Hirdetés

Hamarosan érkeznek az új Huawei notebookok

A 12. generációs Intel platformra váltó MateBook 16s és D16 közül először az utóbbit üdvözölhetjük itthon.

A kínai vállalat az isztambuli rendezvényén a közeljövő stratégiája, alsó-középkategóriás telefonok, új prémiumkategóriás TWS fülesek és más apróságok mellett két új notebookot is bemutatott, amelyek a nem is olyan távoli jövőben hazánkba is megérkeznek majd. Persze szigorúan véve nem teljesen ismeretlen újdonságokról van szó, hiszen a MateBook 16s, illetve kedvezőbb árú testvére, a 2022-es MateBook D 16 létezése (két 14 hüvelykes testvérük mellett) egy ideje már ismert volt, de most az európai, azon belül a magyarországi piacra kerülés, az árak, illetve a gyártó hosszabb távú tervei kapcsán is megtudtunk fontos részleteket.


[+]

Maradva egyelőre a MateBookoknál, az első, amivel hamarosan találkozhatunk otthon, a MateBook D 16 lesz, míg a vékonyabb, elegánsabb MateBook 16s egy kicsit később érkezik. Közös bennük (az említett 12. generációs Intel platform mellett), hogy 16 hüvelykes kijelzőt használnak, illetve hogy a gyártótól már megszokott, abszolút prémiumkategóriás külsőt és kivitelt kapjuk meg velük, ráadásul már a piacra kerülés napjától magyar kiosztású billentyűzetnek örülhetünk (és ez az ígéretek szerint ezentúl minden Huawei noteszgépnél így lesz). A divatnak megfelelően a készülékek igencsak vékony keretes képernyővel rendelkeznek, a 4,6 mm-es kávával a kép/előlap arány eléri a 90 százalékot, tehát kategóriájához mérten egész kis méretű notebookról van szó, és a 18,4 mm-es vastagság, illetve 1,7 kg-os tömeg sem hangzik rosszul. Az eloxált és homokfúvott burkolat alatt Core i5-12450H vagy Core i7-12700H lapulhat, memóriából 8 vagy 16 GB-nyit, háttértárból pedig 512 GB-ot kérhetünk. Áramforrásként egy 60 Wh-s akkumulátort kapunk, az USB-PD szabványú gyorstöltő 65 wattos. Az i5/8G/512G-s összeállítás 399 990, az i7/16G/512G-s pedig 499 990 forintért lesz otthon megvásárolható.


[+]

A konfigurációhoz tartozó kijelzőpanel 16:10-es képarányú, 1920x1200 pixeles felbontással, a kategóriában megkövetelt 100%-os sRGB lefedettséggel. A billentyűzet kényelmes, a hivatalos adatok szerint 1,5 mm-es úton mozgó gombokkal – rövid tesztünk alatt nekünk is szimpatikus volt, a gépelési élmény teljesen rendben van, és mivel a ház igen merev, nem hajlik, nem rezeg, a billentyűk lenyomásáról is határozott, de nem túl kemény visszajelzést kapunk. A klaviatúra a készülék pereméig fut és numerikus részt is kapott.

<


[+]

A készülék elülső élén, a tapipad magasságában négy apró lyuk mögött tanyázik a készülék négyes mikrofonrendszere, amely a Full HD felbontású kamerával (ez az AI Camera rendszerrel arckövetést, háttérelmosást és más trükköket is kínál) együtt a videokonferenciázást hivatott jobb minőségben biztosítani. Az oldalakon két USB 3.2 Gen1 Type-C , két Type-A (USB 3.2 Gen1), egy HDMI és egy kombinált hangcsatlakozó található.


[+]

Ami a MateBook 16s változatot illeti, ennek egyelőre magyarországi ára nincs, de a világ első Core i9-es, az Intel EVO paramétereinek megfelelő 16 hüvelykes ultrabookjaként nem lesz olcsó. Ez a felső kategóriás noteszgép Core i7-12700H-val vagy Core i9-12900H-val érkezhet, a körítés pedig 16 GB RAM-ból és 512 GB-os vagy 1 TB-os SSD-ből áll.


[+]

A legkisebb modell ára 1700 euró. Az alumíniumból készült, összesen unibody házban egy 84 Wh-s akkumulátor lapul, ezt egy 135 wattos (!) USB-PD gyorstöltővel tudjuk feltölteni. A kijelző sem éppen átlagos: 3:2-es képarányt és 2560x1680 pixeles felbontást kínál, és a kötelező 100% sRGB lefedettség mellett gyári kalibrációt is, amivel Delta E<1-nek megfelelő színhűséget ígér a Huawei minden 16s tulajdonosnak. Ennél a modellnél a gyártó nem erőltette a numerikus billentyűzetet, tehát „csak” a standard gombokat kapjuk, nagyobb közökkel, viszont két oldalon ott vannak a hangszórók, amelyek így jobb hangminőséget adnak, mintha alul az asztal felé sugároznának. A tapipad viszonylag nagy, 140x90 mm-es méretű és üveg felületű, de a kijelző is érintésérzékeny. Természetesen a MateBook 16s is megkapta a Full HD felbontású AI Camera webkamerát.


[+]

A csatlakozókat illetően egy Thunderbolt 4 és egy USB 3.2 Gen2 áll rendelkezésre Type-C konnektorok formájában, míg két Type-A interfész USB 3.2 Gen1 kapcsolatot kínál. Ezeken kívül kombinált hangcsatlakozó és HDMI is elérhető a MateBook 16s oldalain.


[+]

Ennyit tehát az aktuális eszközökről, de mit hoz a jövő? Nos, a Huawei, mint a világ immár ötödik éve legtöbb szabadalmat jegyző cége, amely az Alphabet mögött a világon a második legnagyobb összeget fordítja kutatás-fejlesztésre (ez tavaly 17,5 milliárd eurót tett ki, ami a bevétel 22 százaléka) stratégiáját több (egész pontosan hat) szegmensre osztja. Az első – és legfontosabb – továbbra is a mobil, az okostelefonok, de a második rögtön a „nem okostelefon eszközök” csoport, a noteszgépek, monitorok, PC-k, és így tovább, ahol szintén nem állnak le a fejlesztések, és egyre újabb és újabb szegmensek felé szeretnének terjeszkedni (a maradék négy stratégiai terület egyébként a HMS ökoszisztéma, az autós és okosotthonos rendszerek, illetve a B2B megoldások). A notebookok esetében így akár még idén megjelenhetnek egy x86-os 2 az 1-ben készülékkel, illetve a MateBook X családra is vár egy frissítés. Aki gamer noteszre vár Huawei logóval, az némileg csalódni fog, információink szerint 1-2 évig még szinte biztos, hogy nem kerülhet erre sor, ellenben a spektrum másik oldalán, az üzleti modellek között a tervek szerint készülhetünk újdonságokra. Ez az egyelőre még csak egy dián szereplő Matebook B széria lenne, amivel a Huawei a B2B irányba mozdulna el.


[+]

Arról nem sikerült konkrét információkat szereznünk, hogy pontosan milyen eszközökre lehet itt számítani, vagy esetleg a meglévő MateBookok kapnának az üzleti vásárlókat érdeklő extrákat (hosszabb támogatás, távoli menedzsment, stb.), de valószínűleg is-is lesz az irány: először elkezdik a szoftveres oldallal, majd később érkeznek a ThinkPadeket, EliteBookokat, Lattitude-okat célzó MateBook B notebookok.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés