Hirdetés

Három plusz egy monitor

Értékelés

Ami azt illeti, a bemutatott modellek nem tudtak nekünk meglepetést okozni. A külsőségekben a gyártók néha próbálnak valamit újítani, próbálnak modernebb, szebb formatervezésű kijelzőket piacra dobni, de a designerek ötleteinek tárháza is véges (például a Dell 2407WFP és 2408WFP külsőre teljesen megegyezik). Belsőleg még ennyi mozgásterük sincs, hiszen ezen a területen alapvetően a panelgyártók felelőssége, hogy felmutassanak valamit. A monitor gyártója esetleg megpróbálja feldobni a kijelzőt egy jobb elektronikával, netán továbbfejlesztett háttérvilágítással. Az elmúlt egy-másfél évben a TFT LCD panelek gyakorlatilag nem léptek előre semmit, és nem nagyon látjuk, hogy mi változtatna ezen. Elég ha megemlítjük, hogy a TN+film panelek a dinamikus kontrasztot és az overdrive-ot leszámítva szinte ugyanolyanok, mint mondjuk 5 évvel ezelőtt. Ha az ember bemegy a boltba, és kell neki adott összegért egy LCD kijelző, természetesen felmerül a kérdés, hogy melyiket vegye meg? Szerintünk azt, amelyik külsőre tetszetős, megfelelő az ára, és egy esetleges meghibásodást követően várhatóan nem lesz gond a garancia értékesítésével. Műszakilag nem sok új van a nap alatt, és ez a tendencia lassan eléri a modernebb kijelzőket is.

Tesztünk egyértelmű győztese a Dell UltraSharp 2408WFP. Külsőre – szerintünk – megnyerő, funkcionalitásban, a felkínált csatlakozók számában is az élen áll, belsőleg is az egyik legjobb, és ára is igen kedvező. Az összes eddig bemutatott 24 colos modell közül szerintünk ez a legjobb vétel jelenleg. A Dell a pixelhibákra vonatkozóan az ISO 13406-2 Class II szabvány szerint jár el.

Az LG L245WP picit butább, mint a Dell 2408WFP, de olcsóbb is. Szerintünk a Dell megéri azt a 10–15 000 forint felárat az LG-vel szemben, ezért a L245WP-t nem különösebben ajánlanánk megvételre. Ha sikerülne mondjuk 20 000 forinttal olcsóbban beszerezni, akkor elgondolkodnánk a dolgon. Az LG a Samsunghoz hasonlóan nem engedélyezi a főpixel-hibákat, a teljes pixelhiba (amely három alpixelből áll) a monitor cseréjére jogosít fel. Az szubpixelhibákra vonatkozóan az LG egyéni szabályzata az érvényes.

A Samsung SyncMaster 245T hasonlóan szerepelt a Dell 2408WFP-hez, bár csatlakozókínálata szegényesebb (kártyaolvasót és DisplayPortot nem találunk rajta), képességeiben alapvetően megegyezik azzal. Sajnos a 245T jelenleg nagyon túl van árazva, a Dell 2408WFP-t ismerve 190–200 000 forintot nem ér meg. A Samsungnál jelenleg egyetlen pixelhiba (vagy szubpixelhiba) is cserére jogosít 3 napon belül. A 3 nap letelte után az ISO 13406-2 Class II szabványt kell alkalmazni.

A Lenovo L220x egy érdekes alternatíva. Külsőre nekünk nem különösebben tetszett, de ez egyéni preferencia kérdése. Belsőleg jól vizsgázott, megszorongatta a Samsung és a Dell 24 colosát, így ezen a téren nincs kifogásolnivalónk. Egyetlen problémánk vele, hogy túl aprók a képpontok, 22 colon helyeztek el 1920x1200 pixelt, ez pedig kisebb – illetve nagyítás esetén életlenebb – betűket eredményez. Ha egy notebook-felhasználó meg tudja szokni, akkor valószínűleg más is, de a komfortérzet már nem az igazi. Az L220x tetszett, de csak kipróbálás után ajánljuk megvételre, a kisebb képpontokból fakadó előnyöket/hátrányokat látni kell előtte. A Lenovo is az ISO 13406-2 Class II szabvány szerint szokott eljárni, ha pixelhibát fedezünk fel a monitoron.


Dell UltraSharp 2408WFPLenovo L220x

fLeSs

A Dell 2408WFP és az LG L245WP monitort a HRP Hungary Kft.-től, a Samsung 245T-t pedig a Samsung Magyarországtól kaptuk tesztelésre. A Lenovo L220x az Mmd PR Hungarynek köszönhetően vendégeskedett nálunk, a HD-teszteléshez használt Asus Blu-ray lejátszót pedig az Computer Emporium Kft. biztosította.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés