Hirdetés

Fractal Design Define R3 számítógépház

Hirdetés

Külső

Azon ritka alkalmak egyike a mostani, hogy egy teljesen új, semmiből jött európai márkát mutathatunk be kedves olvasóinknak. Talán vannak még olyanok, akik emlékeznek a Fractal Design Painter rajzprogramra. No, ahhoz nem sok köze van mai tesztalanyunknak, a Define R3 háznak, amit történetesen egy Fractal Design nevezetű, svéd vállalat juttatott el hozzánk, és rövidesen a hazai boltok polcain is megjelennek termékei. Többes számban, mert a Define széria a microATX alaplapokhoz igazított Minitől kezdve a legnagyobb XL-ig négy méretben kapható. A stílus, forma és kivitel lényegében egyforma náluk, csak a méret más. A második legnagyobb, a Define R3 házas viszonylatban közepes dobozban landolt nálunk, rajta egy minimalista vonalvezetésű PC-lakás fotójával.

Nyilván nem sokan lepődnek meg azon, hogy a tartalma is az említett ház volt, egészen pontosan a fekete verziója. Aki nézegette már a némaságra kihegyezett számítógépházakat, az most minden bizonnyal felkiált: Antec P180. Igen, a R3 lényegében ugyanazokat a stíluselemeket és megoldásokat vonultatja fel, mint az Antec legendás néma tornya. Eleje és oldalai, illetve teteje is telített, még ha nem is látszik annak. Az oldalsó és két felső 120 vagy 140 milliméteres ventilátort fogadó helyek gondosan be vannak takarva. Ha majd szükség lesz rájuk, kivehetjük a takarókat, és a néma dobozból csinálhatunk viharsarkot. No, ezt az Antec nem tudja, legfeljebb sörétes puskás rásegítéssel.

Ahogy egy néma háznál illik, a Define R3 elején egy fia nyílás nincsen. Szépen elegánsan nyíló, mágneszáras, enyhén tükrösre fényezett műanyag ajtó rejt mindent. Mögötte a belső homlokzat olyan, hogy a meseszép jelző még véletlenül sem merül fel vele kapcsolatban. Persze ide csak akkor téved be az ember, ha a két 5,25 hüvelykes helyre szerelt eszközeire van szüksége, vagy az ide telepített reset gombot nyomná meg, vagy a lejjebb lévő két fedél alatt bújó ventilátorokat akarja tisztítani, cserélni. Felmerül a kérdés, honnan kapnak ezek levegő, ha a külső fedél tele, sőt valamiért hangszigetelő szivacs is van a belsején? A fenti két fotón látszik, hogy a homlokzati panel két oldalán rács fut végig. No, innen jön a levegő a ventilátorokhoz, a' la Antec P180. Az ajtó belsejére pedig azért került szigetelő, mert az ilyen oldalt, kis réseken beérkező, majd nagy ventilátor(ok)ba szippantott levegő hajlamos a süvítésre.

Hátul is látszik annak a nyoma, hogy a tervezők gondolkodtak – ráadásul sikerrel – amikor a Define sorozatot „definiálták”. Tiszta sor, hogy 2011-ben alulra kell tenni a tápot, de az keveseknek jut eszébe, hogy pár okosan elhelyezett furat segítségével úgy alakítsák ki az alsó részt, hogy a tápot felfelé és lefelé néző ventilátorral is be lehessen tenni. Miért jó a kettősség? Mert egyesek azért szeretik az alsó tápos megoldást, mert ilyenkor a gép a házon kívülről hideg levegőt, nem pedig az alkatrészekkel felfűtött meleget szívja be. Egy halk rendszer pedig az átlagosnál melegebb szokott lenni. Mások viszont elviselik az extra hőterhelést a tápon, azt viszont nem, hogy a poros padlóról szívja be a koszt. Azzal a pár furattal sikerült mindkét tábornak kedvezni. A vízhűtéseseknek sem lehet okuk panaszra, két adag lyukat kapnak csöveik kivezetésére. Persze nekik nem sok szükségük van a hangszigetelelésre.

Térjük vissza még egy pillanatra az előlapra! Említettük, hogy a nagy ajtót nem kell majd túl gyakran nyitogatni. Nem, mert a bekapcsolót és a szokásos csatlakozókat felülre tették. Van itt még két USB és eSATA, illetve hang ki- és bemenet. Az USB-k elhelyezésénél vagy szabadnapos volt a homlokzatot és hátlapot kitaláló brigád, vagy elfogyott az ihletük, ugyanis túl közel rakták őket egymáshoz. Egy husibb pendrive-val lazán blokkolható mind a kettő, sőt az eSATA is veszélybe kerül.

Alul viszont újfent rendben vannak a részletek. A táp porszűrője kivehető, előtte van egy szűrős, méretes ventilátorhely, a lábak pedig igényesek. Így kell ezt csinálni!

Főbb paraméterek:

Termék megnevezése Fractal Design Define R3
Elérhető színek fekete, szürke, fehér
Méret (ma x mé x sz) 440 x 521 x 208 mm
Tömeg 12,50 kg
Anyaga acél, műanyag előlappal és tetővel
Beszerelhető alaplapok ATX, microATX
5,25"-os helyek száma 2 db
3,5"-os helyek száma 1 db külső (5,25"-es helyből), 8 db belső (2,5"-esre alakítható)
Bővítőkártyák száma 7 db
Hűtés elöl 120 x 120 x 25 mm-es ventilátor és ugyanakkora ventilátorhely,
hátul 120 x 120 x 25 mm-es ventilátor,
felül két 120 vagy 140 mm-es ventilátorhely,
oldalt 120 vagy 140 mm-es ventilátorhely,
alul 120 vagy 140 mm-es ventilátorhely
Előlapi csatlakozók 2 db USB 2.0, eSATA, hangszóró, mikrofon
Beszerelhető táp szabványos ATX, alulra
Extrák Hangszigetelt, hátlapi szabályzó három ventilátorhoz, nyílások vízhűtéshez
Gyártó honlapja Fractal Design
Termék honlapja Define R3
Forgalmazó n. a.
Bruttó fogyasztói ára kb. 29 000 Ft
Garancia n. a.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés