Hirdetés

Huawei MateBook 14 (2021): vérfrissítés

A cég az utolsó váltásnál kizárólag a belsőre koncentrált, így kívülről semmit sem változott a notebook.

Bevezetés, külső

A Huawei notebookcsaládjának középkategóriás tagja a „sima” MateBook, melynek utolsó fejlesztése alapvetően egy átdolgozott hűtőrendszert és tizenegyedik generációs Intel processzorokat hozott magával. A gépházhoz viszont nem nyúltak, gyakorlatilag ugyanazt az alumínium unibody egységet kapjuk, amivel anno a kínai cég olyan jó benyomást tett a piacra. Tesztalanyunk ezt az elegáns külsőt kombinálja egy középkategóriás hardverrel és ma már középkategóriásnak mondható hordozhatósággal.

Dizájn

Bár eredetiséggel nem vádolhatjuk őket, az tény, hogy a Huawei legalább konzekvens, és évek óta gyakorlatilag ugyanazzal a formatervvel készíti notebookjait. Tesztalanyunk, a középkatagóriába szánt MateBook 14 (2021) a tavalyi modellel megegyező alumínium gépházba került, melynek kidolgozása idén is elsőosztályú, így a noteszgép ugyanazt a prémium érzést tudja közvetíteni, mint például a jóval drágább MateBook X Pro. Ez természetesen önmagában nem lenne gond, nem is muszáj minden évben új formatervvel előállni, a letisztult vonalak idén is elegánsnak számítanak, de nem árt figyelemmel kísérni a konkurenciát is, nem utolsósorban azért, mert például az 1,49 kg-os tömeg a 14 hüvelykes kategóriában már messze van a pehelysúlytól.


[+]

A másik, kissé idejétmúlt megoldás a webkamera elhelyezése – igen, ez a márkától megszokott módon a billentyűzetbe, egész pontosan az F6/F7 közé került. Ez évekkel ezelőtt még egy jó megoldás volt arra, hogy a kijelző (egyébként üveggel borított) keretét ne kelljen csak a kamera miatt vastagabbra venni, mostanra azonban már bőven rendelkezésre állnak olyan kameramodulok, amelyek elférnének a jelenlegi MateBook 14 kijelzője felett (és ezt a Huaweinek, mint mobiltelefon-gyártónak pontosan tudnia is kéne), és minőségben is hozzák azt, amit egy modern notebooknál elvárnánk.

[+]

Amennyiben bővítésben gondolkodnánk, a Huawei nem lesz teljesen a barátunk: az alsó burkolat ugyan viszonylag könnyen eltávolítható, de sajnos a memóriát az alaplapra forrasztották, így csak a háttértárat tudjuk nagyobbra cserélni, ha ez szükségessé válik.[+]

Csatlakozók tekintetében nem történt nagy előrelépés a 2020-as modellhez képest, ami végeredményben kissé szegényessé teszi a kínálatot: bal oldalon egy Type-C, egy HDMI és egy kombinált hangcsatlakozó, a jobb oldalon két Type-A konnektor kapott helyet, melyek USB 3.2 Gen1 sebességet kínálnak (ez fejlődés, a tavalyi, inteles változatban itt még USB 2.0 volt), és ugyanezt nyújtja a másik oldalon a Type-C is, mely egyben a notebook töltésére is szolgál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés