2019. augusztus 20., kedd

Útvonal

Hírek » Monitor rovat

Piacon a Fujitsu Siemens energiatakarékos monitorai

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

Szeptemberig négytagúra bővül a ScenicView Eco család, melynek tagjai készenléti üzemmódban nem fogyasztanak áramot.

Piacra kerültek a Fujitsu Siemens környezetkímélő, „zéró wattos” monitorai, melyek készenléti üzemmódban egyáltalán nem fogyasztanak áramot. Az egyszerű és olcsó – az idei CeBIT innovációs díjával jutalmazott – megoldás a videobemeneten érzékelt jelhez igazítja a kijelző működését; ha érkezik kép a számítógéptől (akár analóg, akár digitális csatornán), akkor bekapcsolódik, ha viszont nincs jel, akkor nem csupán inaktív, hanem teljesen kikapcsolt állapotba kerül.

Az elektronikai eszközök stand-by állapotban jelentkező, készülékenként csupán néhány wattos fogyasztása régóta vörös posztó a környezetvédők szemében. Tipikusan ez az a tétel, amit az egyes emberek, háztartások hajlamosak figyelmen kívül hagyni, hiszen a készülékek számától és típusától függően ez évente is csupán pár száz vagy pár ezer forintos költséget jelent. Országos szinten vagy a kontinens egészét tekintve azonban már komoly energiapazarlásról beszélhetünk, hiszen a háztartások sokaságához hozzájönnek még a nagy gépparkokat fenntartó nagyvállalatok is. Egy német tanulmány szerint, ha az elektronikai készülékek készenléti üzemmódban egyáltalán nem fogyasztanának, akkor csak az Európai Unióban évente 35 terawattórányi energiát lehetne megtakarítani; az EU-s Stand-by Kezdeményezés pedig abból indul ki, hogy az európai háztartások és irodák fogyasztását összegezve a kapott energiamennyiség 10 százalékát emészti fel a különféle eszközök készenléti üzemmódja.

Fujitsu Siemens ScenicView P20W-5 Eco

Mindennek fényében nem meglepő, hogy a ScenicView Eco monitorok iránt már most nagy az érdeklődés, és a Fujitsu Siemens a szabadalmi eljárás alatt álló megoldást más gyártók számára is licencelni kívánja. Az energiatakarékos kijelzők közül elsőként a 20 hüvelykes ScenicView P20W-5 Eco és a 22 hüvelykes P22W-5 Eco érhető el, szeptemberre várható a 24 és 26 hüvelykes változatok megjelenése. A P20W-5 és a P22W-5 egyaránt 1680x1050 pixeles felbontással, 5 ms-os válaszidővel, 1000:1 kontrasztaránnyal jellemezhető, a TN panel betekintési szögei 10:1 kontraszt mellett 160/160 fokosak. A maximális fényerő 300 cd/m², a beállított értéket a monitorok a környezeti fényviszonyok változásához igazodva automatikusan képesek korrigálni. Az analóg mellett HDMI bemenet is rendelkezésre áll. Az Eco modellcsalád legkisebb tagjának ajánlott ára Németországban 419 euró.

Hirdetés

Azóta történt

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.