Hirdetés

HP ZBook Fury 17 G7: kőkemény munkagép

Nem köt kompromisszumot és nem próbál másnak látszani a HP notebookja, mint ami: mobil munkaállomásnak.

Tapasztalatok

Kijelző

A ZBook Fury 17 G7 háromféle kijelzővel rendelhető. A legolcsóbb, ami tesztalanyunkban is található, Full HD felbontást, illetve méréseink szerint 315 cd/m² maximális fénysűrűséget és 1029:1 kontrasztot kínál.

[+]

A BOE gyártmányú IPS panel az sRGB színtér 87,4%-át fedi le, háttérvilágításának egyenletessége, illetve kalibrálás nélkül színhűsége is csak közepesnek mondható, a delta E átlagos értéke meghaladja a 2,5-öt.

[+]

Akinek ezek az értékek nem felelnek meg vagy kevesli a Full HD felbontást, az három másik, UHD panel közül is válogathat – mindegyik 100%-os DCI-P3 színteret és 550 nites fénysűrűséget kínál. A különbség, hogy egyikük érintésérzékeny, a másik kettőből pedig az egyik matt, másik fényes felületű.

Használat közben

Mint az eddig leírtakból is kitalálható, a HP ZBook Fury 17 igen combos hardverrel is szerelhető, ennek megfelelő a hűtőrendszer is, mely a klasszikus hőcsövek helyett vapor chamberre épül és két ventilátort használ. Ennek megfelelően alakulnak a hőmérsékletek is, bár némileg meglepő, hogy a HP mérnökei mennyire konzervatívan bántak a fogyasztási és hűtési profilokkal.

A notebook terhelés nélkül alapvetően némán dolgozik, de elég csak minimálisan igénybe venni, és ventilátorai máris magasabb fordulatszámra kapcsolnak, ami, ha nem is extrém zavaró, de határozottan süvítő hangot jelent. Amennyiben a terhelés processzorcentrikus, a CPU fogyasztása körülbelül 15 másodpercig 85 wattra ugrik fel, utána viszont visszaesik a specifikációkban is szereplő 45 wattos értékre. Mindehhez egy rövid, 94 °C-ot elérő kiugrás tartozik a hőmérsékletben, mely utána 66 °C-on stabilizálódik. Ez remek érték, de talán jobb lenne, ha mondjuk +10 °C-ért cserébe egy halkabb hűtést kapnánk.

A CPU mellett a GPU-t is terhelő feladatok során hasonló értékeket láthatunk: a Quadro fogyasztása 26 watt (dicséretet érdemel a HP, hogy ettől még a CPU nem csökkenti a tempót), hőmérséklete pedig 68 °C. Ilyenkor egyébként a CPU is kicsit melegebbé válik, hiszen, mint az alábbi görbéből is kiderül, a két egység valamennyire fűti egymást. Ugyanakkor az, hogy a 45 wattos és a 45+26 wattos fogyasztás között hőmérsékletben ennyire kicsi a különbség, arra utal, hogy a hűtőrendszer kiváló, nagy valószínűséggel a Xeonnal és Quadro RTX 5000-rel szerelt csúcskonfigurációval is könnyedén megbirkózik.

[+]

Bár a ZBook Fury 17 nem kifejezetten egy ölbe való munkagép, de mindenképpen jó hír, hogy burkolata hosszabb terhelés után sem melegszik kényelmetlenül. Ebben persze nemcsak a ventilátoroknak van szerepük, hanem a 17-es méretnek is, így a billentyűzeten sehol sem mértünk 32 °C-nál magasabb hőmérsékletet, és alul is csak a szellőzőnylásoknál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés