Hirdetés

Dell UltraSharp 2209WA: a kakukk két tojást rakott

Hirdetés

Egy újabb 22"-os különc

Miután a kommersz LCD kijelzők piacát elárasztották a TN+film paneles kijelzőkkel, egyre kevesebb szerep jut a mára majdhogynem különlegesnek mondható másik két paneltípusnak, a PVA-nak és az IPS-nek. Éppen ezért mindig szívesebben vesszük szemügyre azokat a monitorokat, melyek az utóbbi két csoportból kerülnek ki, ők a speciálisok, a kakukktojások. Lehetőséget kaptunk arra, hogy megvizsgáljunk egy újabb különcöt, a Dell által az év elején kiadott 2209WA-t (az első az Eizo S2231W) volt. A Dell kezei közül az esetek túlnyomó többségében igen jó "minőségű" monitorok kerülnek ki, sok közülük bevezetése után slágertermékké válik, és úgy hisszük, hogy a 2209WA is erre a sorsra rendeltetett, hamarosan kiderül, hogy miért.


A monitor csomagolása és kibontás után [+]

A 2209WA – ahogy azt a nevéből valószínűleg már mindenki kitalálta – egy 22 hüvelykes kijelző, az ebben a méretkategóriában megszokott 1680x1050 pixeles felbontással. A 22 colosok már igen régóta piacon vannak, és könnyen elképzelhető, hogy ha valaki ebben a méretben szeretett volna monitorhoz jutni az már régen beszerezte a neki tetsző modellt (amiből van tengernyi), ezért felmerül a kérdés, hogy vajon a Dell nem késett-e el egy kicsit a 2209WA-val. A piac telítődése miatt valószínűleg nem fognak rekordmennyiségűt eladni belőle, de az sosem baj, ha nagyobb a választék (és nem csak Biopon meg Ultra van a polcon). A Dell monitorát egy teljesen átlagos, Dell feliratú kartondobozban kaptuk kézhez, ebben a szerkezet két darabját és a hozzávalókat találtuk (leírás, CD, összeszerelési útmutató, tápkábel, DVI és VGA kábel, USB kábel). Az egybefüggő talapzat és az állvány egy szimpla összecsúsztatással a kijelzőre illeszthető, jól látszik, hogy a 2209WA VESA falra rögzítési lehetőséggel is rendelkezik.


Szemből és elfordítva [+]

Ami a dizájnt illeti, a kijelző nem igazán sorolható be a mindent a szemnek, semmit a kéznek kategóriába, mondhatni szöges ellentétben áll a nemrégiben bemutatott Samsung P2370-nel. A 2209WA burkolata szintúgy fekete, de matt, szélei nincsenek lekerekítve, egészen puritán. A panel vastagsága is átlagosnak tekinthető, szélén egy szürke keret fut végig minden oldalon, hogy megtörje az egyhangúságot. A káva ugyanakkor nem vastag, szerintünk éppen jó, rajta középen alul csak egyetlen Dell logó díszeleg, a jobb oldalon pedig a kezelőgombokat találjuk.


Pivot mód és a hátoldal [+]

Ergonómiából a 2209WA jelesre vizsgázott, ugyanis a panel minden irányba elforgatható, ráadásul a portré módot is támogatja, így a hosszú dokumentumok olvasását könnyebbé teszi; bár ebben a pozíciójában szélesképernyős mivolta miatt nem éppen szemkímélő (de ez nem a Dell hibája). A kijelző magasságának állítására is lehetőségünk nyílik, és a panel szűk határokon belül, de előre-hátra dönthető.


Oldalról és a talp [+]

A monitor hátsó tájéka az első részhez hasonlóan matt fekete, nagy szellőzőrácsokkal (helyesen), és egy nagy Dell logóval. Az állványban találunk egy kis kábelelrendező lyukat is. A külsőségek tekintetében talán a csúnyácska, téglalap alakú talp az egyetlen kifogásolnivalónk, a 2408WFP-n található L alakú, "vagány" talapzat szerintünk sokkal jobban mutat. Ezen kívül még egy problémára sikerült felfigyelnünk, bár ez valószínűleg sokaknak fel sem fog tűnni, hogy a kijelző és a burkolat között 8 mm-nyi hely van, ezen a területen pedig enyhén visszaverődik a megjelenített kép, ami néha zavaró lehet, de ez valójában csak kötözködés a részünkről...


Csatlakozók [+]

A Dell multimédiás monitorai csatlakozók garmadájával szoktak szolgálni, de a 2209WA nem erre a feladatra rendeltetett, ezért ezen a téren kicsit szegényes, de még mindig jobban áll, mint más gyártók egyes típusai. A DVI és a VGA kimeneten felül négy USB portot találunk a monitoron (kettőt a csatlakozók mellett, kettőt a kijelző oldalában), illetve egy USB hubot. Nem bánkódtunk volna, ha HDMI bemenetet is kapunk. A megfelelő csatlakozók hiányában már tudható, hogy ezen a monitoron nem fogunk tévézni.


Néhány USB-port és a kezelőszervek [+]

Itt az előbb említett USB portokat látjuk, a Dellnek jó szokása, hogy a kijelző oldalára tesz egy-két ilyen-olyan csatlakozót, ami szerintünk nagyon jó ötlet, mert könnyen elérhető helyről van szó, nem kell a monitor alján vagy a számítógép hátsó felén keresgélni ezeket, éppen szem előtt vannak. Érdekesség, hogy a portok mögött a 2209WA-n egy kihúzható kis táblácskát is találtunk. Először azt hittük, hogy ennek valamiféle különlegesen speciális funkciója van, amit a gyártó olyan jól elrejtett, hogy nem fogunk rájönni, mi is az, de végül kiderült, hogy ez egy szimpla információs tábla (rajta a monitor adataival), ami jól jöhet abban az esetben, ha a support kérdezősködne a kijelző felől. Erről például kiderült, hogy a mi tesztpéldányunk A00 revíziós (az egyes panelrevíziók között néha elég nagy különbségek lehetnek), és Csehországban gyártották idén áprilisban. A kezelőszervek a kijelző jobb oldalán találhatók, öt darab mechanikus gombról van szó, melyek közül egyedül a ki/bekapcsológomb világít (kéken). A gombokra felfestett kis képecske az OSD-n kívül elérhető funkciót takarja, az OSD-ben mászkálva a gombok mellett a képernyőn jelenik meg az adott gomb rendeltetési feladata.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés