HP ZBook Fury 17 G7: kőkemény munkagép

Nem köt kompromisszumot és nem próbál másnak látszani a HP notebookja, mint ami: mobil munkaállomásnak.

Bevitel, hang, üzemidő, értékelés

Ahogy az egy 17”-es munkaállomástól elvárható, a ZBook Fury 17 teljes értékű, numerikus résszel rendelkező billentyűzetet kapott, ami háttérvilágítással is rendelkezik, és kifejezetten kényelmes. Gombjai határozottan, kissé rövid úton, de nem túl keményen járnak, a ház merevsége pedig kiváló, semmi nyoma hajlékonyságnak, puhaságnak. A kiosztást a napi használatban jónak találtuk, de kissé fájlaltuk, hogy a kurzormozgató gombok nem kaptak nagyobb helyet, a sorba rejtett bekapcsológomb pedig kifejezetten megszokást igénylő döntés. A félmagas felső sorban található Fn billentyűk másodlagos funkciókat is kaptak, ebből az F12-é többé-kevésbé még testre is szabható.


[+]

A billentyűzet alatt jobb oldalon az ujjlenyomat-olvasót találjuk, ez gyorsan és megbízhatóan dolgozik, úgy, ahogy azt manapság a mobiltelefonoknál megszokhattuk. Ha ezt valamiért nem favorizáljuk, akkor arcfelismerés is rendelkezésre áll. A csuklótámasz közepén a méretes, 124 x 59 mm-es felülettel rendelkező tapipad található. Kényelmes, felülete megfelelően csúszós és a többujjas gesztusokat is támogatja. Alul-felül 3-3 fizikai gomb határolja – a felső három természetesen a HP professzionális gépeinél szinte kötelező Pointing Stickhez tartozik.

Hangminőségét tekintve a Fury 17 a jobbak közé tartozik: nemcsak a Bang & Olufsen név, de a nagyméretű, merev és masszív gépház, illetve a hangszórók felfelé néző elhelyezése is segíti a notebookot abban, hogy az átlagnál szebben szólaljon meg. A maximális hangerő és a dinamika mellett a frekvenciaátvitel is kifejezetten jó, már 110 Hz környékén használható basszust kapunk. Ez persze még mindig csak a mélytartomány felső része, de notebookoknál ritkaság, hogy ilyen mélyről indulna ez.

Üzemidő

Bár ez a gép inkább asztali munkára termett, akkor sem jön zavarba, ha ez az asztal minden áramforrástól távol helyezkedik el, a HP ugyanis 94 Wh-s akkumulátort választott, ami, ha nem is kiemelkedő, de a teljesítményigényes hardvert figyelembe véve mindenképpen jónak mondható üzemidőt kínál, és átlagos terhelés mellett egy munkanapot akár a töltő otthonhagyása mellett is kihúzhatunk. A töltő egyébként a notebook méretéhez képest egész „filigrán”, vékony egység, 150 wattos teljesítménnyel.

Értékelés

Hordozható munkaállomásként vizsgálva sok jó tulajdonsággal rendelkezik a HP ZBook Fury 17 G7, ám van vele egy kisebb probléma: a boltokban már a következő generáció is kapható, melyben már 11. generációs processzorokat és újabb grafikát találhatunk. Hogy megéri-e várni a G8-ra, persze nagyban függ az elérhetőségtől és az ártól is, mely kifejezetten borsosnak mondható jelen esetben. Ebből ugyanakkor még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, hiszen ezt a notebookot elsősorban nem a konzumer piacon értékesíti a gyártó, így az ár szinte minden esetben egyedi, és tartalmazhat a hardveren túl számos gyártói szolgáltatást is, például akár 4-5 éves garanciaidőt, következő munkanapi helyszíni kiszállást és hibaelhárítás megkezdését, véletlen baleset elleni védelmet stb.

Az általunk kipróbált példány – legalábbis a mobile workstation szegmenst vizsgálva – egy középkategóriás modellnek tekinthető, hiszen processzora ugyan erős, de a GPU, a háttértár és a RAM tekintetében is bőven lehetne még bővíteni. Szerencsére éppen az utóbbi kettő az, ami esetében ez könnyen megtehető, a kiváló minőségű gépház ugyanis két mozdulattal nyitható, a bővítés így pofonegyszerű. Összességében elmondható, hogy erősebb hardverrel lehetne igazán kihasználni a ZBook Fury 17 képességeit.


[+]

Amit viszont nem tudunk bővíteni, pedig érdemes lenne, az a képernyő, márpedig ez a 17”-es panel túlzottan „átlagos” a ZBook Fury képességeihez (és árához) viszonyítva, és inkább olyan feladatokra alkalmas, ahol sem különösebb színhűségére (multimédia), sem extrém magas felbontásra (CAD/CAE stb.) nincs szükség, de a tipikus ZBook-felhasználó valószínűleg jobban jár valamelyik 4K-s panellel.

Szerencsére ezektől eltekintve az alapok teljesen rendben vannak: a gépház, mint említettük, nemcsak jól bővíthető, de kivitele is igényes, a csatlakozókínálat gazdag, a hűtőrendszer pedig kiváló (bár kissé hangos). Az extrák tekintetében a gyártótól megszokott támogatás (mely hivatott ellensúlyozni a magas árat és nem csak vállalati ügyfeleknek elérhető), a gyors ujjlenyomat-olvasó, az arcfelismerést is támogató webkamera pedig már csak felteszi az i-re a pontot.

Wombath

A HP ZBook Fury 17 G7 notebookot az EURO One számítástechnikai Zrt. bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés