Hirdetés

Bemutatkozott a HP ZBook mobil munkaállomások új generációja

Az előző modellgenerációban vált ki a prémium EliteBook termékvonalból a maximális mobil teljesítményt kínáló HP munkaállomások sorozata, melyet azóta ZBook néven ismerünk és szeretünk. A napokban bemutatkozott a két nagyobb méretű modell, a 15,6 hüvelykes ZBook 15 és a 17,3 hüvelykes ZBook 17 felújított változata, melyeket a G2 (második generáció) utótagról lehet felismerni. A robusztus külső szinte változatlan maradt, megtartották a magnézium-ötvözet vázat és szálcsiszolt alumínium burkolati elemeket, melyek együttese megfelel a MIL-STD-810G katonai szabvány ütési ellenállósággal kapcsolatos részének, a nemzetközi bemutatón pedig lazán ráállt az újdonságra a HP egyik munkatársa.

Ezt is kibírja az új HP ZBook
Ezt is kibírja az új HP ZBook (forrás: Notebook Review)

Túl sokat a beltartalom sem változott, frissült a 4. generációs Intel Core i5 és Core i7 (tehát Haswell architektúrás) processzorok kínálata, az NVIDIA Quadro grafikus kártyái mellett az AMD FirePro W5170M (ZBook 15 G2) és FirePro W6170M (ZBook 17 G2) is választható (amik egyelőre nem szerepelnek az AMD weboldalán), a gépházon pedig feltűnt a szélvészgyors Thunderbolt 2 csatlakozó. A motorházfedél alatti újdonság még a HP Z Turbo Drive, ami nem más mint egy PCI Express (feltehetően m.2 formátumú) csatlakozó SSD-k számára. Természetesen kérhető LTE modem, a Wi-Fi adapter pedig két adatfolyamos ac szabványnak felel meg, és a szokásos vállalati extrák mint a dokkoló, Smart Card illetve Express Card foglalat, ujjlenyomat-olvasó, Intel vPro platform, TPM chip vagy a második merevlemezre, esetleg súlycsökkentő modulra cserélhető optikai meghajtó sem maradhat el.

Érdekes, hogy a kisebb 15,6 hüvelykes ZBook 15 G2 kapta a nagyobb felbontású kijelzőt, a Full HD, vagyis 1920x1080 pixeles mellett QHD+ vagyis 3200x1800 pixeles IPS panellel is kapható, ami sajnos nem tartozik a magas fokú színhelyességet garantáló DreamColor családba. Ilyen képernyőt csak a 17,3 hüvelykes ZBook 17 G2-höz kérhetünk, 1920x1080 pixeles felbontással. A nagyobb modellnél pedig 1600x900 pixeles kijelző is rendelhető, míg a kisebb adatlapján egyelőre nem találtunk ilyet. Meg kell még jegyezni, hogy a ZBook 15 G2-nek egy, a ZBook 17 G2-nek viszont két darab 2,5 hüvelykes merevlemezhelye van, amelyekhez a többi komponenshez hasonlóan nagyon könnyű a hozzáférés. A két új ZBook már szeptember végén elérhető lesz, a 15"-es ajánlott ára 1499 dollárról, a 17"-es ajánlott ára pedig 1749 dollártól indul, de idehaza a korábbi gyakorlat szerint valószínűleg sokkal drágábbak lesznek. A karcsúbb ZBook 14 felfrissítésére még várni kell egy kicsit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés