Hirdetés

Három plusz egy monitor

Hirdetés

LG Flatron L245WP-BN

Az LG-től korábban nem járt nálunk 24 colos kijelző, ezért megvizsgáltuk a számunkra is elérhető L245WP-t, annak is fekete színű, BN változatát. Az LG egy óriási cég, és a monitorok piacán is ismert, sőt közkedvelt, ugyanakkor kicsit különc módjára inkább csak az olcsóbb árszegmensben aratja a babérokat, mert amióta az LG.Philips együttműködésnek köszönhető IPS panelek jóformán eltűntek a piacról, azóta főként az olcsó AUO MVA és TN paneleket favorizálja. A 245WP-t egy kicsit leharcolt dobozban kaptuk kézhez, egy valódi mintapéldánnyal volt dolgunk, ki tudja, hány helyen járt már előttünk. A monitor mellett nem találtunk túl sok mindent, leírásokat, tápkábelt, USB kábelt és egy DVI/HDMI kábelt, amiből arra lehet következtetni, hogy a monitoron van HDMI csatlakozó.


LG L245WP [+]

Az L245WP külsőre igen puritán, a designerek nem vitték túlzásba a cicomát. Szerintünk ezzel nincs semmi probléma, de azért lehetne a jelenleginél egy kicsit vonzóbb is a burkolat. A teljesen fekete káva szép keskeny, ami optikailag nagyítja a kijelzőt. A bal felső sarokban egy Flatron logót találunk, középen alul az LG logó látható, míg a jobb alsó sarokban vannak a kezelőszervek. Maga a káva mattfekete, viszont a talpon található réteg lakkozott hatást kelt, csillog, ezen a területen tisztogatás nélkül gyorsan jól láthatóvá válik a por. A kijelző támogatja a portré módot.


Hátulról és a talp [+]

A panel hátulsó kialakításával, ami a külsőségeket illeti, nemigen foglalkozott a gyártó, a műanyag borítás mattfekete, a panel számára biztosított a szellőzés. A panelt tartó állványon egy kis, kábelek számára kialakított hurok található. A talapzatot sajátkezűleg kell felszerelni, ez nem okoz különösebb gondot senki számára. Alján egy „tányér” látható, ennek segítésével a monitor mindkét irányba 90 fokkal forgatható el.


Oldalról [+]

A 245WP ergonómiai szempontból is megfelelő, lehetőségünk van a magasság beállítására, igaz, ezt csak kb. 5 cm-es intervallumon belül tehetjük meg. A panel előre- és hátradönthető kb. 5, illetve 20–25 fokkal.


Csatlakozás [+]

A monitor hátoldalán találjuk a csatlakozókat. Érdekesség, hogy a tápcsatlakozótól jobbra találunk egy másik tápkonnektort is, felirata szerint ez egy DC kimenet. Az L245WP ezenkívül felkínál egy analóg D-Sub és egy HDMI csatlakozót, komponens bemeneteket és két USB portot, melyek a panel oldalába vannak beépítve. A Dell 2408WFP ugyan sokkal jobban fel van szerelve, de ha a funkcionalitást nézzük, akkor az L245WP-vel sincs gond.


Kezelőszervek [+]

A kezelőszervek a káva jobb alsó felén találhatók. A képen csak feliratokat látunk, a gombokat valójában a panel aljába ágyazva találjuk, így a feliratok alapján kell tájékozódnunk közöttük. Ez egy darabig szokatlan, de idővel megszokja az ember. A kezelőszervek kialakítása szerintünk lehetne igényesebb is, kicsit olyan ez, mint amikor az Eizo az amúgy tökéletes belsejű monitort elrontja ilyen kis apró bakikkal.


OSD [+]

Az OSD igen egyszerű és könnyen átlátható, kicsit szokatlan a Samsung és Dell monitorok után. Ráadásul amikor utoljára LG monitorral volt dolgunk, az adott típuson nem is volt OSD (L1900J). Ennek ellenére az L245WP menürendszerében minden számunkra szükséges opciót megtalálunk. Az opciók között három előre beállított profil látható, ráadásként ott van a User beállítás, vagyis a sajátunk. A menürendszer nem olyan „szép”, mint a Dellé, komoly problémánk azonban ezzel sem akadt. Egy kifogásunk azonban van: a fényerő és a kontraszt beállítása során egyetlen gombnyomás 2%-os eltérést eredményezett, ami nem teszi lehetővé a finomhangolást. Szerencsére az alapszínek beállításánál ennek pont a fordítottját tapasztaltuk, 1%-os eltéréshez két gombnyomásra volt szükség.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés