HP ZBook Fury 17 G7: kőkemény munkagép

Nem köt kompromisszumot és nem próbál másnak látszani a HP notebookja, mint ami: mobil munkaállomásnak.

Bevezető, dizájn

Elég sok notebookot tesztelünk, és ezek egy része az utóbbi időben nem egy, hanem sokszor két kategóriában próbál játszani. Ilyenek például a jól hordozható gamer noteszek, a játékra is bevethető kreatív notik vagy mondjuk a dedikált GPU-nak köszönhetően munka mellett szórakozásra is igénybe vehető ultrabookok. A HP ZBook Fury G7 viszont pontosan tudja, hogy mi akar lenni: egy hordozható munkaállomás, nem több, de semmiképpen sem kevesebb, tervezői ennek megfelelően alkották meg.

Külső

A HP notebookoktól ugyan nem idegen a formabontó, izgalmas külső sem, de a céget mégis inkább a konzervativizmus, mintsem a kísérletezés jellemzi. Ez a G7-re hatványozottan igaz, a noteszgép tökéletesen képviseli a „szögletes tálca” formanyelvet. Egyetlen díszeként a fedlapon megjelenő nagy, krómozott Z betű jelenik meg – ez talán egy kicsit nagyobb a kelleténél, egy kisebb, vékonyabb vonalakkal meghúzott jelzés talán jobban illeszkedne stílusában a géphez (és a cég aktuális logójához is, melyet a kijelző alatt láthatunk).


[+]

Összerakás és anyagválasztás tekintetében nem panaszkodhatunk, a gépház masszív, nem recseg, nem csavarodik, nincsenek illesztési hézagok, és érzésre sem csak papíron tudja a MIL-STD-810H szabványban rögzített értékeket. Mindennek persze ára van, ami a mobilitásban jelentkezik: a ZBook Fury 17 nem is próbálkozik azzal, hogy könnyű és kicsi legyen, hiszen tömege 2,91 kg, mérete pedig 399 x 267 x 27 mm.


[+]

A kijelzőt két masszív, dupla forgásponttal rendelkező zsanér tartja, ezek súlyozása jól eltalált, a képernyő egy kézzel nyitható és mozgatható, ha pedig szükséges, 180 fokban is hátra tudjuk hajtani. A keret vastagsága mai szemmel átlagosnak mondható, felül gond nélkül elfér a fizikai zárral is rendelkező webkamera, alul pedig a már említett HP logó.

[+]

Hirdetés

Az alsó részen a billentyűzet feletti finom rácsozat a Bang & Olufsen hangszórókat rejti, és bőven van hely csuklónknak is. Alul egy rendkívül könnyen eltávolítható burkolatot találunk: a középen látható retesz eltolása után ez a lemez elcsúsztatható és leemelhető. Így a fő komponensek, tehát a memória és a háttértár válik egyszerűen bővíthetővé, illetve az akkumulátort is könnyen, két retesz oldásával eltávolíthatjuk, ha például cserére szorulna.


[+]

Külső perifériákra csatlakozók egész garmadája vár a notebook vaskos oldalain: a bal szélen SmartCard olvasó, kombinált hangcsatlakozó, három USB 3.1 Gen1 (Type-A) konnektor és Gigabit Ethernet kivezetés sorakozik, a jobb szélen pedig SD kártyaolvasó, HDMI, mini DisplayPort és két Thunderbolt 3 (Type-C) található.

Hardver és teljesítmény

Belső

A ZBook Fury 17 G7 konfigurációja igen széles skálán mozog, processzorból például Intel Core i3-10300H-tól egészen Core i9-10885H-ig, illetve Xeon W-10885M-ig terjed a választék. Az általunk tesztelt modell egy felsőkategóriás változat Core i7-10750H-val, melyet 16 GB RAM egészít ki (a maximális támogatott mennyiség 128 GB ECC nélkül és 64 GB ECC-vel). Mobil munkaállomásként természetesen dedikált grafikát is kapunk, itt a kategóriának megfelelően elsősorban Quadro GPU-k választhatók – a tesztgépbe Quadro T1000 Max-Q került, ami azért ma már kissé koros, hiszen a Turing architektúrára épül. Alapja az TU117, mely a GTX 1650-ben is dolgozik, de jelen esetben hivatalosan 765 MHz-es alap- és 1150 MHz-es Boost órajellel.

A háttértár esetében elég sok a variációs lehetőség, mert három M.2-es meghajtó is beépíthető, vagy egyik helyett használhatunk egy 2,5”-es meghajtót (ami félig az akkumulátor alá kerül, ezért jobb, ha maradunk az SSD-nél, bár a HP kínál HDD-ket is).

Specifikációk
Termék megnevezése HP ZBook Fury 17 G7
Processzor Intel Core i7-10750H – 2,6/5,0 GHz, 45 W TDP
Memória 1 x 16 GB (SK Hynix) DDR4-3200
Kijelző 17"-es, 1920x1080 pixeles BOE BOE08D3 IPS panel, 16:9-es képaránnyal, automata fényerőállítással
Grafika - Intel UHD Graphics 630
- NVIDIA Quadro T1000 Max-Q 4 GB GDDR5
Adattároló 512 GB Toshiba/Kioxia SSD, PCIe 3.0 x4
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció - Intel Wi-Fi 6 AX201
- Bluetooth 5.0
- Intel I219-V Ethernet (1GBASE-T)
Interfészek - 2 db Thunderbolt 3 (Type-C)
- 3 db USB 3.1 Gen1 Type-A (egyik töltésre is képes)
- 1 db HDMI
- 1 db mini DisplayPort
- 1 db Gigabit Ethernet
- 1 db kombinált 3,5 mm-es hangcsatlakozó
Extrák billentyűzetvilágítás, ujjlenyomat-olvasó, SD kártyaolvasó, SmartCard olvasó, IR kamera arcfelismeréshez
Akkumulátor 94 Wh
Méret 399 x 267 x 27 mm
Tömeg 2,91 kg
Operációs rendszer Windows 10 Pro
Gyártó honlapja www.hp.hu
Termék honlapja HP ZBook Fury 17
Fogyasztói ár 1 242 000 forint
Garancia 3 év

Teljesítmény

A Kioxia (Toshiba) gyártmányú SSD 512 GB-os kapacitásával és teljesítményével egyértelműen a középkategóriát képviseli, ráadásul egy munkaállomásba jobban illene egy legalább 1 TB-os modell. Ettől függetlenül sebessége elfogadható, nem várható, hogy ez fogja visszafogni a többi komponenst.

Az általános – és mellette multimédiás, illetve professzionális – felhasználást illetően nem rosszak az eredmények, de kiemelkedőnek sem mondanánk őket. Összehasonlítva például a szintén Core i7-10750H-val szerelt, de játékra kihegyezett Acer Nitro 5-tel, láthatjuk, hogy a főleg CPU-centrikus mérésekben a ZBook Fury nem marad szégyenben, de ahol a GPU komolyabb szerephez jut, ott a Turingra épülő Quadro bizony elmarad az RTX 3060 (Ampere) mögött, még akkor is, ha nem játékról van szó.

Mérés Eredmény
7-Zip Single / Multi 5467 / 33 725 MIPS
Cinebench R15 OpenGL / CPU 176,98 fps / 1258 cb
Cinebench R20 CPU Single / CPU Multi 501 / 2787 cb
Cinebench R23 CPU Single / CPU Multi 1285 / 6880 cb
Veracrypt64 SHA 256 / SHA 512 332 / 479 MB/s
PCMark 10 Extended 5434
PCMark 10 Essentials / Productivity 9120 / 7461
PCMark 10 Digital Content Creation / Gaming 5561 / 6229
PCMark 10 Office 2016 10 527
Procyon Photo Editing / Video Editing 5761 / 3141
SpecWPC 7-Zip Compress* 224,6 s
SpecWPC Blender BMW 1M* 109,3 s
SpecWPC Handbrake Normal / HQ 59,46 / 22,76 fps
SpecWPC Maya Shaded Wire 36,4 fps
SpecWPC Python SciPy* 112,97 s
* a kisebb érték a jobb

Amennyiben mégis játszani szeretnénk, például levezetésképp munka után, a ZBook Fury valamennyire partner ebben is, de azért a számokon (a méréseket Full HD felbontáson és a játékok közepes minőségi beállításai mellett végeztük) látszik, hogy egy alsókategóriás GeForce GPU 4 GB GDDR5 memóriával kiegészített Max-Q változatáról van szó.

Tapasztalatok

Kijelző

A ZBook Fury 17 G7 háromféle kijelzővel rendelhető. A legolcsóbb, ami tesztalanyunkban is található, Full HD felbontást, illetve méréseink szerint 315 cd/m² maximális fénysűrűséget és 1029:1 kontrasztot kínál.

[+]

A BOE gyártmányú IPS panel az sRGB színtér 87,4%-át fedi le, háttérvilágításának egyenletessége, illetve kalibrálás nélkül színhűsége is csak közepesnek mondható, a delta E átlagos értéke meghaladja a 2,5-öt.

[+]

Akinek ezek az értékek nem felelnek meg vagy kevesli a Full HD felbontást, az három másik, UHD panel közül is válogathat – mindegyik 100%-os DCI-P3 színteret és 550 nites fénysűrűséget kínál. A különbség, hogy egyikük érintésérzékeny, a másik kettőből pedig az egyik matt, másik fényes felületű.

Használat közben

Mint az eddig leírtakból is kitalálható, a HP ZBook Fury 17 igen combos hardverrel is szerelhető, ennek megfelelő a hűtőrendszer is, mely a klasszikus hőcsövek helyett vapor chamberre épül és két ventilátort használ. Ennek megfelelően alakulnak a hőmérsékletek is, bár némileg meglepő, hogy a HP mérnökei mennyire konzervatívan bántak a fogyasztási és hűtési profilokkal.

A notebook terhelés nélkül alapvetően némán dolgozik, de elég csak minimálisan igénybe venni, és ventilátorai máris magasabb fordulatszámra kapcsolnak, ami, ha nem is extrém zavaró, de határozottan süvítő hangot jelent. Amennyiben a terhelés processzorcentrikus, a CPU fogyasztása körülbelül 15 másodpercig 85 wattra ugrik fel, utána viszont visszaesik a specifikációkban is szereplő 45 wattos értékre. Mindehhez egy rövid, 94 °C-ot elérő kiugrás tartozik a hőmérsékletben, mely utána 66 °C-on stabilizálódik. Ez remek érték, de talán jobb lenne, ha mondjuk +10 °C-ért cserébe egy halkabb hűtést kapnánk.

A CPU mellett a GPU-t is terhelő feladatok során hasonló értékeket láthatunk: a Quadro fogyasztása 26 watt (dicséretet érdemel a HP, hogy ettől még a CPU nem csökkenti a tempót), hőmérséklete pedig 68 °C. Ilyenkor egyébként a CPU is kicsit melegebbé válik, hiszen, mint az alábbi görbéből is kiderül, a két egység valamennyire fűti egymást. Ugyanakkor az, hogy a 45 wattos és a 45+26 wattos fogyasztás között hőmérsékletben ennyire kicsi a különbség, arra utal, hogy a hűtőrendszer kiváló, nagy valószínűséggel a Xeonnal és Quadro RTX 5000-rel szerelt csúcskonfigurációval is könnyedén megbirkózik.

[+]

Bár a ZBook Fury 17 nem kifejezetten egy ölbe való munkagép, de mindenképpen jó hír, hogy burkolata hosszabb terhelés után sem melegszik kényelmetlenül. Ebben persze nemcsak a ventilátoroknak van szerepük, hanem a 17-es méretnek is, így a billentyűzeten sehol sem mértünk 32 °C-nál magasabb hőmérsékletet, és alul is csak a szellőzőnylásoknál.

Bevitel, hang, üzemidő, értékelés

Ahogy az egy 17”-es munkaállomástól elvárható, a ZBook Fury 17 teljes értékű, numerikus résszel rendelkező billentyűzetet kapott, ami háttérvilágítással is rendelkezik, és kifejezetten kényelmes. Gombjai határozottan, kissé rövid úton, de nem túl keményen járnak, a ház merevsége pedig kiváló, semmi nyoma hajlékonyságnak, puhaságnak. A kiosztást a napi használatban jónak találtuk, de kissé fájlaltuk, hogy a kurzormozgató gombok nem kaptak nagyobb helyet, a sorba rejtett bekapcsológomb pedig kifejezetten megszokást igénylő döntés. A félmagas felső sorban található Fn billentyűk másodlagos funkciókat is kaptak, ebből az F12-é többé-kevésbé még testre is szabható.


[+]

A billentyűzet alatt jobb oldalon az ujjlenyomat-olvasót találjuk, ez gyorsan és megbízhatóan dolgozik, úgy, ahogy azt manapság a mobiltelefonoknál megszokhattuk. Ha ezt valamiért nem favorizáljuk, akkor arcfelismerés is rendelkezésre áll. A csuklótámasz közepén a méretes, 124 x 59 mm-es felülettel rendelkező tapipad található. Kényelmes, felülete megfelelően csúszós és a többujjas gesztusokat is támogatja. Alul-felül 3-3 fizikai gomb határolja – a felső három természetesen a HP professzionális gépeinél szinte kötelező Pointing Stickhez tartozik.

Hangminőségét tekintve a Fury 17 a jobbak közé tartozik: nemcsak a Bang & Olufsen név, de a nagyméretű, merev és masszív gépház, illetve a hangszórók felfelé néző elhelyezése is segíti a notebookot abban, hogy az átlagnál szebben szólaljon meg. A maximális hangerő és a dinamika mellett a frekvenciaátvitel is kifejezetten jó, már 110 Hz környékén használható basszust kapunk. Ez persze még mindig csak a mélytartomány felső része, de notebookoknál ritkaság, hogy ilyen mélyről indulna ez.

Üzemidő

Bár ez a gép inkább asztali munkára termett, akkor sem jön zavarba, ha ez az asztal minden áramforrástól távol helyezkedik el, a HP ugyanis 94 Wh-s akkumulátort választott, ami, ha nem is kiemelkedő, de a teljesítményigényes hardvert figyelembe véve mindenképpen jónak mondható üzemidőt kínál, és átlagos terhelés mellett egy munkanapot akár a töltő otthonhagyása mellett is kihúzhatunk. A töltő egyébként a notebook méretéhez képest egész „filigrán”, vékony egység, 150 wattos teljesítménnyel.

Értékelés

Hordozható munkaállomásként vizsgálva sok jó tulajdonsággal rendelkezik a HP ZBook Fury 17 G7, ám van vele egy kisebb probléma: a boltokban már a következő generáció is kapható, melyben már 11. generációs processzorokat és újabb grafikát találhatunk. Hogy megéri-e várni a G8-ra, persze nagyban függ az elérhetőségtől és az ártól is, mely kifejezetten borsosnak mondható jelen esetben. Ebből ugyanakkor még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, hiszen ezt a notebookot elsősorban nem a konzumer piacon értékesíti a gyártó, így az ár szinte minden esetben egyedi, és tartalmazhat a hardveren túl számos gyártói szolgáltatást is, például akár 4-5 éves garanciaidőt, következő munkanapi helyszíni kiszállást és hibaelhárítás megkezdését, véletlen baleset elleni védelmet stb.

Az általunk kipróbált példány – legalábbis a mobile workstation szegmenst vizsgálva – egy középkategóriás modellnek tekinthető, hiszen processzora ugyan erős, de a GPU, a háttértár és a RAM tekintetében is bőven lehetne még bővíteni. Szerencsére éppen az utóbbi kettő az, ami esetében ez könnyen megtehető, a kiváló minőségű gépház ugyanis két mozdulattal nyitható, a bővítés így pofonegyszerű. Összességében elmondható, hogy erősebb hardverrel lehetne igazán kihasználni a ZBook Fury 17 képességeit.


[+]

Amit viszont nem tudunk bővíteni, pedig érdemes lenne, az a képernyő, márpedig ez a 17”-es panel túlzottan „átlagos” a ZBook Fury képességeihez (és árához) viszonyítva, és inkább olyan feladatokra alkalmas, ahol sem különösebb színhűségére (multimédia), sem extrém magas felbontásra (CAD/CAE stb.) nincs szükség, de a tipikus ZBook-felhasználó valószínűleg jobban jár valamelyik 4K-s panellel.

Szerencsére ezektől eltekintve az alapok teljesen rendben vannak: a gépház, mint említettük, nemcsak jól bővíthető, de kivitele is igényes, a csatlakozókínálat gazdag, a hűtőrendszer pedig kiváló (bár kissé hangos). Az extrák tekintetében a gyártótól megszokott támogatás (mely hivatott ellensúlyozni a magas árat és nem csak vállalati ügyfeleknek elérhető), a gyors ujjlenyomat-olvasó, az arcfelismerést is támogató webkamera pedig már csak felteszi az i-re a pontot.

Wombath

A HP ZBook Fury 17 G7 notebookot az EURO One számítástechnikai Zrt. bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés