Így hálózzák be a kínai tévégyártók az egész világot

Egy évtizede még csak a beavatottak ismerték őket, mára pedig megkerülhetetlen szereplőkké váltak. De mit kell tudni róluk?

Hátulról az élbolyba, Hisense

Bő tíz évvel ezelőtt a televíziós iparágat globálisan már a Samsung és az LG uralta, de mögöttük még olyan tradicionális piaci szereplők tülekedtek, mint a Sony, a Sharp, a Toshiba vagy a Philips. Ma még mindig a két dél-koreai óriás diktálja a tempót, de a közvetlen üldözők szerepét átvették a kínai vállalatok, szépen lassan háttérbe szorítva az egykor szebb napokat is látott cégeket.


[+]

Hogy mindez miért alakult így, annak számos oka van. Az első és a legfontosabb, hogy a mikro- és makrogazdasági körülmények nagyon megnehezítették a japán és az európai szórakoztatóelektronikai gyártók dolgát. Több konszern, így többek között a Sharp, a Toshiba vagy a Philips is megszabadult televíziós részlegétől. Mások, így például a Panasonic, fokozatosan váltak egyre jelentéktelenebbé, kisebb súlyúvá, annak ellenére, hogy termékeik színvonala továbbra is elsőrangú.

Globális tv piac 2021-ben
Globális tévépiac 2021-ben (forrás: Gizmo China)

Ezzel párhuzamosan a kínai állam által igen-igen erősen támogatott elektronikai cégek viszont előretörtek, kínálatukban megjelentek az innovatívabb darabok, a házon belül fejlesztett technológiák, és már nem pusztán a másolásra építettek. Beérett az évtizedek óta tartó munkájuk, és többen közülük globálisan is meghatározó piaci szereplővé fejlődtek. Mostani, kicsit rendhagyó cikkünkben a kínai tévégyártó vállalatokat vesszük kicsit górcső alá. Megvizsgáljuk, hogy milyen termékeik vannak, mennyire számítanak nagynak, milyen márkákat birtokolnak, és milyen szinten vannak jelen Magyarországon.

Hisense

A közel fél évszázados múltra visszatekintő Hisense azon kínai cégek közé tartozik, amelyek már lassan két évtizede próbálkoznak azzal, hogy Kínán kívül is stabil pozíciókat építsenek ki. A konszern egyaránt jelen van a szórakoztatóelektronikai, a telekommunikációs és a háztartási gépek iparágában. A holding erejét jól jelzi, hogy korábban felvásárolták a Toshiba tévés üzletágát, az észak-amerikai Sharp tévés részleget és a komplett Gorenjét, hogy csak néhány példát említsünk.

Emellett a tavalyi foci EB hivatalos partnerei voltak, tehát nem egy ázsiai garázscégről van szó, hanem egy komoly tőkével a háta mögött vitézkedő konglomerátumról. A vállalat globálisan stabilan a negyedik pozíciót foglalja el a televíziópiacon, mindezt úgy, hogy messze lehagyja a Sony-t és a Xiaomit. A vállalattól kapott információk alapján bevételeik 2021-ben elérték a 27,2 milliárd dollárt, amely 33 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest, tehát a Hisense minden jel szerint komoly növekedési pályára állt.

Magyarországon

A cég 2005 környékén már elkezdett Magyarországon tévéket gyártatni azzal a céllal, hogy innen törjenek be az európai piacra, ám ebből végül nem lett semmi, és a projektet hamar feladták. A 2010-es évek elején újra nekiveselkedtek a kontinens meghódításának, és egy ideje már gőzerővel nyomulnak néhány nyugat-európai országban, 2020-ra pedig megérett az idő arra, hogy Magyarországon is megvessék a lábukat. Létrehoztak egy kirendeltséget, és végre nagy számban elhozták hozzánk is a vállalat televízióit, amelyek már a hazai boltokban is elérhetőek. A cég munkatársaitól azt az információt kaptuk korábban, hogy a Hisense 2021-ben 4 százalékos piaci részesedést ért el hazánkban, ami ilyen rövid idő alatt elég jó eredménynek számít. A tervek szerint idén fokozzák a tempót, bővítik a kínálatot, és még jobban ráfekszenek majd az értékesítésre.

Modellek

A cég egyértelműen az innovatívabb kínai gyártók közé tartozik, és választékukban megtalálhatóak a felsőkategóriás termékek is. Rendelkeznek saját fejlesztésű QLED panellel, Mini LED háttérvilágítással, képfeldolgozó processzorral. Vannak OLED, QLED és 8K televíziók is portfóliójukban, ezek mellett megtalálhatóak a cég által Laser TV-nek nevezett, ultrarövid vetítési távolságú projektorra és speciális kijelzőre épülő termékek is.


[+]

A Hisense saját okostévérendszerrel is bír, ez a VIDAA, amely már felbukkant a Loewe televíziókban is, és idén még több gyártó készülékeibe kerülhet bele. Tapasztalataink szerint a Hisense rendelkezik már remek modellekkel a felső kategóriában, azonban képminőség terén az abszolút elit szintet még nem érték el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés