveket használok, amikre hatalmas borda építhető. Egy ilyen nagy hűtővel szinte lehetetlen az alaplapra csatlakoztatni a grafikus kártyát, de még annak megközelítése sem egyszerű. Emiatt egy 15 centiméter hosszú PCI Express x16 riser kábelt használtam, amivel a VGA kijjebb hozható, lényegében rugalmas kapcsolatban van a házzal, a hűtő tartja majd meg.

PH: Ügyes! Elsőre működött is a házilag gyártott hőcsöves hűtő?

szab.tam: Másnap volt az első próba. Egy lavór víz felmelegítése lett volna a cél, amiben lábat áztatni szándékoztam. Jól mutatott volna itt a PH-n egy GTX 480 lábvízmelegítő... De nem jött össze. A hőcsövek lefelé álltak, és a GPU-nál hiába forrt fel bennük a folyadék, a fizika törvényei miatt nem akart lejönni a lavór felé. A GPU 2D-ben simán felkúszott 80 °C-ig, ekkor inkább lekapcsoltam a gépet.

A fő szekundáns, macko20 már előre jelezte ennek lehetőségét. Ekkor jött a nagy ötlet tőle! A riser kábel hossza megengedi, hogy a VGA-t mindenféle hűtő nélkül, a puszta csövekkel fölfelé tartva elindítsam a gépet, így ellenőrizve, hogy egyáltalán működnek-e a csövek, szednek-e le hőt a GPU-ról. A próba megdöbbentő eredményt hozott: csak a csövek idle 53 °C-on tartották a GPU-t 2D üzemben.

Ezután a lavórból kiöntöttem a vizet, fejre állítottam, és pár borda segítségével egy hevenyészett hűtőt állítottam össze. Találomra felkentem némi pasztát. Az alábbi képen nem látható, de a csövek csak egy él mentén találkoztak a bordákkal, hiszen semmilyen mélyedés nem volt a talpakba bemarva. A szétkent paszta azért segített valamit ezen. A lejtés a GPU irányába minimális volt. Nyugalomban a GPU 43 °C, 3DMark06-ban a 2. játékban 68 °C, léghajósnál (Canyon Flight) felment 73 °C-ra is. Ezt a kísérletet azért mutattam be ilyen részletesen, mert ez volt az a pont, amikor már biztosan tudtam, hogy a GTX 480 teljesen passzív hűtése kivitelezhető, a csövek elszállítják a hőt. Innentől kezdve csak a bordatömegen múlik a további siker.

PH: És még csak egy hevenyészett bordát használtál! Hogy alakult ki a végleges?

szab.tam: Megcsináltam a végleges terveket: a hűtőállvány a gép alaplappal szembeni oldalával párhuzamos, házon kívül elhelyezkedő, 75 cm magas, 40 cm mély és 13 cm vastag alumínium monstrum. A vázat és a hőcsöveket fogadó alumínium laposrudak össztömege kb. 10 kilogramm.

A közvetlen hőleadásért bontásból származó, Xbox 360-akból kiszedett, alumínium CPU hűtőbordák felelnek, szám szerint 32 darab. Úgy gondoltam, hogy passzív módban darabonként csak megbirkóznak 10 wattal, így a kb. 250 wattos hőtermeléshez elég kell, hogy legyenek. Belül a szerkezetben tizenkét darab, 8 mm-es vájat lett kimarva. Ebből hat a VGA-ból bejövő hőcsöveket fogadja, a másik hat segít ezt a hőt szétteríteni, és felvinni a hűtő második emeletére.

PH: Xbox 360 bordák és több mint tízkilós váz? Honnan szereztél be ilyen irdatlan mennyiségű alumíniumot?

szab.tam: Angyalföldön egy fémkereskedésből szereztem, ahol méretre is vágnak. Nem volt egyszerű rájuk találni, mert általában az ilyen cégeknél a „hány kamionnal kérek" számít vevőnek, nem a „40 centit ebből, 30-at a másikból”. Több ilyen cég volt régen, de sajnos tönkrementek. Angyalföldön nem azzal kezdték, hogy mit nem tudnak, hanem megkérdezték, hogy mit szeretnék, készségesen feldarabolnak mindent.

Az Xbox 360 bordák hardveraprós hirdetésból, bontóból jöttek. Nagy tételben felvásároltam az egész készletet. Amiket használtam, azok második revíziós bordák, nagyobbak az eredetinél, de nincs bennük hőcső. Van még 40 kisebb, első revíziós példányom hőcsővel egy későbbi projekthez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés